MUČAN PORAZ

Teško da će Mamić modri Ferrari dati u ruke Tomiću

Srijeda, 11. svibnja 2022. 12:14 Napisao/la  Igor Vranić

Može Goran Tomić do kraja sezone osvojiti ne jedan nego tri kupa, ništa neće promijeniti činjenicu da je Lokomotiva u nastavku sezone osvojila više bodova od Rijeke

Goran Tomić
Goran Tomić

Rijeka je na Rujevici doživjela mučan poraz (0:3) od Hajduka!

Hajduk je četvrti put uzastopno pobijedio ne Rujevici, što znači da se nije dogodilo iznenađenje, ali poraz u 34. kolu ostaje duboko urezan u memoriju navijača Rijeke poput bolnog ožiljka.

Zadnji put Hajduk je u Rijeci pobijedio 3:0 u ožujku 2013. godine, u utakmici 18. kola Rijeka je prvi put igrala protiv Hajduka pod vodstvom novog predsjednika uprave Damira Miškovića.

Hajduk je tada objektivno imao bolju momčad, Rijeka je tri pogotka na Kantridi primila logičnim raspletom utakmice (Vukušić 16, 80, Caktaš 60).

U 34. kolu Rijeka je prvi put u povijesti HNL-a u jednom poluvremenu protiv Hajduka djelovala toliko uneređeno da nije jasno prema kojem bi kriteriju Goran Tomić trebao iduće sezone voditi Dinamo, kao što stalno ponavljaju mediji bliski Maksimiru.

Teško je povjerovati da će Zdravko Mamić modri "Ferrari", kao što zove Dinamo,  dati u ruke treneru koji se tijekom utakmice protiv Hajduka cijelo prvo poluvrijeme ponašao kao suvozač: mirno je gledao kako momčad Hajduka ponižava momčad koja je prvi dio sezone završila na diobi prvoga mjesta s Dinamom i Osijekom.

Ni zadnje upozorenje (Čolina u 34. promašio zicer) da nešto treba mijenjati nije bilo dovoljno za reakciju s klupe!

Da je tada Tomić umjesto Murića na teren poslao Lepinjicu i promijenio način igre, teško da bi Hajduk postigao onakva dva pogotka na postavljenu riječku obranu.

Nije prvi put ove sezone Tomić pokazao da ne kontrolira igru, na sličan način izgubio je prvu utakmicu na Rujevici (2:3), tada nije pravodobno reagirao u završnici utakmice kod vodstva Rijeke 2:1...

Nisu utakmice protiv Hajduka odredile poziciju Rijeke u HNL-u.

Rijeka je u Tomićevu mandatu prvi put u HNL-u postala najefikasnija momčad lige, pa se u medijima na različite načine stalno promiče teza da Rijeka igra najbolji nogomet u HNL-u.

U jednom razdoblju prvoga dijela sezone Rijeka se popela na vrh ljestvice, jer su euforični igrači Rijeke odista igrali najbolji nogomet, koji je prema omjeru datih i primljenih pogodaka postao presedan u HNL-u.

Isto kao što ne možeš postići najviše pogodaka u ligi ako nemaš kvalitetne igrače, ne mogu isti igrači euforično igrati cijelu sezonu.

U drugom dijelu sezone Rijeka više nije igrala toliko efikasno (gol-razlika 26:22) da bi mogla uspješno igrati na isti način kao što je igrala jesenas.

Zašto bi krivci za onakav poraz od Hajduka biti slabi stoperi Rijeke, kao što je to javnosti pokušao nametnuti Tomić, ako je Rijeka prije utakmice protiv najbolje momčadi u nastavku sezone (Hajduk, gol-razlika 28:8) na sličan način primila tri pogotka od najslabije momčadi (Šibenik, gol-razlika 16:37) u nastavku sezone?

Stoji teza da se igrači Rijeke u nastavku sezone nisu znali nositi s pritiskom borbe za titulu prvaka, ali karakter svake momčadi određuju treneri kroz stilske vježbe u igri. U tome je najveća razlika između trenera najboljih klubova za koje igraju najbolji igrači na svijetu.

Zadnja utakmica protiv Hajduka potvrdila je zaključak da Tomić karijeru gradi na stihijskom nogometu, samo od atmosfere u svlačionici ovisi hoće li Rijeka opet igrati atraktivno ili otužno u idućoj utakmici protiv Slavena Belupa!

O sadržaju igre svake momčadi može se beskrajno lamentirati, zbog toga je nogomet toliko popularan!

Sve su to teze kojima se treba baviti struka u analizi sezone na kraju koje Rijeka prvi put u Ligi 10 može završiti na četvrtom mjestu.

Ljestvica je jedini mjerodavni pokazatelj kvalitete igre momčadi koja navodno igra najbolji nogomet u HNL-u

Može Tomić do kraja sezone osvojiti ne jedan nego tri kupa, ništa neće promijeniti činjenicu da je Lokomotiva u nastavku sezone do 34. kola osvojila više bodova od Rijeke, koja je zimus slovila kandidatom za prvaka.

HT Prva liga

Rbr Klubovi Gol razlika Bodovi
1 GNK Dinamo 44 76
2 HNK Hajduk Split 35 72
3 Osijek 20 68
4 HNK Rijeka 20 65
5 NK Lokomotiva 5 49
6 HNK Gorica -7 44
7 NK Slaven Belupo -20 36
8 HNK Šibenik -28 35
9 NK Istra 1961 -25 31
10 Hrvatski dragovoljac -44 19