Dubrovnik domaćin završnice brdskog prvenstva

Petak, 06. listopada 2023. 13:55 Napisao/la  Miroslav Krpan
Marin Božičević (AK RI autosport)
Marin Božičević (AK RI autosport) Foto: Miroslav Krpan

Automobilističko prvenstvo na brdskim stazama pred zaključenjem je sezone Državnog prvenstva utrkom koja bilježi svoje 23. izdanje u organizaciji Autokluba Dubrovnik Racing, a pod pokroviteljstvom Grada Dubrovnika i Turističke zajednice Grada Dubrovnika.

Krajnji jug Hrvatske, neposredna blizina turističkog bisera Dubrovnika, na Međunarodnu brdsku utrku „Nagrada Dubrovnik 2023. – Memorijal Željko Đuratović – Trofej Dubravko Čikor“, što se održava od 6. do 8. listopada, od prije tri godine na novoj stazi, četvrtoj u nizu na kojoj se tijekom godina vozilo od mora uzbrdo, privukao je interes čak 128 automobilista iz Hrvatske i Crne Gore, za obje države bodovnih ogleda nacionalnog prvenstva.

Staza, na dionici Mokošica – Osojnik, sa startom „od Mosta“, u duljini 3.345 metara, sa 17 zavoja i usponom od 7,56 posto, uz jednu „šikanu“ usporenja brzine. Ove je godine infrastrukturno još ljepša, s novim slojem asfaltne podloge i u gornjem dijelu dionice.

Boduje se PH Kategorije I (turistička vozila), PH povijesnih automobila i Prvenstvo Crne Gore. Sudionici završnice domaćeg prvenstva, njih 84 prijavljena, stižu iz 23 kluba, a vrijedi statistički utvrditi da je tek 14 vozača iz devet klubova koji ne gravitiraju Regiji Jug HAKS-a (Dalmacija).

Prvenstvo već tradicionalno završava u Dubrovniku, nakon šest mjeseci i poslije utrka u Makarskoj, Skradinu, na Malački, Stubičkim Toplicama, Ogulinu i Buzetu, te dva inozemna gostovanja u Crnoj Gori (Kotor) i Sloveniji (Ilirska Bistrica).

Najveći dio državnih prvaka u brdskom prvenstvu poznat je i prije dubrovačke utrke.

Dvostruki naslov državnog prvaka osigurao je Dejan Dimitrijević (AKK Fly with Kolman Zagreb) nakon osam uzastopnih pobjeda na svim utrkama, kako u Kategoriji I (turistički automobili), tako i Grupi 1 (razvrstavanje vozila po „performance faktoru“).

Dovoljan broj bodova za naslove državnih prvaka imaju u Grupi 3 Marino Poropat (AK Dubrovnik Racing), u Grupi 4 Ivan Pulić (AK Konavle) i u Grupi 5 Saša Radola (AK Dubrovnik Racing).

Formule i prototipovi, razvrstani u Kategoriju II neće nastupiti na dubrovačkoj stazi, a novi je naslov s pet ovogodišnjih pobjeda osigurao Mađar Laszlo Szasz (AK Dubrovnik Racing). U poretku ekipa znakovitu prednost koju je praktično nemoguće sustići ima Autoklub Dubrovnik Racing, pa će tako gotovo sigurno po okončaju „svoje“ domicilne utrke proslaviti 14. naslov ekipnih prvaka na brdskim stazama.

U prvenstvu povijesnih automobila naslov prvaka je ranije osigurao Dorijan Kljun (AK Rijeka), dok je ekipno najbolji AKK Rogoznica.

LEGENDARNI PULIĆ ODABRAO AUTO ZA NASLOV?

U dvije grupe pitanje državnog prvaka je otvoreno.

U Grupi 2 očekivan je međusobni sraz istarskog asa mlađe generacije Nina Andrejevića (AK Opatija) koji na svom bodovnom kontu ima 119 bodova i najtrofejnijeg hrvatskog automobiliste, na neki način domaćina i veterana Nike Pulića (AK Konavle) koji ima šest bodova manje.

Najslabiji rezultat sezone za konačni se plasman umanjuje od ukupnog zbroja, pa je uoči Dobrovnika, po toj matematici Niko „kraći“za dva boda. Andrejević će nastupiti u svom Fiat Puntu, dok se Niko za odlučujući dvoboj „naoružao“ prestižnom Škoda Fabiom R5. Hoće li to presuditi, znat će se u nedjeljno poslijepodne. Andrejević za suparnike u Grupi 2 ima čak 12 vozača isključivo tri susjedska kluba dubrovačkog okruženja.

Grupa 6 druga je i jedna od najbrojnijih u domaćem prvenstvu, a matematički trenutno stanje je: prvi Marin Božičević (AK RI autosport) 117 bodova, drugi Božo J. Bartulović (AK Konavle) 115 i treći Marijo Barović (AK Župa Dubrovačka) 110.

Bartulović je u neznatno nepovoljnijem položaju jer mu se trenutno umanjuje šest bodova, a kod ostale dvojice nema umanjenja.

U igri su rezultati dviju klasa, 6a i 6b, čiji se bodovi svrstavaju u ljestvicu konačnog poretka Grupe 6, pa vrijedi sačekati nedjeljni ogled i dvije vožnje dubrovačkom stazom. U konkretnom, Božičević je u ovoj grupi, na posljednjoj utrci sezone, jedini vozač izvan klubova Regije Jug, sam protiv 14.

Prvake će iznjedriti „štoperica“ na samoj stazi, kombinacije su razne, vozači odlučuju.

Verifikacija i tehnički prijam odvija se u dva dijela, prvi dio u petak, a drugi u subotu od 8 do 10 sati.

Prvi, od dva zacrtana službena treninga vozi se od 13 sati. Bodovne utrke voze se u nedjelju, prva od 11,15 sati, dok će se nagrade dijeliti oko 18,30 sati.

Vozaču koji ostvari najbolje vrijeme staze „Dubrovnik“ dodijelit će se „Trofej Dubravko Čikor“.

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.