Autocross u Gambetićima, pobjede Krznarića i Krajcara

Ponedjeljak, 13. rujna 2021. 16:08 Napisao/la  Miroslav Krpan
Loris Krbavac (AK Buzet Autosport)
Loris Krbavac (AK Buzet Autosport) Foto: Miroslav Krpan

Na stazi „Canalli“, dugoj 727 metara, u šumom okruženom poligonu na području Općine Višnjan, u sjeverozapadnom dijelu istarskog poluotoka, drugi su se puta ove godine okupili najbolji hrvatski i slovenski autocrossisti.

Treća „Nagrada Gambetića 2021.“, međunarodna utrka za državna prvenstva Hrvatske i Slovenije, u organizaciji AKORK „Skok racing 1993“ i suorganizaciji Autokluba „Poreč Autosport“, okupila je tek 17 vozača, raspoređenih u četiri divizije.

Cjelodnevni program, već od treninga, pa do finalnih utrka, odisao je neizvjesnim i zanimljivim vožnjama, borbom na prašnjavoj stazi za svaku poziciju i svaki bod.

Nakon finalnih vožnji, omjer pobjeda među vozačima dviju susjednih zemalja bio je neriješen, 2:2.

U konkurenciji Divizije 1A, među pet vozača, uz dvije najbolje odvežene kvalifikacijske vožnje, najbržim, ali i najspretnijim, pokazao se pobjednik Dragan Krznarić iz Autokluba Ozalj s Opel Corsom 1.6.

Najveći rival bio mu je pobjednik utrke održane prije 50-tak dana Siniša Filčić (ASK Kastavac), koji je imao dosta posla na svom Yugu 1.3, već nakon odustajanja u prvom treningu, zbog tehničkih problema.

No, rad njegove mehaničarske ekipe se isplatio, dobio je jednu kvalifikacijsku vožnju, ali se u finalu morao zadovoljiti drugim mjestom, uz zaostatak za Krznarićem od 989 tisućinki sekunde.

Drugu hrvatsku pobjedu ostvario je Martin Krajcar iz Auto sportskog kluba Kastavac, koji je u Diviziji 1, nakon dvije najbolje kvalifikacijske vožnje u Subaru Imprezi 2.0T, ciljem finalne vožnje pobjednički slavio, uz prednost 1,188 sekundi ispred Slovenca Primoža Omahne (Audi 4x4 1.9 Tdi).

Slovenci su bili brži i uspješniji, u krajnjoj mjeri daleko brojniji, u dvije divizije jednosjeda, popularnih buggyja.

U standardnoj Diviziji 3, uz jednu pobjedu kvalifikacijskih vožnji, u finalu je nakon sedam krugova gotovo izjednačene vožnje pobjedu slavio David Kosirnik (Buggy Alfa Romeo 3.0) s nepunih pola sekunde prednosti ispred favoriziranog Igora Kerna (Buggy Honda 2x1000 4x4), koji se morao zadovoljiti tek s dvije kvalifikacijske pobjede, ali i najboljim vremenom dana u jednom krugu, ostvarenog u trećoj kvalifikacijskoj vožnji, vremenom 34,659 sekundi i prosjekom 75,5 km/sat.

Tehnički problemi bili su razlogom odustajanju u finalu jedinog hrvatskog vozača među buggy vozilima Buzećana Lorisa Krbavca (AK Buzet Autosport).

Posebno atraktivne vožnje prikazali su Slovenci u malim, ali izuzetno brzim „zujalicama“ buggy Divizije 3CC.

U finalnoj vožnji najbržim se pokazao Mitja Petrovčić (Kartcross Suzuki), prethodno dva puta bolji u kvalifikacijskim vožnjama od drugoplasiranog Klemena Zupana (Crosscard 600), kojeg je u sedam krugova finala ostavio 12,575 sekundi.

Fotogalerija Miroslav Krpan

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.