Porečka posada pobijedila na drugom "Rallyju day Due Castelli"

Subota, 23. veljače 2019. 17:14 Napisao/la  Miroslav Krpan
 Karlo i Klaudia Kovačić
Karlo i Klaudia Kovačić Foto: Miroslav Krpan

Sredina veljače i temperatura 19 stupnjeva, idealni i neočekivani uvjeti bili su motiv više za 48 pristiglih posada na drugo izdanje oktanske show manifestacije „Rally day Due Castelli“, što se dva dana odvijala u Gambetićima, a potom u okruženju Kanfanara.

Još jednom izvrsnom organizacijom potvrdili su se oktanski zanesenjaci Autokluba „Poreč Motorsport“ i AKORK „Skok racing 1993“ koji su, kako sami znaju istaknuti, ovaj „zimski trening“ realizirali u cijelosti na makadamskoj podlozi, u nas rijetko viđenoj na službenim bodovnim natjecanjima.

Ipak, bez opterećenja za bodovima, užitkom vožnje prvo na sve bolje i kompleksnije uređenoj novoj makadamsko-zemljanoj stazi u Gambetićima nadomak Višnjana, gdje se vozio slobodni „shadown“, ono pravo pokazalo se tek na dionicama Lim-Dvigrad i Dvigrad-Barat po kojima se po dva puta vozilo u svakom smjeru, ukupno osam brzinskih ispita s nešto više od 55 km tijekom itinerera dugog 65 km.

Baza manifestacije bio je pitoresktni Limski kanal sa servisnim parkiralištem, startom i ciljem, ali i podjelom priznanja najboljima u tamošnjem restaurantu Viking.

Talijanske posade dominirale su s izuzetno dobrim voznim parkom, pa je malo tko mogao vjerovati da će pobjeda ostati na domaćem terenu.

Ali, bračni par Karlo i Klaudia Kovačić iz Poreča, za ovu su prigodu iznajmili vrhunski „Mitsubishi Lancer Evo IX“ iz radionice znanog slovenskog tunera Darka Peljhana koji je nedavno bio prvi „tehniko“ hrvatske posade Šaškin - Bitterman na poznatom „Dakar rallyu“.

I ta je formula u potpunosti uspjela.

Poslije osam brzinaca prašnjavim stazama Kovačići su utrošili 37:19,3 minute što je bilo punih 1:25,9 minuta brže i bolje od najboljih Talijana, ipak samo drugoplasiranih Massimiliana Cattelana i Diega Chiarela u robusnom i na treenutke izuzetno brzom „Mercedeseu 190 2.3“.

Svakom od njih pripala je i pobjeda u njihovim klasama, a treći u ukupnom poretku bili su još jedan talijanski par Mariano Longo i Andrea Gugole u „Mitsubishi Lanceru Evo V“ zaostavši za pobjednicima 1:43,1 minut.

Do pobjeda u svojim klasama stigle su još tri talijanske posade Alessandro Tinaburri-Emiliano Tinaburri (Buggy Yamaha YXZ Evo), Maurizio Zaupa-Maurizio Scaramuzza (Renault Clio RS) i Franco Goatelli-Franco Battisti (Ford Fiesta 1.6 ST), plasiravši se među deset najuspješnijih.

Pored pobjede Kovačića još jedno prvo mjesto ostaje na domaćem terenu, ono u najmanjoj klasi gdje su dominirali Mario Ban i Aleksandra Kovačić (Peugeot 106 Rally).

Od 48 vozila na startu do cilja je stiglo njih 33, bilo je tehničkih kvarova ali i izlijetanja, dosta razbijenog lima i dijelova na vozilima, ali posade su prošle bez ogrebotina.

Zanimljivost predstavlja i podatak da je u trećini vozila na suvozačkom mjestu sjedila žena i da su među vozilima na ciljnoj rampi zadržale taj visoki postotak uspješnosti.

Rally Day Due Castelli, pokazalo se, izvrsna je manifestacija za ovo doba godine, organizacijski primamljiva, a vrijednim sportskim zanesenjacima značajnu podršku pružaju pokrovitelji Općina Kanfanar i domicilna Turistička zajednica.

Fotogalerija Miroslav Krpan

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.