Regata tisuću otoka: Godspeed 52 pobjednik etape od Rijeke do Tivta, Wild Joe odustao

Srijeda, 26. rujna 2018. 12:47 Napisao/la  SC
Godspeed 52
Godspeed 52

 

Austrijska jedrilica Godspeed 52 Petera Steinkoglera pobjednik je prve etape 6. Regate tisuću otoka na 278 NM dugom kursu of Rijeke do Tivta.

Kad bi se ova etapa opisala jednom rječju bila bi to – bura. O jakom, suhom i mahovitom vjetru koji puše duž izdužene obale Jadranskog mora, a nastaje tako što se hladan zrak iz kopnenog zaleđa ruši niz strme obronke gorskog lanca i kroz uske primorske drage prema moru napisane su knjige i studije, ali i dalje osatje vječiti izazov jedriličarima kako ukrotiti buru.

Nije ovo prvi puta da je bura obilježila Regatu tisuću otoka, ali ovogodišnja bura utjecala je na regatu prije njenog početka i tijekom same regate.

Prije starta regate prognoza je bila jasna. Prvi dio kursa mogao se proći po laganom vjetru ali već 10-12 sati nakon starta najavljivani su udari bure do 60 čvorova a neki su najavaljivali čak i 80 čvorova.

U današnje vrijeme interneta i dostupnosti informacija i različitih vremenskih prognoza odluke startati regatu ili ne donose se lakše i razumljivo je da je sigurnost jedrilica i posada uvijek na prvom mjestu.

Tako je već na početku smanjena lista natjecatelja s izvorno privaljenih 17 jedrilica iz 10 država te se na startu u Rijeci našlo 9 jedrilica među kojima i jedan višetrupac.

Kako je i najavljeno, start je bio gotovo bez vjetra i jedrilice s polako krenule između otoka Krka i Cresa što je poznato kao područje bonaca u kojem treba dosta strpljenja sve dok se ne prođe otok Plavnik.

Očekivano, u vodstu po realnom vremenu bio je mađarski Wild Joe.

Međutim, uzimajući u obzir prognozu i kurs koji bi trebali jedriti Wild Joe kod Silbe odlučio stati i u Malom Lošinju čekati na slabljene bure.

Nedugo zatim, praćenje regate postaje kao praćenje brodova tko je u kojoj luci.

Cassiopeia je stala u Rabu, Cleansport One u Saliju, trimaran Sayg I u Iloviku, dok je Hispaniola bila prva jedrilica koje je morala odustati od regate te se vratila u Rijeku.

S druge strane, austrijski Godspeed 52 nastavio je jedriti odabravši prolaz kroz Zadarski kanal gdje je bura nešto slabija što će se na kraju pokazati kao presudno za pobjedu u ovoj etapi.

U igri su još bili i slovačka Lucia X Milana Fabiana s hrvatskom posadom iz JK Plav, Krk te crnogorska posada Jeremije Kurbanovića na Striboru.

Sve su jedrilice nekoliko puta tražile zavjetrinu kako bi zamjenile jedra na olujni set i još jedanput se pokazalo zašto je provjera sigurnosne opreme pred start ove regate tako važna.

U međuvremenu, Cleansport One i Sayg I morali su definitivno odustati od regate, dok su najprije Cassiopeia a zatim i Wild Joe nakon više od 24 sata stajanja u Malom Lošinju odlučili nastaviti regatu i probati stići u Tivat unutar vremenskog ograničenja koje je isticalo za 29 sati.

Godspeed 52 je presjekao liniju cilja ispred marine Porto Montenegro u utorak, 25. 09., u 14:36:52 nakon 50:36:52 sati po buri od 40 čvorova koja i dalje nije jenjavala.

U tom trenutku dvije su jedrilice još uvijek mogle preuzeti vodstvo po korigiranom vremenu.

Lucia X je krenua u trku s vremenom kako bi završila do 19:32, ali na kraju joj je nakon više od 56 sati jedrenja nedostajalo 36 minuta za pobjedu ove etape.

Dobrom rezultatu nadala se uz svesrdnu podršku putem društvenih mreža i crnogorska posada Stribora koja se u svoje domaće vode trebala vratiti do 02:30 što se u jednom trenutku i činilo moguće ali uz skraćena olujna jedra na kraju su završili u 05:11:11 što je bilo dovoljno za treće mjesto u prvoj etapi.

Godspeed 52 je tako zasluženo pobjedio u realnom i korigiranom vremenu te u drugu etapu ulazi kao favorit za ukupnu pobjedu 6. regate tisuću otoka.

Nakon što se ponovno uključio u regatu Wild Joe je izazivao najviše pažnje na online sustavu praćenja jedrilica jer je dostizao brzine i od 28 čvorova.

Međutim, logisitički razlozi organizacije posade i dolaska na cilju Tivtu u izvorno predviđeno vrijeme primorali su ih da u noći s utorka na srijedu objave povlačenje iz regate i stignu da Tivta motorom.

Prije ulaska u Bokokotorski zaljev zabilježili su još uvijek udare bure od 50 čvorova.

U svakom slučaju treba odati priznanje svim jedriličarima, a posebno onima koji su završili prvu etapu koja će se dugo pamtiti i prepričavati.

U četvrtak, 27. 09., u 12 sati počinje druga etapu od Tivta do Rijeke.

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.