Trke priko Krke, Skradin ponovo domaćin automobilistima

Petak, 02. lipnja 2023. 08:56 Napisao/la  Miroslav Krpan
Dejan Dimitrijević
Dejan Dimitrijević Foto: Miroslav Krpan

Svjetska pandemija malo koga je spasila, što više uzrokovala je probleme gdje se i nisu očekivali. No, ima izuzetaka.

U godini, a bilo je to prije tri proljeća, kada smo „čamili“ u kućama, bježali od masovki raznih oblika, jedna manifestacija „probila“ je led, u ljetno doba, bila među prvima u Europi i privukla pažnju mnogih, znanih i neznanih.

Znana kao „Trke priko Krke“, skradinska brdska auto utrka, čija staza vijuga s jedne na drugu obalu Krke, pored samog ušća, krajolika koji se odlikuje prirodnim ljepotama kakvih nema „na kraj svijeta“, izrastala je iz godine u godinu u velebnu sportsku oktansku manifestaciju, postala ponos grada Skradina i šireg okruženja, a sve zahvaljujući entuzijazmu i ljubavi prema brzinama i automobilima neumornih članova Autokluba Mihovil iz Šibenika, koji potpisuju organizaciju i ovogodišnje 17. međunarodne utrke „Nagrada Grada Skradina 2023.“.

Upravo je 2020. godina bila svojevrsna prekretnica, broj sudionika se udvostručio, a šlag na torti bili su nastupi ponajboljih europskih automobilista, gladnih utrka, kada se niti Europsko prvenstvo nije vozilo. AK Mihovil zasluženo je nagrađivan od Hrvatskog auto i karting saveza kao najbolji organizator na brdu.

Ovog vikenda automobilisti šest europskih zemalja ponovo stižu u Skradin, a žitelji ih dočekuju raširenih ruku. Lista službenih bodovnih konkurencija Prvenstva Republike Hrvatske za obje kategorije i povijesna vozila, Prvenstva Slovenije, te Regije Jug HAKS-a, zaključena je na brojci 165, među kojima je rekordnih 116 hrvatskih iz 31 kluba.

Toj će se brojci pridodati još deseci promo automobila, pa će dvodnevni natjecateljski program biti kompletan, istinski spektakularan. U konkurenciji sportskih bolida, formula i prototipova, čak je 16 različitih, među kojima i onih koji su propustili istog vikenda nastup na FIA EHC utrci u Češkoj, da bi došli u predsezoni na Jadran. Najbrži i najbolji će biti posebno nagrađeni.

Vrijedi stoga pažljivo osluškivati vremena Talijana Robina Faustinija (Osella FA30 Judd M.), Marieetta Nalona (formula Dallara Nissan), Federica Libera (Ford Minstral F1), austrijskog tandema Sigrid Ferstl i Christian Ferstl, oboje u formuli Tatuus Master S2000, ili pak našeg Mađara, trofejnog asa hrvatskih prvenstava i nositelja Dijamantne kacige HAKS-a Laszla Szasza (formula Reynard 2 KL Zytec), dugogodišnjeg vozača AK Dubrovnik Racing.

A domaće prvenstvo, treći ovogodišnji ogled Kategorije I (poslije Makarske i Kotora) i pripadajućih šest grupa automobila razvrstanih po novom „Performance Factoru“, poslastica su za sebe. S dvije pobjede u startu sezone prednjači aktualni državni prvak Zagrepčanin Dejan Dimitrijević (AKK Fly with Kolman Zagreb) u Seat Leonu, a postolja „generalke“ nisu mrska niti istarskim asovima s iskaznicom AK Dubrovnik Racing Marinu Poropatu (Renault Clio) lideru Grupe 4, ili Saši Radoli (Honda Civic TypeR) Grupe 5.

Prvi će nastup u domaćem prvenstvu imati i viceprvak Hrvatske ukupnog poretka Kategorije 1 i najmlađi domaći automobilist nositelj Zlatne kacige HAKS-a, 20-godišnji Riječanin Matija Jurišić, u domaćem prvenstvu braneći boje AK Župa Dubrovačka, ovog puta u Audiju A4 STW, razvrstanog u Grupu 2. Niz je još imena koji su vrijedni spomena, a kvalitet će pokazati na skradinskoj stazi dugoj 3.387 metara, s nagibom 3,48 posto.

Verifikaciju i tehnički prijam vozači će odraditi tijekom poslijepodneva u petak, dijelom u subotnje jutro, da bi slobodni trening krenuo u 11,30 sati, a prvi od dva službena u 14,30 sati.

Bodovne vožnje na rasporedu su u nedjelju, prva od 10,15 sati, a druga nakon oko 13,30 sati.

Skradinskoj utrci tepaju da je hrvatski „Monte Carlo na brdu“, pa neka tome tako i bude.

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.