Rally Poreč 2019: Kultni hrvatski rally obilježava dvadeseti rođendan

Srijeda, 09. listopada 2019. 20:56 Napisao/la  Miroslav Krpan
Jugovac, Milokanović, Štifanić-Dobrilović i Milanović
Jugovac, Milokanović, Štifanić-Dobrilović i Milanović Foto: Miroslav Krpan

 

Na svim prilazima hrvatskoj turističkoj meki, koja ovom manifestacijom formalno ulazi u posezonu i zimske programe, uočljivi su „jumbo“ plakati kojima se najavljuje jubilarni „20. Rally Poreč 2019.“, međunarodna automobilistička manifestacija kojom se u Hrvatskoj zaključuje službena rally sezona.

Slavljeničku tortu s ponosom će, uz 20 svjećica, prerezati iskusni entuziajsti organizatora Autokluba „Poreč Motorsport“ i suorganizatora AKORK „Skok racing 1993“, čiji je kontinuitet i ustrajnost doveo i do ovog vikenda, kada će tri dana, od 11. do 13. listopada Poreč živjeti u ozračju oktana.

U sjedištu glavnog pokrovitelja Grada Poreča, novinarima su manifestaciju predstavili dogradonačelnica Poreča Nadija Štifanić-Dobrilović i predsjednik Organizacijskog odbora Edi Milokanović.

- Rally Poreč, manifestacija je koja je tijekom protekla dva desetljeća stekla svoj renome i kojom se ulazi u posezonski period, ne i zimski san, jer se takvim programima oplemenjuje zimska sezone uobičajene ljetne turističke destinacije. Gradu Poreču je na ponos da može dati svoj obol i doprinos zahtjevnoj organizaciji koja iziskuje angažman velikog broja ljudi i široki aspekt resursa, ne samo u Poreču, već i na širem okruženju. Organizator u svim pogledima posvećuje dužnu pažnju prvenstveno sigurnosti svih sudionika i gledatelja, a u redovnom prometu na širem području porečkog zaleđa prema unutrašnjosti Istre, sigurnost u prometu značajan je faktor i za sve druge sudionike. Dio prometnica za vikend bit će zatvoren i namijenjen samo za rally, stoga pozivam sve žitelje i posjetitelje na puno razumijevanje i poštivanje svih upozorenja, a da ljubitelji brzina istovremeno uživaju u sportskom spektaklu. Organizatorima čestitam na jubileju u želji nastavka manifestacije, istaknula je Štifanić-Dobrilović.

Agilni organizator manifestacije Edi Milokanović prezentirao je novosti u ovogodišnjem, svečarskom izdanju rallya.

- Tradicionalni koncept smo programski obogatili na tri dana, slijed zbivanja pomalo okrenuli, tako da je značajan punk zbivanja središnje Gradsko parkiralište u Poreču. U petak od 17 sati kreće višeslojni i bogat glazbeno-zabavni program uz autoshow, nastup Limene glazbe Sv. Lovreč, Plesni studio MOT 08, a u kasnijim satima koncert Grupe Febra. Ceremonijalni start sudjelujućih vozila i posada uslijedit će od 20 sati. Natjecateljski program kreće u subotnje jutro brzinskim ispitom „Žbandaj“, a potom „Kanfanar“ sa startom iz Červari. Poslijepodnevni dio, od 14,50 sati, kreće brzincem iz Kanfanara prema Červarima, a potom „kružni“ BI „Flengi“ kod Fuškulina i Čuši. Tijekom dana svaki se brzinski ispit ponavlja dva puta. Svojevrsna poslastica, kojom smo niz godina počimali naš rally na programu je u nedjelju. Prvo, od 9,15 sati „kružni“ brzinac „Tar“ uz Tarsku Valu, a potom završnica, dva puta „superspecial“ na Gradskom parkiralištu u Poreču. Prvi u 12.19, a drugi u 14,07 sati. Na mjestu startne rampe je i cilj, gdje ćemo oko 16,20 sati dočekati pobjedničke posade i sve one koji uspješno odvezu nimalo lagan itinerer, riječi su Edija Milokanovića.

Susretu s novinarima prisustvovali su i vozači Sandi Jugovac i Dorjano Milanović, relijaši pazinskog Autokluba „Istra racing team“, koji su najavili svoj deseti nastup na Rallyu Poreč, sa željom da ostvare dobar rezultat, obzirom da su ove godine nastupili tek na otvorenju sezone u Kumrovcu, a potom puno pažnje posvetili tehničkoj doradi svog „Peugeota 106“.

Ovogodišnji rally ima 374,80 km vožnje itinererom, a na 11 brzinskih ispita otpada 89,20 km. Prijavljene su 64 posade iz Hrvatske, Slovenije, Mađarske i Italije, a uz državna prvenstva Hrvatske i Slovenije boduje se i za Međunarodno zonsko prvenstvo Hrvatske.

Ljubitelji „kraljice“ automobilističkog sporta moći će uživati na brojnim pozicijama uz staze BI, ali i ispred malih ekrana, prvo uz uključenje u petak navečer sa ceremonijalnog starta, a potom prijenosom uz Kreator TV i u nedjeljnom programu od 12 sati iz srca Poreča.

Iako se na prigodnom slavljeničkom okupljanju, u petak navečer, očekuju svi dosadašnji pobjednici tijekom 19 godina, a bilo ih je devet, četvorica će se i ove godine okušati za volanom na porečkim stazama: Juraj Šebalj, deveterostruki pobjednik, Darko Peljhan trostruki i prvi pobjednik daleke 1999.godine, te Niko Pulić i Janos Szilagyi, koji su po jednom ispijali pobjednički pjenušac.

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.