40. Croatia rally: Šebalj - Klinc najbrži na prvom brzincu, u petak se voze tri dionice

Petak, 27. rujna 2013. 10:14 Napisao/la  Miroslav Krpan

Sve sudionike očekuje zanimljiv program po silasku sa Učke u Opatiju gdje se uz regrouping reli posada održava cjelodnevni Auto moto Show Opatija 2013

Sa porečkog Trga Slobode pred brojnom publikom u trodnevnu borbu za europske bodove krenule su 82 posade iz 17 zemalja sudionica jubilarnog 40. Croatia rallya što se održava na području istarskog poluotoka i dijela Kvarnera. Od ovog broja 62 posade su u sustavu FIA ERC bodovanja, dok se preostale bore za bodove nacionalnih prvenstava. Prigodnim otvaranjem kojem su obol dali prigodnim riječima Vlado Golub, zamjenik predsjednika Hrvatskog auto i karting saveza u ime glavnog organizatora, Branko Tušek, izaslanik počasnog pokrovitelja Predsjednika RH Ive Josipovića, u ime domaćina Grada Poreča gradonačelnik Edi Štifanić i istarski župan Valter Flego proglašavajući rally otvorenim, prvi je krenuo favorit ovogodišnjeg Croatia rallya Čeh Jan Kopecky.

Samo sat kasnije na improviziranoj kratkoj stazi pored sportske dvorane Žatika vozio se prvi brzinski ispit duljine 1,7 km na kojem je najbolje vrijeme ostvario hrvatski as Juraj Šebalj sa suvozačem Tonijem Klincom u prestižnoj Škoda Fabia S2000. Vozio je 1:38,4 minuta prosjekom 62,20 km/sat što je za skromnih 0,9 sekundi bilo brže od Austrijanaca Henka Letegana i Barryja White (Škoda Fabia S2000). Treći je bio Hermann Gassner jun. (Mitsubishi Lancer EVO X R4), a četvrti favoriti natjecanja Kopecky – Dresler (Škoda Fabia S2000) čiji je zaostatak bio 1,6 sekundi. Među prvom desetoricom po vremenima ovog uvodnog i kratkog brzinca je i Porečanin Daniel Šaškin sa suvozačem Zagrepčaninom Damirom Brunerom, članovi domicilnog porečkog autokluba „D.T.“ u „Ford Fiesti RRC“.

Deseto ovogodišnje bodovno natjecanje FIA Prvenstva Europe u rallyu boduje se i za FIA Prvenstvo Srednjeeuropske zone (CEZ), Međunarodno regionalno prvenstvo Hrvatske, Državno Prvenstvo Hrvatske, Otvoreno prvenstvo Slovenije, Pokalno prvenstvo AŠ 2005 i Šampionat Republike Srbije.

Ukupni itinerer u tri dana dug je 660,29 km od čega 239,72 otpada na brzinske ispite. U petak se voze tri dionice Boljun ( start u 10,19 i 15,33 sati) , Učka (10,52 i 16,06) i Brest (12,15 i 17,29), svaka po dva puta. Sve sudionike očekuje zanimljiv program po silasku sa Učke u Opatiju gdje se uz regrouping reli posada održava cjelodnevni Auto moto Show Opatija 2013. Rally završava u subotu poslijepodne.

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.