Dubrovnik domaćin završnice brdskog prvenstva, odluka o prvacima na novoj stazi

Petak, 08. listopada 2021. 13:00 Napisao/la  Miroslav Krpan
Domagoj Pereković
Domagoj Pereković Foto: Miroslav Krpan

Dubrovački automobilizam već desetljećima plijeni pažnju ne samo domaće, već i inozemne javnosti. Razlog tome su izvrsni rezultati brojnih vozača koji su se pobjedama, diljem Europe, vraćali na krajnji jug Hrvatske, kao junaci, kao oličenje sportaša kakve želimo.

Starije i iskusne naslijeđuju mladi, entuzijazam nije zaustavljen usprkos suočenju sa stvarnošću da ponekad nije bilo baš jednostavno zadržati status, poslije vaterpola, drugog sporta u okvirima Grada, ali i Županije, pa iz godine u godinu svojim pratiteljima prirediti slavlje uz pregršt pojedinačnih i ekipnih naslova u brojnim disciplinama oktanskog sporta na četiri kotača.

Perjanica zasigurno predstavljaju auto utrke na brdskim stazama, pa tako i kraj ovog vikenda, nakon dvije godine povratak više od dva desetljeća stare Međunarodne brdske utrke „Nagrada Dubrovnika 2021. – Memorijal Željko Đuratović“, ali ovog puta na novoj stazi, četvrtoj u nizu na kojoj se tijekom godina vozilo od mora uzbrdo.

Autoklub Dubrovnik Racing domaćin je i organizator i ove godine, završnice hrvatskog prvenstva, osmog natjecanja ove sezone, nastupom 98 očekivanih sudionika, što stižu iz 23 hrvatska kluba, a priključili su im se vozači Crne Gore u okviru svog nacionalnog prvenstva, te jedan vozač iz Bosne i Hercegovine.

Nova je staza, na dionici Mokošica – Osojnik, sa statom „od Mosta“, u duljini 3.345 metara, s 17 zavoja i usponom od 7,56 posto. Nepoznanica svima, pravo mjesto za odluke pobjednika niza klasa i raspisanih konkurencija Prvenstva Hrvatske, koju su proteklih tri tjedna intenzivno uređivali, te za pravu trkaću stazu pripremali vrijedni članovi kluba koji se i ove godine ponosi s nova dva klupska naslova državnih prvaka, onim na kružnim stazama, što je već odavna završeno, ali i ovim na brdskim, neovisno o posljednjem zbroju bodova na svom terenu.

PEREKOVIĆ OSIGURAO DVOSTRUKI NASLOV

Pogled na tablice ovogodišnjih rezultata Hrvatskog auto i karting saveza kazuje da je Zagrepčanin Domagoj Pereković (AMK Zanatlija Zagreb), s pet pobjeda u sedam nastupa, zagarantirao još jedan naslov državnog prvaka u ukupnom poretku Kategorije I turističkih automobila. Promjena, osim u bodovima, neće biti niti u poziciji dva prošlogodišnjeg prvaka Dejana Dimitrijevića (AKK Velika Gorica) i drugu godinu za redom poziciji tri najmlađeg hrvatskog, sad već višestrukog državnog prvaka, tek 18-godišnjeg Matije Jurišića, koji na hrvatskim stazama brani boje AK Župa Dubrovačka, a sezonu će okončati nastupom u očevom „Audiju STW“, grupe E1.

Pereković je osigurao i naslov državnog prvaka Grupe E1, u kojoj se do sada pojavilo, ove sezone, čak 88 vozača, dok je Jurišić drugu godinu za redom državni prvak Grupe A, u konkurenciji 28 vozača. Za preostale pozicije pobjedničkih postolja predsolji „ljuti“ boj na dubrovačkom terenu. U Grupi N matematički je najbliži naslovu prvaka Gospar Đivo Franić, ali teorijski još uvijek izgleda ima i Crnogorac u redovima dubrovačkog kluba Nikola Radnjić, koji je propustio posljednja dva nastupa u Ilirskoj Bistrici i Buzetu.

Na ušicu igle, tek jedan bod razlike, u Dubrovnik stižu dva asa Prvenstva RH povijesnih automobila na brdskim stazama. Bod prednosti ima Dino Ćućić (AK Opatija) ispred Božidara Matijaša (AKK Rogoznica), dok samo „visoka matematika“ i peh prethodne dvojice, na čelno mjesto može dovesti prošlogodišnjeg prvaka Igora Vičevića (AK Rijeka), koji se kaje što je propustio put u Kotor i Cazin. Ekipno, Opatijci su prvaci, neprikosnoveni.

A ogledi u klasama tek će dati prave rezultate u nedjelju navečer. Puno je kombinacija, a prvake će iznjedriti „štoperica“ na samoj stazi. Svemu tome prethodit će u subotu 9.listopada od 8 do 11 sati verifikacija i tehnički prijam, te dva službena treninga od 12,30 sati. Bodovne utrke voze se u nedjelju, prva od 11,15 sati, kada počinje i direktni televizijski prijenos na TV Dubrovnik uz suport Kreator TV.

U subotnje veče, u Hotelu Splendid, s početkom u 18 sati AK Dubrovnik Racing domaćin je i organizator svečanosti dodjele priznanja Hrvatskog auto i karting saveza za rezultate Prvenstva Republike Hrvatske na brdskim stazama u 2020. godini, koje se ove godine provode separatno, vezujući se uz natjecanja onih disciplina koje su prošle godine, usprkos pandemiji virusa korona, objedinile Državno prvenstvo.

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.