TRANSFER SNOVA Halil Jaganjac, rukometaš PSG-a: Karabatić, Hansen... Sve su to normalni dečki!

Subota, 09. travnja 2016. 12:41 Napisao  Patrik Mršnik

Dobro su me prihvatili kada sam stigao na probu, Igor Vori mi je puno pomogao i omogućio mi da se lakše snađem u Parizu, kaže Jaganjac

Odjeknula je ovoga petka vijest da Halil Jaganjac odlazi u redove ponajboljeg rukometnog kolektiva na svijetu. Sedamnaest mu je godina, još je kadet, igra u Kozali, hrvatskom drugoligašu koji je s PSG-om ušao u istu rečenicu. Prvi travnja već je tjedan dana iza nas, vijest je bila točna.

Jaganjac je u Parizu bio prije osam mjeseci kada je došao na poziv pariškog kluba. Bili su za njegove usluge zainteresirani mnogi, od PPD Zagreba preko Veszprema, ali zov najromantičnijeg grada na svijetu nije se mogao odbiti. Nakon što je zadovoljio na (prvom!) treningu kadetskog pogona, Zvonimir Noka Serdarušić pozvao ga je na rad s prvim zvijezdama kluba. Jaganjac se našao u društvu najboljih rukometaša svijeta poput Karabatića, Narcissea, Hansena, Vorija, Abaloa...

Paris Saint-Germain
2x prvak Francuske (2013, 2015)
3x kup Francuske (07, 14, 15)
2x Superkup Francuske (14, 15)

Boravak u Parizu prošao je značajnije nego što je možda i sam Jaganjac mislio. Nakon tjedan dana stigla je povratna informacija koja uključuje želju PSG-a za dovođenjem lijevog vanjskog igrača - Kozale! Hrvatski je mladi reprezentativac osam mjeseci vagao, mjerio iz svih kuteva i odlučio krenuti put Pariza prvoga dana srpnja.

Povijest riječkog sporta općenito ne pamti takve trenutke. S transferom Jaganjca u PSG mogu se usporediti samo prelasci Darija Smoje u Milan i Zorana Bana u Juventus iz devedesetih godina. Sportska Rijeka nikada iz svoje baze nije polučila ovakav izlazni transfer u kojem je igrač iz drugog razreda hrvatskog rukometa preskočio nekoliko svjetlosnih godina i našao svoje mjesto u klubu iz Top 5 svjetskog rukometa.

Karabatić i Jaganjac

Jaganjac će u početnoj sezoni svog trogodišnjeg ugovora igrati za juniorski pogon PSG-a, ali praksa toga kluba pokazuje da se u utakmicama nacionalnog prvenstva juniori nerijetko priključuju prvoj momčadi kako bi se zvijezde mogle odmoriti za europske nastupe. Nastavi li se Jaganjac razvijati ovakvom brzinom, nesumnjivo je da će trebati proći vrlo malo vremena da se nađe u prvim planovima Noke Serdarušića, bez obzira na brojna velika imena u momčadi.

- Sve su to normalni dečki, Karabatić, Hansen.. Nikad ne biste rekli da su velike zvijezde u rukometu, ponašaju se prirodno. Dobro su me prihvatili kada sam stigao na probu, Igor Vori mi je puno pomogao i omogućio mi da se lakše snađem u Parizu, kaže Jaganjac koji će do kraja lipnja ostati u svojoj Kozali kako bi s njenim kadetima pokušao stići do naslova državnog prvaka.

Dolazna lista PSG-a 16/17
Halil Jaganjac (Kozala)
Luka Stepančić (Zagreb)
Uwe Gensheimer (RN Lowen)
Gorazd Škof (Nantes)
Luka Žvižej (Celje)

Jaganjac je učenik trećeg razreda Hotelijersko-turističke škole u Opatiji, a po trajnom nastanjivanju u francuskoj prijestolnici krenut će s komparativnim učenjem francuskog jezika uz koje će završiti srednje obrazovanje. Fokusiranost rukometu ipak će morati biti na prvom mjestu.

U intervjuu kojeg je ove zime dao za Sportcom razgovaralo se o potencijalnom prelasku u Zamet ili Zagreb.

Kad ono - Pariz!