Otvorenje sezone u kronometar vožnji, u Taru preko 200 sudionika

Petak, 01. travnja 2022. 13:18 Napisao/la  Miroslav Krpan
Matija Jurišić
Matija Jurišić Foto: Miroslav Krpan

 Nova bodovna sezona prebogatog i sadržajnog kalendara Hrvatskog auto i karting saveza u auto sportovima počela je prije tjedan dana rallyjem u Karlovcu, a nastavlja se ovog vikenda, s dva zasebna bodovna natjecanja, u kronometar vožnjama.

Domaćin i organizator istoimene manifestacije „Nagrada Tar-Vabriga 2022.“, koja se održava po 20., odnosno 21. puta na stazi Motodroma Poreč u Taru, je Autoklub Poreč Motorsport uz suorganizatora AKORK Skok racing 1993, a sve pod pokroviteljstvom Općine Tar-Vabriga i domicilne Turističke zajednice.

Prva su to dva ovogodišnja ogleda najboljih vozačica i vozača kronometar vožnji, koje se, ako je suditi po broju prijava na otvorenju nove sezone, ponovo bude i pobuđuje veliki interes i pažnju.

Naime, pored bodovanja Prvenstva Republike Hrvatske, vozi se i za bodove Prvenstva Auto i karting lige Zapad HAKS-a (Istra, Kvarner i Gorski kotar), Prvenstva Auto i karting saveza Istre, te pozivno i tradicijsko Prvenstvo Istarske rivijere.

Za prvi dan prijavilo se 85 sudionika za bodove i još 22 za PIR nagrade, dok je nedjeljni program „jači“ za 20-tak sudionika ukupno.

Zanimljivost predstavlja da će se na otvorenju nove sezone PH, od deset prošle godine najuspješnijih, naći tek dvojica, i to Karlo Pelicar (AKORK Skok racing 1993), jedan od ponajboljih domaćih juniora, te već iskusni Denis Nišević (AKK Fly With Kolman).

Zastupljeno je 19 klubova, 20-tak je juniora, ali tek tri vozačice. Vozila su raspoređena u osam klasa, a najbrojnije skupine imaju domaćin AKORK Skok racing 1993 sa 21 vozačem, te zagrebački AKK Fly With Kolman s 16 sudionika.

Na startu nema braće Radovanović, Poropata, Čička, Kuharića ili bračnog para Damarija, proteklih nizom sezona u samom vrhu kronometar poretka, ali se na još jednu probu svoje trofejne „Škoda Fabia S2000“, na tarsku stazu, vraća mladi riječki as Matija Jurišić (AK RI autosport), koji je upravo u Taru 2020. godine, dvostrukom pobjedom, načeo jedan od svojih naslova državnog prvaka te sezone, a kroz osam dana očekuje ga prvi ispit FIA Europskog prvenstva na brdskim stazama u Francuskoj.

Kronometar vožnje ove godine, uz već tradicionalna natjecanja u Taru i na Grobničkom polju, te zagrebačko na Mičevcu, u kalendaru ima i tri nove staze u Zagrebu, Čakovcu i Novom Marofu, u organizaciji jednog od mlađih klubova AKK Fly With Kolman, ali i izuzetno „bogatog“ vozačima u gotovo svim disciplinama auto sporta u nas.

Otvorenje sezone najavilo je veliki broj novih vozača, što je garancija dobrih ogleda već iskusnih i trofejnih s onim mladim, dosad s manjim iskustvom, ali koji na svojstven način „grizu“ za poziciju pobjedničkog postolja svake klase ili zasebne konkurencije.

Na stazi Motodroma Tar za konačni rezultat svakog bodovnog dana predviđene su tri bodovne vožnje po tri kruga.

Svakog dana verifikacija i tehnički prijam odvijaju se od 7,45 do 9 sati, trening je od 10,30 sati, a prva vožnja starta u 12,30 sati.

Proglašenje najuspješnijih je svakog dana, subotu i nedjelju oko 18,30 sati.

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.