Vento Cadela pobjednik 7. Regate tisuću otoka, austrijski krstaš najbrži u objema etapama

Ponedjeljak, 30. rujna 2019. 08:29 Napisao/la  SC
Vento Cadela
Vento Cadela

 

 

Austrijska jedrilica Vento Cadela s Chritsianom Phannom za kormilom pobjednik je 7. Regate tisuću otoka.

Iako je prva etapa bila najsporija u dosadašnjih sedam izdanja Regate tisuću otoka, već se po prognozi moglo pretpostaviti da će druga etapa biti isto takva, ako ne i sporija.

Startalo se u četvrtak, 26. listopada, ispred Porto Montenegra pa vjetru od 2-3 čvora jedva dovoljnom da se jedrilice polako izvuku iz zaljeva Boke Kotorske u nadi da će u području oko Dubrovnika uhvatiti jači vjetar.

Maksimalne brzine jedrilica na cijelom kursu su dosezale 6-7 čvorova i cijela etapa zahtijevala je strpljenje i umijeće iskorištavanja vjetra u takvim uvjetima.

Austrijska Vento Cadela, slovenski Macropus i slovačko-hrvatska posada Lucie X izmjenjivale su se u vodstvu i gotovo cijelu etapu bile unutar 1NM, a nerijetko i vrlo blizu jedna drugoj.

Draž Regate tisuću otoka je da na kursu ima toliko različitih mogućnosti izbora kursa među više od 1000 otoka što je iskoristio slovenski Macropus kad je odlučio proći s južne strane otoka Molata i Ista dok su Lucia X i Vento Cadela odlučili proći sjevernom stranom.

Macropusov vrlo dobar izbor osigurao mu značajnu prednost, ali nakratko, jer je ubrzo opet stao u bonaci, a Lucia X i Vento Cadela su ga sustigli.

Za sve tri jedrilice od tada je počela borba da se iskoristi svaki dašak vjetra do dolaska u cilj u Rijeci.

Na kraju su po laganom vjetru južnog smjera sve tri jedrilice izjednačene ušle u Riječku luku, a Lucia X je prva presjekla liniju cilja nakon više od 77 sati jedrenja samo 47 sekundi ispred Macropusa, dok je Vento Cadela zaostala 4 minute i 20 sekundi što je bilo više nego dovoljno za pobjedu u drugoj etapi po korigiranom vremenu.

Vento Cadela je tako se pobjedama u obje etape zasluženo osvojila naslov pobjednika 7. regate tisuću otoka, dok je 2. mjesto pripalo Macropusu koji do sada već bio na podiju s jednim drugim i dva treća mjesta na ovoj regati, a prošlogodišnji pobjednik Lucia X se morala zadovoljiti trećim mjestom.

Koliko je vjetar bio lagan na ovoj etapi govori i činjenica da je usprkos produljenom vremenskom ograničenju crnogorska posada na jedrilici Sofia, kad je procijenila da ne može završiti do 04:00 u ponedjeljak, 30.09 odlučila odustati i motorom doći do Rijeke.

Bez obzira na zahtjevnost ovogodišnje regate ili upravo zbog toga posade nisu krile zadovoljstvo na cilju u Rijeci i sve su već najavile sudjelovanje na 8. regati tisuću otoka koja će se održati od 17 – 27. 09. 2020. godine.

Rezultate možete pronaći  OVDJE

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.