MILOŠ MILOŠEVIĆ

U vrhunsko plivanje treba ulagati jako puno novaca

Nedjelja, 30. prosinca 2018. 17:16 Napisao/la  V. P.

Bobev je ostavio rezultate iza sebe. Ako predsjednik smatra da nam je potreban još jedan trener, mora i stajati iza toga, kaže trener plivača i plivačica Primorja

Mićo Milošević
Mićo Milošević

Plivački trener Miloš Milošević nakon povratka iz Turske trenira plivače i plivačice Primorja CO.

- Zadovoljan sam s obzirom na vrijeme koje provedu na treninzima zbog obaveza i drugih aktivnosti. Na državnom prvenstvi  isplivali su svoje najbolje rezultate, a vidjet ćemo što će donijeti zimska i ljetna sezona, počeo je priču trener Miloš Milošević.

Nedavno su sva četiri riječka plivačka kluba, Primorje CO, Kantrida, Rijeka i Nevera zajedničkim snagama organizirali državno prvenstvo.

- U organizacijskom dijelu ćemo i dalje surađivati, jer tako možemo podijeliti troškove organizacije, ali zajednička suradnja oko treninga će ići teže. Svaki trener ima svoj sistem rada za koji misli da je najbolji i zbog toga takva suradnja baš i nije moguća, pojašnjava Milošević.

Predsjednik Primorja CO Andrej Marochini najavio je povratak Dimitra Bobeva u riječko plivanje, nakon što Bobevu završi mandat na mjestu tajnika Bugarskog plivačkog saveza.

- Svako ima svoju viziju. Bobev je ostavio rezultate iza sebe. Ako predsjednik smatra da nam je potreban još jedan trener, mora i stajati iza toga. Ja sam trener u Primorju CO i ne miješam se u politiku kluba, dodaje plivački trener.

U riječkom plivanju djece ne nedostaje, no nedostaje vrhunski plivač ili plivačica koje je Rijeka nekad imala.

- Financije su vrlo važna stavka te priče. U plivanje kao i u druge sportove treba ulagati jako puno novaca, a pitanje je hoće li se ti novci na kraju vratiti. Nekada je riječka privreda dobro radila, bilo je jako puno sponzora manjih i većih, a danas mi imamo jednog sponzora kluba. Treba kvalitetnije raditi, a škola uzima dosta veliki danak u vremenu. Plivači sa 15, 16 godina moraju dva puta dnevno trenirati, ujutro od 6 do 7,30 sati, zatim ići u školu i nakon škole ponovno na trening. To je dosta naporno, a škola je ipak prioritet. Bila je i u moje vrijeme, ali je školovanje bilo lakše na neki način, ne toliko zahtjevno i sve smo uspjevali uskladiti, mišljenja je Miloš Milošević.

Da bi se stvorio vrhunski plivač ili plivačica, koji će stalno biti u finalima na svjetskim ili europskim prvenstvima potrebno je jako puno novaca.

- Pripreme, hrana, smještaj, prijevoz... za stvaranje vrhunskog natjecatelja potrebno je milijun stvari. U svakom sportu možeš doći do jedne granice, ali nakon toga treba puno više ulaganja. Ja sam se tek vratio iz Turske, radim sa svojom grupom tri mjeseca i zadovoljan sam. Za napredak treba vremena, strpljenja, a danas mladi žele instant rezultate nakon mjesec dana, to tako ne ide. Većina mojih plivača je ostvarila najbolje rezultate što znači da se dobro i kvalitetno radi. U ožujku ih očekuje ekipno prvenstvo, zatim ljetni dio sezone. Antonio Rajković, Noa Kovačić i plivačica Eva Stanković će biti među kandidatima za Svjetsko juniorsko prvenstvo. Ana Herceg je u Americi, kao i Marin Ercegović, dok Marić trenira u Banja Luci. To su sve naši najbolji plivači trenutno, zaključio je Miloš Milošević.