KVARNER - CEDEVITA Fran Pilepić: U Zadru će svaka momčad imati svoj motiv za dokazivanje

Utorak, 16. veljače 2016. 14:15 Napisao  Patrik Mršnik

Kup Krešimira Ćosića (17.10): Kvarner 2010 - Cedevita.  Kvarner je po meni jedan od najboljih klubova za rad s mladima, dobro su se popunili i pobjeđuju, kaže Pilepić

U srijedu od 17.10 sati košarkaši Kvarnera 2010 i zagrebačke Cedevite krenut će u lov na finale nacionalnog Kupa Krešimira Ćosića. U istoimenoj zadarskoj dvorani riječka će se momčad još jednom okušati protiv trenutno nominalno najjače momčadi u zemlji, aktualnog sudionika Topa 16 Eurolige i skorašnjeg takmaca u novom doigravanju ABA lige. Iako je jaz u kvaliteti između dvije momčadi i ove sezone vrlo velik, posebno je zanimljivo najaviti kup-ogled. Lani u Vukovaru bilo je relativno jednostrano (104:68 za Cedevitu), ove se godine možda nešto i promijeni.

Osobna iskaznica
Datum i mjesto rođenja: 5. svibnja 1989. u Rijeci
Visina: 193 cm
Pozicija: bek-šuter
Igračka karijera: Triglav osiguranje (2004 - 2006), Crikvenica (2006 - 2007), Kvarner NR (2007 - 2009), Svjetlost Brod (2009 - 2010), HKK Široki (2010 - 2012), Bilbao Basket (2012 - 2014), Cedevita (2014 - ?)
Trofeji: 2 prvenstva BiH (11, 12), 2 kupa BiH (11, 12), prvenstvo Hrvatske (15), kup Hrvatske (15)

Da to ne bude slučaj iz zagrebačkih će se redova pobrinuti jedan domaći košarkaš. Jasno, radi se o Franu Pilepiću, momku koji uživa u drugoj sezoni u Cedeviti.

Lani je njegova momčad uzela sve domaće trofeje, isto će pokušati ostvariti i ove godine. U ludom ritmu regionalnih i europskih utakmica susret s Kvarnerom 2010 bit će im tek drugi u domaćim natjecanjima ove sezone. Prethodno su u četvrtzavršnici Kupa lakoćom prošli gostovanje u Velikoj Gorici.

Pilepić je bio posljednji kapetan 'starog' Kvarnera, na kraju sezone 08/09 klub se ugasio, a on je morao naći sreću u Svjetlosti iz Slavonskog Broda prije negoo što će ga put preko Širokog odvesti u Baskiju (Bilbao) pa onda u Cedevitu.

- Prošle sezone igrali smo tri puta međusobno s Kvarnerom, znam da je u Rijeci bilo teže nego što smo očekivali. U svakom našem intervjuu prije tih utakmica uvijek sam isticao da se u klubu radi dobar posao. Nekad trener Anzulović, a danas trener Mance zaista stvaraju jednu zdravu i respektabilnu momčad. Kvarner je po meni jedan od najboljih klubova za rad s mladima. Također, dojma sam da ove sezone imaju kvalitetan roster, dobro su se popunili i koliko pratim A-1 ligu - pobjeđuju, kaže Pilepić.

Kvarner ne može svladati Zagreb, a Cedevita u zadnje vrijeme muku muči sa Zadrom. Ove sezone izgubili su oba dvoboja u regularnom dijelu ABA lige, lani je u Ligi za prvaka svatko pobjeđivao kod kuće, a u prošlom izdanju ABA lige Zadar je slavio u Zagrebu, Cedevita u Zadru. Lani su igrali finale s njima, bilo je opasno, Cedevita se izvadila i uzela trofej nakon minusa od petnaest koševa.

- Ne znam što se Kvarneru događa sa Zagrebom, kao niti nama ponekad sa Zadrom. To ne mogu dokučiti. Sjećam se te utakmice lani u finalu, kada nas je James Florence kažnjavao izvana. Kasnije smo se na sreću vratili, Gordićeva trica je odlučila, dodaje Pilepić.

Ove godine se igra u Zadru, a domaći košarkaški puk jedva čeka novo finale s Cedevitom. Bila bi to velika stvar za tamošnju košarku da se trofej Kupa vrati u grad nakon devet godina lutanja po metropoli; od Cibone, Zagreba do Cedevite. Pilepić ima formulu za zaustavljanje Zadra, iako prvo podcrtava.

- U jednu ruku mi je jako drago da će se igrati u zadarskoj dvorani. Iako to najviše ide u prilog njima, za nas će to biti jedan motiv više, da još jednom dokažemo da vrijedimo u grotlu Višnjika. Ne sumnjam da će dvorana biti puna, da će košarka biti na prvom mjestu. Svaka momčad ima neke svoje motive za dokazivanje. Na koncu, pa nije ni Kvarner tu za ukras, i oni imaju nekoliko pojedinaca koji su u Zadru osvajali trofeje, kaže Pilepić.

Pilepić ove sezone u ABA ligi ima prosjek od 18 minuta po utakmici, a igra nešto više u posljednjim tjednima kada je problema s ozljedom imao Luka Babić. Njega, kao ni dvojca Žorić - Arapović nije bilo na nekoliko proteklih utakmica, primijetilo se to na rezultatima budući da Cedevita u zadnjih šest utakmica ima svega dvije pobjede. U njima je baš Pilepić igrao ključne uloge. Ljubljanskoj je Olimpiji u Stožicama stavio dvadeset poena, a Metalcu iz Valjeva kod kuće je ubacio jedanaest koševa.

Nešto slabije njegovoj momčadi ide posljednjih tjedana i u Euroligi. Nakon što su u Top 16 krenuli s dvije pobjede i dva poraza, uslijedile su tri uzastopne izgubljene utakmice. Istini za volju, dogodile su se na teškim gostovanjima (Fenerbahce, Crvena zvezda), odnosno kod kuće od Panathinaikosa. Pilepić je posebno odigrao baš taj dvoboj u kojem je Grcima stavio šesnaest koševa.

- Ove sezone su se dolaskom Veljka Mršića na klupu neke stvari promijenile, to sam prihvatio budući da mi je kolektiv i klub za kojeg igram iznad nekih mojih želja. Prihvaćam sve ono što struka traži od mene. Rezultatski, nimalo ne zaostajemo. Nadamo se u preostala dva kola regularnog dijela ABA lige potvrditi to drugo mjesto, gurat ćemo i u Euroligi gdje smo dobro počeli pa onda pali. Prirodnim tijekom stvari uskočio sam u Babićeve cipele nakon njegove ozljede, on se sada vraća kao i Žorić, u Vukovaru ćemo biti kompletni.

- Sezona je još jako duga, imamo još nekih tridesetak utakmica do kraja što nije mala brojka. Svaki igrač u rotaciji nam jako dobro dođe, ne daj Bože sada nikome ozljeda i bolesti, samo da nas to zaobiđe. Svi mehanizmi unutar ekipe funkcioniraju vrlo dobro, osobno pak imam dosta samopouzdanja, brojke su također dobre, dodaje Pilepić.

U euroligašku kremu Cedevita je ušla suvereno, ali na mala vrata. Dosad su u sedam kola Zagrepčani upisali dvije pobjede (Darussafaka vani, Efes kući). Bilo bi lijepo kada bi hrvatski klub došao do primjerice pet pobjeda, što znači dodatne tri u drugoj polovici.

- Nismo još odustali od četvrtog mjesta i četvrtzavršnice, ali moramo biti realni pa reći da smo već samim učešćem na ovoj razini europske košarke napravili veliku stvar. Nije nerealno svladati Darussafaku kod kuće, kao i Crvenu zvezdu protiv koje ćemo igrati još mnogo puta ove sezone. Sad je u Beogradu bilo vrlo neugodno na početku, vratili smo se pa je opet završilo s dvadeset koševa našeg minusa. U svakoj utakmici protiv od nas boljeg suparnika cilj je ne izgubiti s velikom razlikom, kaže Pilepić.

Sada su misli skrenute na dva dana u Zadru. Ili samo jedan, ako Kvarner poludi i izbriše granice između dvorane na Kozali i istanbulske arene Abdi Ipekci.

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.