NBA: Momčadi iz drugog plana vodeće nakon prve četvrtine sezone, Hrvati dobri u svojim klubovima

Četvrtak, 04. prosinca 2014. 19:07 Napisao/la  SC

Sam pogled na ljestvicu sugerira da su se mnoge stvari u odnosima snaga između momčadi promijenile, nagovještaj tome bio je još ovog ljeta kada su se dogodili neki senzacionalni transferi

 

Šezdeset i deveta sezona američke profesionalne lige košarkaša laganim koracima ulazi u drugu četvrtinu svog regularnog dijela. Ako se po jutru dan poznaje, a tako veli narodna izreka, košarkaške fanove očekuje sezona puna iznenađenja. Sam pogled na ljestvicu sugerira da su se mnoge stvari u odnosima snaga između momčadi promijenile, nagovještaj tome bio je još ovog ljeta kada su se dogodili neki senzacionalni transferi. Kevin Love je za cijenu trojice igrača otišao u Cleveland gdje se pridružio povratniku LeBronu Jamesu. Kralj košta, pa se u Minnesotu morao preseliti prvi izbor ovoljetnog drafta Andrew Wiggins. U redovima prošlosezonskog viceprvaka Miamija nisu puno dobili dolaskom Grangera iz Clippersa, više može dati i Luol Deng, britanski centar. Lakersi su izgubili Gasola, obje momčadi i nekoliko mjesta na ljestvici.

 

Sezonu je u ljetnom razdoblju obilježio masovni dolazak igrača s ove strane Atlantika. Dva su Hrvata ponovno u Americi, prvo je na draftu izabran Dario Šarić koji će se u izuzetno mladoj momčadi Minnesote ukazati tek za dvije sezone, potom su kao slobodni igrači dovedeni Bojan Bogdanović i Damjan Rudež. U slučaju prvog, aktivirana je opcija s prošlogodišnjeg drafta, Bogdanović je prošlu sezonu odradio u turskom Fenerbahceu. Rudež je doveden u momčad Indiana Pacersa iz španjolske Zaragoze. Hrvatska po prvi puta ima i trenersko lice na klupi, Neven Spahija je angažiran kao pomoćni trener Atlanta Hawksa.

 

Malo tko je mogao pretpostaviti da će Toronto Raptorsi biti vodeća momčad lige nakon gotovo dvadeset utakmica. Doduše, u zadnja dva nastupa u studenom upisali su poraze, kod kuće protiv Dallasa te na gostovanju u Stapless centru kod Lakersa, no i dalje ih na vrhu drži omjer 15-4. Predvode ih DeMar DeRozan i mladi litavski centar Jonas Valančiunas, čija je ovo sezona pune afirmacije nakon dolaska u NBA. Na zapadu pak vodi Memphis, momčad koja je dugo igrala najmanje gledljivu košarku s malo postignutih poena u prosjeku konačno je dočekala svojih pet minuta. FedEx Forum u gradu Elvisa Presleya još uvijek ne zna za poraz, tri su izgubljene utakmice Grizlliesi imali na strani (Milwaukee, Toronto, Houston) s omjerom 15-3.

 

Hrvatima ide vrlo dobro, možda i najbolje od Kukočeve ere okrunjene prstenjem NBA-prvaka. Bogdanović se izvrsno snašao u redovima Brooklyna gdje ima deset poena po utakmici u prosjeku uz tri skoka. Rudež u Indiani ima 4.8 koševa po utakmici, obje momčadi na istoku vode bitku za doigravanje.

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.