ZAMET - LOKOMOTIVA (18) Riječanke hvataju pobjedu kojom bi zacijelile rane iz prvog dijela sezone

Četvrtak, 24. ožujka 2016. 23:55 Napisao  Patrik Mršnik

Zamećanke u susret s Lokomotivom ulaze kao favoritkinje, ta se tvrdnja nije mogla naći u stupcima tiskovina početkom devedesetih 

Teško je reći koji je to od posljednjih pet međusobnih dvoboja rukometašica Zameta s Lokomotivom bio zanimljiviji. Pomniji pratitelji ženskog dijela tekovina toga sporta sjetit će se siline zagrebačkog sastava prije dvije sezone. Tada se pod vodstvom Irfana Smajlagića današnji riječki gost prošetao nacionalnim prvenstvom ušavši u Ligu za prvaka s regionalnim 'wild-cardom' i ostvarivši devet pobjeda. Doima se kao cijela vječnost, ali bilo je to prije dva proljeća. Svijet se dvaput okrenuo, kao i situacija u odnosima snaga između dva rivala.

Bunić: Željne smo igre
- Lokomotiva je dobar protivnik, pokazala je to u Zagrebu gdje nas je dočekala s izuzetno agresivnom obranom. Sve se vidjelo po prvom poluvremenu, bili smo u dvostrukom zaostatku, tek smo kasnije skupili glave. Nadam se našoj pobjedi, nakon dvadeset dana svi smo se zaželjeli igre, rekla je Tea Bunić, kružna napadačica Zameta uoči utakmice.

Zamećanke u susret s Lokomotivom ulaze kao favoritkinje. Ta se tvrdnja nije mogla naći u stupcima tiskovina početkom devedesetih kad je, vođena Josipom Šojatom, Lokomotiva stigla do posljednjeg jugoslavenskog, odnosno premijernog hrvatskog naslova prvakinja.

Malokada je riječki kolektiv uopće imao šansi, jer uvijek je Lokomotiva uz parcijalne bljeskove Splita i kojekakvih već davno zamrlih sredina (Đurđevac, Virovitica, Osijek) bila ta koja je Podravci prva prijetila. Jednom joj je čak i pošlo za rukom otkinuti naslov, bilo je to 2004. godine.

U majstorici finala Koprivnicu je utišala Svitlana Pasičnik. Nešto slično pokušala je Ćamila Mičijević lani u istom gradu, ali Zametu nije pošlo za rukom preokrenuti svijet naglavačke...

Kraj 'atomske' Lokomotive, one iz 2014. godine počeo je kada je Grad Zagreb vrlo naglo zatvorio dotok novca prema klubu.

Inicijalno, dogodilo se to kao posljedica tadašnjeg uhićenja gradonačelnika Milana Bandića pa je na sličan način počelo opadanje vaterpolista Mladosti, otkazivanje teniskog turnira u Zagrebu... I tadašnja je Lokomotiva u posljednjem kolu svladala Podravku (25:20), a u njoj je kombinirano bilo stacionirano pola današnje i nekadašnje reprezentacije.

Te je sezone Zamet od takve Lokomotive izgubio finale Kupa (21:24), i to nakon što se protiv domaćina provukao u ruletu raspucavanja sedmeraca. No, u sljedećih dvadeset mjeseci u četiri će dvoboja Lokomotiva pobijediti samo jednom, i to opet u Umagu u polufinalu lanjskog izdanja kupa.

S druge strane, Zamet će prethodno upisati dvije velebne pobjede u prvenstvu, one koje se pamte i dan-danas. Ne zna se je li ljepše bilo gledati Zamećanke prilikom pobjede u Zagrebu (22:21) ili prvih dvadeset minuta domaćeg susreta iz svibnja prošle godine. Uoči puta na zadnje kolo u Koprivnicu, Lokomotiva je u Centru Zamet već nakon dvadeset minuta bila u dvoznamenkastom zaostatku.

Kroz svo to vrijeme, osim prošle sezone kada je bila na posudbi u Zelini (u sastavu s Ivom Tabar) u Lokomotivi igra Ana Debelić, svojevremeno, a možda još i danas najbolja hrvatska mlada kružna napadačica. Nekad je s Orijent Presoflexom osvajala titule u konkurenciji djevojčica, odnosno kadetkinja, a sutra će Zametu opet biti na suprotnoj strani.

Ipak, šest juniorskih reprezentativki s posljednjeg popisa izbornika i Lokomotivinog trenera Silvija Ivandije (Krmpotić, Zagorščak, Čalušić, Ljubičić, sestre Kalaus) čini se lakše pobjedivima od nekadašnje teške artiljerije predstavljene u licima Lidije Horvat, Sonje Bašić ili Sanje Rajović.

Zamet je međutim, sam skrojio svoju ovosezonsku sudbinu što se tiče prvenstva. Baš protiv Lokomotive Riječanke su u prvom djelu sezone remizirale, a dodatnu količinu soli na rane stavljaju porazi od Podravke, ŽARK Splita i Sesveta. Ipak, ključ pobjede drže u svojim rukama...

Recept biraju same. Prepucavanje na vanjskim pozicijama kao lani u Zagrebu ili rapsodija uz lekciju iz kontranapada kao lani u Rijeci, svejedno je!