ROBERTO PALISKA

Krenuo sam Armadi, kad začujem huk s druge strane...

Petak, 20. svibnja 2022. 11:39 Napisao  I. V.

Poljud odgovara Rijeci u zadnjem razdoblju. Idem u Split u četvrtak, nadam se da ću veselo otići doma, kaže bivši igrač Rijeke, koji je igrao finale kupa prije 35 godina

Roberto Paliska
Roberto Paliska

Rijeka i Hajduk u četvrtak, 26. svibnja, na Poljudu igraju finale Kupa.

Prvi put Rijeka i Hajduk finale kupa igrali su bezmalo točno prije 35 godina: 10. svibnja 1987. godine u Beogradu!

Hajduk je pobijedio boljim izvođenjem jedanaesteraca, u zadnjoj seriji Zoran Varvodić obranio je pokušaj Roberta Paliske.

- Kao da smo jučer igrali! Sjećam se krcatog stadiona, napete atmosfere, 1:1, pa produžeci... Tko je uopće razmišljao da ću ja pucati jedanaesterce, nije mi bilo na kraj pameti. Kada je Ravnić došao na red, rekao sam sam sebi: To je gotovo! Tipurić i ja stajali smo iza, gledamo prema Armadi, ja mu govorim: Što ste vi propustili?! Imali su šansu, Ravnić je obranio Bursaću! Mislio sam da je gotovo, nikada nisam vidio da Ravnić nije dao gol iz penala ni na treningu. Skočio sam preko žice, krenuo prema Armadi, već sam počeo slaviti, kad začujem huk s druge strane, Torcida je slavila... Malo po malo, došao je red na mene, prošlo je već pola sata nakon utakmce, do tada smo se svi ohladili, ni o čemu više ne razmišljaš, glava je prazna... Opalio sam po lopti, Varvodić se samo lagano bacio i obranio, prisjeća se Paliska, nekoć vrsni stoper Rijeke.

Trideset pet godina kasnije, Rijeka i Hajduk opet su u finalu kupa:

- Bio sam na utakmici Rijeke i Hajduka na Rujevici, nadao sam se puno boljem izdanju Rijeke. Dogodilo se što se dogodilo, nadam se da tako slabo ne mogu odigrati u Splitu, Poljud im odgovara u zadnjem razdoblju. Idem u Split u četvrtak, nadam se da ću veselo otići doma, naglašava Paliska.

U drugom dijelu sezone Rijeka je pala, Hajduk se dignuo:

- Ne bih rekao da će to puno utjecati na utakmicu, ipak je ovo finale kupa, drugačija je to utakmica, drugačija je atmosfera i raspoloženje igrača, govori Paliska.

Rijeka je u HNL-u igrala specifičan nogomet, postala je najefikasnija momčad, ali je primila jako puno golova:

- Krenuli su jako dobro, bili su u borbi za vrh, sve je loše krenulo nakon poraza od Dragovoljca, zaredali su porazi, to je bilo ključno... Ipak je Dinamo na kraju pokazao da održava najvišu razinu, ima veliku moć. Očekivao sam više od Osijeka, ali ni oni nisu mogli izdržati do kraja. Utakmice u kupu su ipak nešto drugo nego u prvenstvu, nadam se najboljem, poručuje Paliska.

 Finale kupa, Beograd, 10. svibnja 1987. godine

RIJEKA - HAJDUK 1:1 (0:1) - jedanaesterci 8:9.

Stadion JNA. Gledatelja: 25.000

Sudac: Zoran Petrović (Beograd)

Strijelci: 0:1 Asanović (43-11m), 1:1 Radmanović (85)

Jedanaesterci: 0:1 Asanović, 1:1 Mladenović, 1:2 Čelić, Radmanović – Varvodić obranio, 1:3 Andrijašević, 2:3 Valenčić, 2:4 Tipurić, 3:4 Janković, Setinov – Ravnić obranio, 4:4 Škerjanc, 4:5 Dražić, 5:5 Sredojević, Bursać – Ravnić obranio, Ravnić – Varvodić obranio, 5:6 Deverić, 6:6 Jelavić, 6:7 Jarni, 7:7 Kotur, 7:8 Adamović, 8:8 Rubčić, 8:9 Varvodić, Paliska – Varvodić obranio

RIJEKA: Ravnić, Jelavić, Rubčić, Kotur, Paliska, Sredojević, Janković, Radmanović, Matrljan (45 Škerjanc), Mladenović, Vujčić (77 Valenčić)

HAJDUK: Pralija (119 Varvodić), Jarni, Dražić, Andrijašević, Setinov, Tipurić, Deverić, Čelić, Bursać, Asanović, Bućan (90 Adamović)