FIUMANKA SLAVI JUBILEJ Davor Perović: Najvažnije je da smo nakon dvadeset godina ostali na početnom tragu

Četvrtak, 30. svibnja 2019. 11:48 Napisao/la  Igor Vranić

Fiumanka je još uvijek besplatna regata za sve brodove, vezovi su besplatni i svatko na kraju dobije nešto za uspomenu, naglašava inicijator i organizator Fiumanke

Davor Perović
Davor Perović

 

Fiumanka ove godine obilježava jubilej, dvadeset godina je prošlo otkada se u akvatoriju ispred Grada Rijeke prvi put dogodila regata koja je postala važnija od jedrenja.

Jubilej će se proslaviti novitetima:

 - Najveća novost je način na koji ćemo približiti jedrenje ljudima. U šatoru na rivi posjetitelji će pomoću VR naočala virtualno jedriti zajedno s posadama najvećih krstaša, u suradnji s A1 moći će osjetiti kao izgleda jedriti na takvim brodovima. Ove godine regatu uživo prenosimo sa sedam kamera, regata će se moći gledati na Youtubu ili na ekranima na rivi. Druga novost je promjena rute za regatne krstaše, koji će jedriti u trokutu. Više ne jedre do Omišlja nego se ispred Žurkova okreću prema prema Mošćeničkoj Dragi, bova će negdje na 5 milja biti utopljena na sredini Kvarnera. Obiteljski krstaši voze po staroj ruti, na kraju će se jedini i drugi opet sresti na ulazu u luku gdje je cilj, kaže Davor Perović, koji kao autor potpisuje svih dvadeset regata.

Brzo je prošlo dvadeset godina?

- Jako brzo! Počelo je tako da smm nas nekoliko odlučili da Rijeka mora imati jednu prepoznatljivu regatu. Na povratku s Barcolane iz Trsta braća Vidotto, Miran Šepić i ja odlučili smo pokušati nešto organizirati. Prva regata održala se po laganoj buri, nitko nije očekivao da možemo skupiti 100 brodova na jednoj regati. Na prvoj Fiumanki jedrilo je 120 brodova, odmah smo postali najveća regata u Hrvatskoj. Kasnije se sve razvijalo zahvaljujući entuzijazmu, s vremenom se sve postavilo u realne okvire. Ovo je ipak privatni projekt koji ne bi uspio bez podrške Grada Rijee, županije, Lučke uprave, sponzora... Fiumanka je jedan od rijetkih privatnih projekata ovakve veličine u Gradu Rijeci. Nije bilo lako zadržati kontinuitet, svake godine uvodimo novitete da bismo zadržali interes sponzora i da bismo opravdali investicije. Stalno se borimo da opravdamo partnerske odnose u čemu očito uspijevamo već dvadeset godina.

Većina ljudi ne zna da je Fiumanka projekt koji se priprema tijekom cijele godine?

- U pravilu već u srpnju počnemo dogovarati radne sastanke za iduću Fiumanku, dogovori traju cijele godine. Lili Ivetac i ja praktično smo deset mjeseci uključeni u taj posao, a onda zadnja dva mjeseca pred Fiumanku slažemo detalje s partnerima. I dalje je naša firma najveći sponzor, mi najviše investiramo kroz rad, produkciju, marketing... Da to moramo nekome platiti, ne bismo mogli opstati.

Jeste li zadovoljni razvojem Fiumanke?

- Jesam! Najvažnije je da smo nakon dvadeset godina ostali na početnom tragu. Fiumanka je još uvijek besplatna regata za sve brodove, vezovi su besplatni i svatko na kraju dobije nešto za uspomenu! To se nije promijenilo od prve regate iako se puno toga promijenilo u zadnjih dvadeset godina.

Žalite li za nečim što niste uspjeli ostvariti?

- Uh, jako je puno toga! Ali ne odustajemo! Evo, iduće godine već spremamo prvi Foiling, što je nova tehnologija jedrenja na krilicima, trupovi su iznad površine mora. U Hrvatskoj takav način jedrenja ne postoji, pokušat ćemo nešto tako prvi put organizirati u Rijeci. Evo, to je naša nova želja! Puno sam toga htio napraviti, ali... Mora u svakom projektu uvijek postojati netko tko stalno gura nove ideje i netko poput Lili koji sve to skupa stavi u realne okvire.

Očito da ideja ne nedostaje ni nakon dvadesetak godina?

- Svakakih ideja ima! Kada ide teže, najradije bih prodao prava nekome drugome! Kada se dogodi Fiumanka, onda je srce tako veliko da samo razmišljam o tome kako da iduća bude još bolja. Tako ćemo razmišljati sve dok imamo volje i uspjeha iako se na nama osjeća, a i vidi da je prošlo dvadeset godina. Nadam se da će uskoro pojaviti netko tko će nastaviti raditi na istom tragu. Samo bih rekao da mi je posebno drago da sam demantirao mog prijatelja Igora Vranića, koji mi je prije dvadesetak godina rekao da sam jedini na svijetu ljudima uspio prodati jedriličarsku regatu bez vjetra, ha, ha... Od dvadeset regata samo četiri nisu održane zbog nedostatka vjetra, zaključio je Perović uz iskrene čestitke na demantiju i želju da organizira još barem dvadeset Fiumanki.

 

 

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.