Regata tisuću otoka: Slovenski Karpo najbrži u najsporijoj etapi u deset izdanja

Petak, 22. rujna 2023. 12:52 Napisao/la  SC
Regata tisuću otoka: Slovenski Karpo najbrži u najsporijoj etapi u deset izdanja

Na startu prve etape 10. Regate tisuću otoka teško je bilo očekivati da će se oboriti rekord koji na kursu od 278 NM od Rijeke do Porto Montenegra od 2015. drži mađarska jedrilica „Wild Joe" u vremenu od 27:24:05 sati.

Međutim, jedan je rekord ipak oboren.

Ovogodišnja prva etapa je najsporija u dosadašnjih 10 izdanja Regate tisuću otoka.

Slovenskoj jedrilici „Karpo" s trebalo je 80:24:58 sati da prođu linijom cilja ispred marine Porto Montenegro u Tivtu.

I dok je start u Rijeci i plovidba kroz Kvarner u uvjetima vrlo slabog vjetra već postala poznata svima koji se ikada bili na ovo regati, nedugo nakon starta vidjeli smo nešto po prvi put.

Slovenska posada jedrilice „Chili" odlučila se na kurs sa zapadne strane otoka Cresa koji je sigurno duži ali očekujući povoljniji vjetar riskirali su i u konačnici se pokazalo da odluka nije bila loša, ali na žalost zbog oštećenja jedra morali su odustati kod Ilovika.

Austrijski trimaran „Lightness" također je morao odustati zbog tehničkih problema dok su ostale jedrilice nastavile borbu s laganim vjetrovima i bonacama za koje je trebalo dosta strpljenja i živaca jer jedriličarima je ipak najgore kad nema vjetra. Sve ostalo lakše je podnijeti.

Vremensko ograničenje završavanja je 72 sata nakon starta u Rijeci, s tim da se ono produljuje na 88 sati ako niti jedna jedrilica ne završi unutar 56 sati nakon starta.

To je postalo očito kad su jedrilice nakon 56 sati bile skoro 100 NM od cilja očekujući vjetar u akvatoriju oko Visa.

Konačno, jugo je zapuhalo i sve brige su zaboravljene, a onda je uz kišu uslijedio ulaz i zaljev Boke Kotorske te veliko olakšanje završavanja nakon više od 3 dana jedrenja.

Slovenski „Karpo" i austrijska „Emilia" gotovo cijelu regatu su jedrili vrlo blizu i izmjenjivali u vodstvu, a „Karpo" je stekao značajnu prednost na ulazu u zaljev Boke kotorske završivši malo više od 2 sata ispred „Emilije".

Čim je „Karpo" presjekao liniju cilja, bilo je jasno i da je ukupni pobjednik prve etape po korigiranom vremenu, jer ga nitko više nije mogao prestići.

Ova pobjeda dobiva još više na vrijednosti obzirom da je ostvarena dvočlanom posadom koju čine otac i sin Maks i Matic Vrečko.

Treća je austrijska „Talanta" koje je završila malo iza ponoći ulazeći u peti dan jedrenja nakon starta.

Zbog ovako dugu trajanja prve etape, organizatori su morali promijeniti raspored te će se dodjela nagrada prve etape održati u petak, 22. rujna, u 12 sati nakon čega je predviđen start druge etape u 18 sati.

Rezultate možete vidjeti  OVDJE

 

 

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.