EP na brdskim stazama: Tomislav Muhvić i Domagoj Pereković na sedmoj utrci sezone

Srijeda, 17. kolovoza 2022. 12:05 Napisao/la  Miroslav Krpan
Tomislav Muhvić
Tomislav Muhvić Foto: Miroslav Krpan

Automobilistička sezona FIA European Hill Climb Championship, prvenstva Starog kontinenta na brdskim stazama, ulazi ovog vikenda u svoju završnicu.

Na rasporedu je sedma od devet utrka ovogodišnjeg kalendara, a u nepunih mjesec dana najbolji europski asovi odradit će tri utrke.

Poslije Švicarske od 2. do 4.rujna stižu u Sloveniju, na stazu u Ilirskoj Bistrici, da bi finale, već tradicionalno posljednjih 20 godina,  bilo u Buzetu, hrvatskoj automobilističkoj prijestolnici, gdje se od 16. do 18.rujna odvija 41. izdanje Buzetskih dana.

Pandemija je 2020.godine onemogućila odvijanje europskog prvenstva, da bi prošlogodišnja ponovo zaživjela sa sedam natjecanja.

Prošlogodišnju sezonu s naslovom prvaka Europe zaključili su  talijanski automobilisti, u Kategoriji I (turistički automobili) Antonino Migliuolo (Mitsubishi Lancer Evo IX, FIA grupa 3) i u Kategoriji II (formule i prototipovi) Christian Merli (Osella FA30 grupa E2-SS).

U žestoku europsku konkurenciji prošle se sezone upustio jedan od najmlađih, te u startu odmah i trofejnih hrvatskih automobilista Riječanin Matija Jurišić iz Autokluba RI autosport, nastupivši na četiri utrke (Italija, Poljska, Slovenija i Hrvatska), poslije kojih je osvojio naslov viceprvaka Europe FIA Grupe 4, dok je u konkurenciji 61 vozača Kategorije I u konačnici zauzeo šesto mjesto.

Matija je tada tek navršio 18 godina i poslije niza godina i znakovitih uspjeha hrvatskih vozača zablistao na europskoj sceni brdskih staza.

Vrijedi podsjetiti na trogodišnji uzastopni naslov prvaka Europe  Kategorije I Dubrovčanina Nike Pulića koji je 1999., 2000. i 2001.godine u BMW M3 grupe A jednostavno „harao“ europskim stazama.

Do novog naslova, u istoj kategoriji, čekali smo 12 godina, kada je 2013.godine Gerovčanin Tomislav Muhvić, s Mitsubishi Lancerom Evo IX grupe N, osvojio europski tron.

Ovogodišnje FIA EHC Europsko prvenstvo zacrtano je s deset utrka u Kalendaru.

Već u startu otkazan je slavni Rechbergrennen u Austriji, ali slijedila su uspješna izdanja Francuska, Portugal, Španjolska, Češka, Italija i Poljska.

Ove smo godine imali „sreću“ da su se na startu pojavljivali i hrvatski automobilisti, rjeđe Niko Pulić i Laszlo Szasz, ali gotovo u kontinuitetu Tomislav Muhvić, Matija Jurišić i Domagoj Pereković.

I upravo njih trojica trenutno na bodovnim ljestvicama bilježe izvrsne plasmane.

Muhvić je u šest nastupa, uz tri pobjede sakupio 99 bodova, lider je FIA Grupe 2 s velikom prednošću od čak 74 boda u odnosu na pratitelje.

Zagrepčanin Domagoj Pereković (AMK Zanatlija Zagreb), višestruki i aktualni hrvatski prvak iz 2021., ove godine nastupa samo na europskim stazama, upisao je 55 bodova u četiri nastupa i trenutno je drugi iza neprikosnovenog, i gotovo bodovno nedostižnog vladara FIA Grupe 1 Austrijanca Karla Schagerla. I treći naš as, 19-godišnji Riječanin Matija Jurišić, matično vozač AK RI autosport, u pet je ovogodišnjih nastupa ubilježio 67 bodova i treći je u FIA Grupi 3 u kojoj na pobjedu pikiraju prošlogodišnji europski prvak Talijan Antonino Migliuolo i svojevremeno dvostruki prvak Starog kontinenta Makedonac Igor Stefanovski.

Pogledamo li poredak naših  u Kategoriji I (turistički automobili), u kojoj vodi Crnogorac Vasilije Jakšić, a za vratom mu puše Schagerl, Muhvić je četvrti, Jurišić deveti, a Pereković jedanaesti u konkurenciji 94 vozača.

U Švicarskoj, na stazi St.Ursanne-Les Rangiers, dugoj 5.180 metara, s usponom 10,8 posto,  skroman je broj sudionika u bodovanju FIA EHC.

Među 200-tinjak vozača u raznim konkurencijama, od kojih su 32 vozača na FIA EHC listi su i dvojica naših, Muhvić i Pereković, dok Jurišić propušta nastup u Švicarskoj. Uzimajući u obzir da slijede dva „domaća“ nastupa u Bistrici i Buzetu, dostižni su još uvijek vrijedni bodovi za postolja sve trojice naših vozača na kraju sezone, a Muhviću se smiješi i novi naslov prvaka FIA Grupe 2.

U Kategoriji I formula i prototipova neprikosnoveni je vladar ove sezone, sa šest pobjeda, trostruki europski prvak Talijan Christian Merli.

Utrka u Švicarskoj satnicom u subotu 20.kolovoza predviđa rani start prvog od tri treninga već u 7 sati, a u isto vrijeme sutradan kreće i prva od dvije bodovne vožnje.

 

                                                                                                     Miroslav KRPAN

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.