Regata tisuću otoka: Pobijedila Lucia X Slovaka Milana Fabiana s hrvatskom posadom

Nedjelja, 30. rujna 2018. 23:49 Napisao/la  SC
Godspeed 52
Godspeed 52

 

Lucia X Slovaka Milana Fabiana s hrvatskom posadom i Mladenom Kraljićem za kormilom pobjednik je 6. Regate tisuću otoka.

Druga etapa od Tivta do Rijeke promijenila je samo smjer kursa kojim se jedri između više od 1000 otoka hrvatske obale Jadrana, dok je bura ostala konstanta o kojoj će se još dugo pričati nakon regate.

Nakon odustajanja 5 jedrilica u prvoj etapi, na startu ispred Porto Montenegra u četvrtak, 27. rujna, našle su se 4 jedrilice od kojih su drugu etapu na kraju završile samo dvije.

Prvi je odustao mađarski Wild Joe zbog problema s baterijama i pogonom novo instaliranih bočnih krila (Dynamic Stability System) ne želeći riskirati i sudjelovanje na Rolex Middle Sea Race-u na Malti za tri tjedna na otprilike pola kursa prve etape vezali su se na sigurno u svoju matičnu luku Marine Kremik kraj Primoštena.

Time su u igri za ukupnu pobjedu regate ostali Godspeed 52 s Peterom Steinkoglerom, Lucia X s Mladenom Kraljićem i Stribor s Jeremijom Kurbanovićem i sve su tri jedrilice u tom trenutku imale šansu osvojiti naslov ukupnog pobjednika.

Austrijski Godspeed 52 se izdvojio u realnom vremenu ispred Lucie X i Stribora i samo je bilo pitanje može li napraviti dovoljnu razliku za pobjedu u korigiranom vremenu.

Međutim, što se dulje jedrilio Lucia X je smanjivala prednost Godspeeda i odvajala se od Stribora te je u zadnji dio regate na oko 12 NM iza Godspeeda 52.

Kada je Goodspeed 52 presjekao liniju cilja u riječkoj luci nakon 56:38:50 sati jedrenja, Lucia X trebala je završiti do 00:45 u nedjelju 30. rujna što je za njih bilo lako dostižno s obzirom na zaostatak u realnom vremenu i buru koja ih je vodila do cilja u Rijeci gdje su završili u subotu 29. runjna 2018. u 21:03:50 i preuzeli vodstvo u drugoj etapi, a time i u ukupnom poretku.

Stribor je tako ostao jedina jedrilica u regati i imao je priliku čak i za ukupnu pobjedu ako bi završili do nedjelje u 04:07.

Međutim, bura je opet pojačala i pokazala svoje lice po tko zna koji put na ovogodišnjoj regati te uzimajući u obzir sigurnost broda i posade Stribor se odlučuje usidriti u zavjetrini s južne strane otoka Paga u noći sa subote na nedjelju.

Budući da je u nedjelju ujutro bilo jasno da ne mogu završiti drugu etapu u vremenskom ograničenju, morali su odustati i do Rijeke doći na motor i zadržati 3. mjesto u ukupnom poretku.

Ipak, treba im odati priznanje za cijeli pothvat koji je uključivao najam broda u Šibeniku, zatim plovidbu do Rijeke, završenu prvu etapu do Tivta, zamalo završenu drugu etapu nakon koje slijedi povratak brodom u Šibenik.

Drugoplasirani, austrijski Godspeed 52, ovom je regatom započeo projekt sudjelovanja na svim najvećim svjetskim odobalnim regatama te će uz Wild Joe za tri tjedna sudjelovati na Rolex Middle Sea Race-u na Malti.

Pobjednik Lucia X je jedina jedrilica koja je sudjelovala na svim dosadašnjim regatama tisuću otoka, a uz prošlogodišnju pobjedu u ORC Grupi 3 na Rolex Middle Sea Race-a ova je posada još jednom pokazala da je najspremnija u uvjetima jakog vjetra koji su obilježili obje etape ovogodišnje regate.

U posadi Lucie X bili su: Mladen Kraljić, Karlo Kraljić, Mladen Kvasić, Dinko Petrov, Neven Cuculić, Vlado Grego, Martin Tvrdon i Alen Mrakovčić.

Završetkom ovogodišnje regate počinju pripreme za 7. Regatu tisuću otoka koja će se na istom kursu održati od 19 - 29. rujna 2019.

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.