Starta hrvatsko automobilističko prvenstvo, 65 posada uz četiri karlovačke rijeke

Četvrtak, 30. ožujka 2023. 14:45 Napisao/la  Miroslav Krpan
Marijan Stublić i Juraj Šebalj
Marijan Stublić i Juraj Šebalj Foto: Miroslav Krpan

Automobilističko Prvenstvo Republike Hrvatske počinje ove godine prvog travanjskog vikenda drugim izdanjem međunarodnog „Quattro river rallya Karlovac 2023.“ u organizaciji zagrebačkog Autokluba Delta i uz suorganizaciju domicilnog Autokluba „Četiri rijeke“.

Osnaženi pozitivnim ocjenama i dojmovima prošlogodišnje manifestacije kojom se rally, nakon niza godina, na velika vrata vratio na karlovačko područje, organizatori, podržani i potpomognuti brojnim jedinicama lokalne uprave i turističkim zajednicama kroz koje manifestacija svojim programom tijekom tri dana prolazi, ovogodišnju su programski obogatili, kako na odabiru dionica brzinskih ispita, tako i zabavnim i turističkim sadržajima, a po svemu sudeći dobar se glas daleko čuje.

To se odrazilo i na broj prijava kojih je ove godine trećinu više, stiže 65 posada iz 13 europskih zemalja. Svemu je doprinijela i činjenica kako se dio brzinskih ispita, gotovo petina dionica, vozi i u okviru WRC Croatia rallya koji je jednim dijelom orijentiran na šire karlovačko područje. Upravo zato, među 65 posada njih 15-ak odlučilo se za nastup i „lagani“ trening kako bi upoznali „iz prve ruke“ draži hrvatskog asfalta u „50 nijansi“.

TRENING ZA WRC

Karlovački rally nazvan „četiri rijeke“, kojima se ovaj povijesni grad ponosi, svojim dionicama, ali i imenima brzinaca povezuje upravo Koranu, Kupu, Dobru i Mrežnicu. Rezultati se boduju za Međunarodno zonsko prvenstvo Hrvatske, Državno prvenstvo Hrvatske, Alpe Adria rally Cup i Trophy, te Otvoreno prvenstvo Zagreba (rally II kategorije Regije Sjever HAKS-a).

Na listi prijava, za domaće bodove, borit će se 37 posada iz 16 klubova, a karlovački je prvi od sedam rallya u Kalendaru Hrvatskog auto i karting saveza za domaće prvenstvo.

Lidersku poziciju ima jedna od ponajboljih posada skupine WRC-2 britansko-irski tandem Gus Greensmith - Chris Patterson sa Škoda Fabiom RS Rally2. U identičnom automobilu nastupa pod neutralnom zastavom i Rus latvijskog porijekla Nikolay Gryazin uz suvozača Konstantina Aleksandrova.

Među prvih deset startnih brojeva su još četvorica sudionika hrvatskog WRC-a, Mađar Norbert Herczig (Škoda Fabia Rally2 Evo), Slovenac Rok Turk (Hyundai i20 1.6), Slovak Vlastimil Majerčak (Ford Fiesta Rally2) i Talijan Mauro Miele (Škoda Fabia RS).

Hrvatske posade sa brojem 5 predvodi branitelj naslova najboljeg relijaša sezone 2022. hrvatskog prvenstva, najtrofejniji domaći rally vozač Juraj Šebalj koji se ove godine vratio u nekad matični mu AK Delta, a sa suvozačem Marijanom Stublićem vozi Toyotu Yaris GR. Na startu nove sezone nema drugo i trećeplasiranog iz prošlogodišnjeg PH Viliama Prodana i Austrijanca Alfreda Kramera juniora.

Za Prodana se zna da ove sezone nastupa u okviru otvorenog Prvenstva Slovenije. Hrvatsko prvenstvo moglo bi ove sezone biti krajnje zanimljivo, kako u pojedinačnom poretku, tako i ekipnom, gdje, ne samo brojem, već vozačkim kadrom odskaču AK Delta Zagreb, AK Opatija Motorsport, AKK Sveta Nedelja i AK Delta sport Zagreb.

POSADE KVARNERA I ISTRE

Četiri posade na otvorenju sezone brane boje Autokluba Opatija Motorsport, trostrukih ekipnih prvaka Hrvatske u rallyu i nositelja prestižne Zlatne plakete HAKS-a. Za upravljačem Škoda Fabia R5 naći će se Igor Vareško sa suvozačem Markom Stiperskim, dok će prvi nastup u „dresu“ opatijskog kluba u Peugeotu 208 Rally4 odraditi mladi i perspektivni Zagrepčenin Jan Pokos uz suvozača Slovenca Vilija Ošlaja.

U novom automobilu Citroen DS3 R3T 1.6, ali i uz novog suvozača Gorana Glada (AK Ina Millennium Rijeka) u sezonu kreće Eris Marotti, dok su jedina standardna posada, višestruki prvaci Marsel Katić i Denis Rubinić (VW Polo 1.4).

U obranu naslova pobjednika klase 3 PH kreće posada Autokluba Rijeka Tomas Hrvatin-Đani Simčić (Renault Clio RS 2.0), dok se u Opel Kadetu 2.0 u rally avanture upušta još jedan član AK Rijeka, brdski prvak povijesnih automobila Dorijan Kljun, a suvozač će mu biti Zagrepčanin Marko Otto Juričev - Martinčev (AK Delta sport).

Na otvorenju nove sezone su i četiri istarske posade: iz AK Prorace Sv. Lovreč Nenad Hrvatin - Doris Labinjan (Peugeot 306 2.0) i Marko Užila - Aleksandar Radovčić (Peugeot 106 1.4), iz Istra racing teama Pazin Sandi i Nensi Jugovac (Peugeot 106 XS 1.4), a iz AK Buzet Autosport Sanjin Prodan - Elena Golojka u novom automobilu Renault Clio R3T. Na suvozačkoj poziciji prošlogodišnjem pobjedniku PH klase 4 Igoru Mandiću (AK Delta) u automobilu MG ZG 105 1.4 naći će se Albert Ivančić iz pazinskog Istra racing teama.

START NIJE PRVOAPRILSKA ŠALA

Rally karlovačke „četiri rijeke“ pun je pitoresnih krajolika kojima prolazi. U subotu 1. travnja, od 9 do 12 sati, na području Novigrada na Dobri, vozi se „shakedown“ duljine 4,50 km kao posljednja proba pred nastup. Ceremonijalni start je u centru grada, u Ulici Stjepana Radića od 14 sati, dok se prvi pravi BI Korana vozi gradskim ulicama sa statom u 16,14 sati i kreće od gradske sportske dvorane.

Novost ovogodišnjeg izdanja je nova dionica BI Rastoke (5,60 km) u smjeru Slunja sa startom sat kasnije, a potom povratak u Karlovac i novih 2,47 km BI Korana 2. Servisni park je na prostorima ŠRC Korana, gdje će u večernjim satima samostalni koncert održati Sandi Cenov, veliki zaljubljenih brzina i jedan od predvozača na ovom natjecanju.

Nedjeljni program objedinjava tri dionice a svaka se vozi tri puta: BI Kupa (Kučer-Vrškovac na području Ozlja, duljine 11,20 km), BI Dobra od Vinskog Vrha do Duge Rese (8,88 km), te BI Mrežnica od Pećurkovog Brda do Gornjeg Bukovlja (14,88 km).

Ukupna duljina itinerera je 476,93 km km od čega 112,42 km otpada na 12 brzinskih ispita. Prvi jutarnji brzinac kreće u 8,49 sati, a na ciljnoj rampi u Radićevoj pobjedničku posadu očekuje se u 19 sati.

Organizatorima iz Zagreba svesrdnu pomoć u realizaciji ove značajne sportsko-turističke manifestacije pružili su Karlovačka županija i njena turistička zajednica, gradovi Karlovac, Duga Resa, Ozalj i Slunj, općine Barilović, Netretić i Generalski stol s pripadajućim turističkim zajednicama, kao i brojni gospodarski subjekti čitave regije.

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.