U Dubrovniku završnica prvenstva u autoslalomu i koronometru

Petak, 19. studenog 2021. 15:45 Napisao/la  Miroslav Krpan
Matej Radovanović
Matej Radovanović Foto: Miroslav Krpan

Dva dana, dva natjecanja, dvije završne utrke dviju disciplina hrvatskog automobilističkog sporta objedinio je, kroz Nagradu Ragusa Racinga, istoimeni autoklub iz Mokošice.

Vikend program, pomalo već ustaljen u domaćem oktanskom sportu, po prvi će se puta odvijati na novoj lokaciji, prostorima okruženja dubrovačke Javne ustanove Sportski objekti, gdje su organizatori pripremili stazu ukupne duljine 675 metara, a koja će se za bodove pojedine vožnje prolaziti dva puta, svaka uz karakteristična obilježja autoslaloma, odnosno kronometar vožnji.

AUTOSLALOM - TROJICA UNUTAR JEDNOG BODA RAZLIKE

Za 18. dubrovački ogled u autoslalomu prijavilo se 59 vozačica i vozača iz 17 klubova, a četvrto ovogodišnje natjecanje, poslije Preloga, Mičevca i vrbovečke Dubrave, iznjedrit će i nove prvake u većini konkurencija. Najzanimljivije će biti u redoslijedu za ukupni poredak i naslov državnog prvaka, istovremeno i u Gruzpi 2 sportskih automobila.

Sa samo jednim bodom prednosti u Dubrovnik stiže prvoplasirani Zagrepčanin Tvrtko Radovanović iz AK INA Delta ispred svog brata Aleksandra. Obojica nastupaju u jednom, vrhunskom automobilu „Peugeot 106 Proto“, a najveći im je rival, bodovno izjednačen s Aleksandrom, Buzećanin Igor Bogović (AK Buzet Autosport), koji vozi jedan „obični“ sportski „Peugeot 106 1.6“.

Samo neželjeni peh nekog od ove trojice, a ponavljanje pobjede s otvorenja sezone na pobjednički tron PH, može dovesti pulskog asa i višestrukog državnog prvaka Nenada Damariju (AK Pula-Rovinj), kojem ova sezona neće, za sada, ostati upisana u one zlatne, zbog učestalih tehničkih poteškoća svog trijumfnog Autobianchia A112. U Grupi 1 serijskih automobila prvak je već poznat, Goran Sruk (AK Dubrava Zagreb), koji propušta „izlet“ na krajnji jug Hrvatske.

Za preostale dvije pozicije borit će se bodovno izjednačeni Dario Mučnjak (SAK Samobor) i Ivan Dropučić (AKK Fly with Kolman Zagreb). U konkurenciji juniora, izostankom Daria Merlića (AMK Zanatlija Zagreb), naslov prvaka gotovo je sigurno u rukama i trećeg Radovanovića, najmlađeg, Mateja, dok je u novu titulu najbolje slalomašice na asfaltu sigurna Puljanka Iva Damarija (AK Pula-Rovinj). Ekipni se naslov smiješi zagrebačkom Autoklubu Ina Delta, koji prije posljednjeg sraza na stazi ima 20 bodova viška od Samoboraca.

Verifikacija sudionika i tehnički prijam vozila odvijat će se od 8 do 9,30 sati, trening počinje u 10,40 sati, a prva od tri bodovne vožnje kreće u 12,30 sati. Svečano proglašenje najuspješnijih predviđeno je u 17,30 sati.

KRONOMETAR - PRVAK ODLUČEN NA GROBNIKU

Ovogodišnje Prvenstvo Hrvatske u kronometar vožnjama imalo je, do sada, najčudniji rezultatski tijek, a što više, u rubriku „ma je li to moguće...“ ulazi i podatak da o naslovu prvaka ne odlučuje, a niti ne vozi u Dubrovniku, niti jedan od devet trenutno prvoplasiranih ukupnog poretka.

Prvak je već odlučen, na Grobniku, proteklog vikenda i to je za ovu godinu Aleksandar Radovanović (AK Ina Delta Zagreb), kojem je pobjeda na 12. Nagradi RI autosport donijela ovu laskavu titulu.

Naime, u sezoni na četiri dosadašnja natjecanja (Mičevec, Tar 1 i Tar 2, Grobnik) čak su četiri različita pobjednika – Hrvoje Belinić, Edi Kuharić, Marino Poropat i Aleksandar Radovanović, koji jedini ima kontinuitet četiri nastupa i sa 49 bodova, pet više od Poropata, a čak 11 od Vjekoslava Čička, predvodi ljestvicu najboljih.

Nitko od njih nije prijavio nastup u Dubrovniku, sve do desetog Igora Bogovića koji ih ne može pozicijski ugroziti, čak i da pobijedi. Kronometar ove godine u Dubrovniku će dobiti petog pobjednika u jednoj sezoni, do sada gotovo nezabilježeno.

U konkurenciju za bodove klasa, juniora, vozačica, veterana i ekipa ulazi 64 sudionika iz 17 klubova. Još jednom Radovanoviću, mladom Mateju, izostankom Karla Pelicara, koji je bodovno izjednačen s njim, smiješi se naslov najboljeg juniora u kronometru.

Isto se piše, status prvaka i Ivi Damariji među vozačicama. U klupskoj konkurenciji Pazinjani (Istra racing team) će nastojati, za novi naslov ekipnog prvaka, zadržati trenutnih 13 bodova viška ispred Zagrepčana (AKK Fly with Kolman). Kada završi prvenstvo zanimljivo će biti analizirati ovogodišnje dosege, kako pojedinaca, tako i ekipa.

Jutarnje okupljanje u nedjelju 21.studenog zapisano je od 8 do 9,30 sati, na trening se ulazi u 10 sati, a s prvom bodovnom vožnjom počinje u 11,30 sati. Pehari najboljima uručivat će se oko 17 sati. Oba se natjecanja, uz Državno prvenstvo, vozačima klubova Dalmacije boduju i za Prvenstvo Regije Jug HAKS-a.

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.