Nelson Piquet kažnjen zbog rasističkog vrijeđanja Lewisa Hamiltona

Četvrtak, 30. lipnja 2022. 13:24 Napisao/la  SC

Piquetova kćerka u vezi je s Maxom Verstappenom, pa mnogi smatraju da je Brazilac zbog toga reagirao tako primitivno

Nelson Piquet
Nelson Piquet

Nelson Piquet drastično je kažnjen zbog rasističkih uvreda, trostukom svjetskom prvaku (fotografija dolje) do daljnjega je zabranjeno dolaziti na utrke Formule 1!

Brazilac Piquet prošle godine u jednom invervju Lewisa Hamiltona nekoliko je puta nazvao "neguinhom", što na brazilskom jeziku znači crnac:

- Neguinho je skrenuo krivim smjerom, nije propustio drugog vozača, rekao je Piquet koji je istu riječ nekoliko puta ponovio dok je komentirao sudar Lewisa Hamiltona i Maxa Verstappena na Silverstoneu.

Njegova izjava tek je nedavno pokrenula medijsku lavinu kritika.

- Diskriminacija i rasističko izražavanje su neprihvatljivi u bilo kojem obliku. Tome nema mjesta u društvu. Lewis je veliki ambasador našeg sporta i zaslužuje poštovanje. Njegovi napori da poveća raznolikost i uključenje su lekcija mnogima i nešto čemu težimo u F1, objavljeno je na službenoj stranici Formule 1.

- Želim riješiti ovaj skandal koji je nastao zbog moje izjave. To nije uopće bilo rasistički, jer je ta riječ u Brazilu sasvim normalna i nije rasizam. Problem je nastao i u prijevodu izjave, demantiram da je bilo ikakve namjere da ga uvrijedim zbog boje njegove kože, kazao je Piquet.

- Ta riječ možda jeste normalna među crncima u Brazilu, ali ona ne smije postati normalna nigdje na svijetu. Isprika nema nikakvog smisla. To izjava ima dublji smisao od jezika, tome nije mjesto u sportu i takav sklop razmišljanja mora se promijeniti. Imali ste dovoljno vremenaa to naučiti, jer cijeli život doživljavam takve stvari. Vrijeme je da se konačno reagira, poručio je Hamilton.

Zanimljivo, Piquetova kćerka, Kelly, u vezi je s Maxom Verstappenom, pa mnogi smatraju da je Brazilac zbog toga reagirao tako primitivno.

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.