FIUMANKA 2019

Maxi-krstaš EWOL pobjednik jubilarne regate

Subota, 08. lipnja 2019. 20:49 Napisao/la  SC

Drugi u cilj ušao krstaš Adriatic Europa kojim je kormilarila legenda slovenskog jedrenja Dušan Puh, posebnu nagradu dobio 85-godišnji Anton Šestan

EWOL u riječkoj luci
EWOL u riječkoj luci


Posada EWOL-a pobjednik je 20. Fiumanke!

Slovenska posada s kormilarom Gašparom Vinčecom obranila je prošlogodišnji naslov najbržeg maxi-krstaša, ušavši u cilj jubilarne Fiumanke u 15:59 sati.

Na regati je sudjelovalo 181 brodova koji su po slabu vjetru startali točno u podne po GPS vremenu.

Odmah u početku oni najbrži i najjači uspjeli su uloviti dobar zalet i pravom tehnikom projedriti do prve bove.

EWOL (Way Of Life) je vodio cijelu regatu.

Slovenska posada opravdala je naziv – jer jedrenje je doslovno način života, a oni su to svojom plovidbom na Fiumanki i ove godine prikazali.

 Ove godine promijenjen je kurs jedrenja za regatnu grupu koja je jedrila u trokutu, dok je obiteljska grupa i grupa tradicionalne gradnje ostala na istom kursu kao i prošlih godina.

I ove godine Fiumanka je jedrila u tri kategorije i na tri rute, a u svom 20. izdanju imala je napetu i neizvjesnu borbu za titulu prvih i najbržih jer je konkurencija u regatnoj grupi bila doista jaka.

Nakon EWOL-a, u cilj je (16:09) ušao još jedan od potencijalnih favorita u regatnoj grupi, maxi-krstaš “Adriatic Europa”, kojom je kormillarila legenda slovenskog jedrenja i dugogodišnji sudionik Fiumanke Dušan Puh.

Puh je na Fiumanki sudjelovao puno puta, a pobjedu je odnio 2004. godine s jedrilicom Veliki Viharnik i to upravo u tijesnoj borbi s brodom kojim upravlja danas, a koji je tada jedrio pod imenom Esimit Europa.

Obzirom na konkurenciju u regatnoj grupi, izvrsno treće mjesto s vremenom 16:14 osvojila je posada broda Molo longo Tutta Trieste, jer je njihov iskusni kormilar Rajko Kujundžić bio spreman za sve izazove.

Četvrto mjesto osvojila je Barraonda Ina s kormilarom Lucciom Promdentom.

Što se obiteljske grupe tiče, prvi je kroz cilj prošao brod Reful III iz Kraljevice.

Na svečanom proglašenju pobjedničkim su ekipama dodijeljeni pokali koje je izradila Umjetnička škola, a PIK Rijeka pripremio je poklon paket za pet obiteljskih posada koje su odabrane po različitim kriterijima, no nisu povezane s onim tko je najbrži i tko najveći.

Nagrađena je najmlađa posada na brodu Petra, sa skiperom Alenom Jurimčićem.

Najvjernijeg i najstarijeg sudionika Fiumanke Antona Šestana, koji na Fiumanki jedri s brodom Costabella i na riječku regatu dolazi svake godine bez iznimke, a 85. mu je godina tek, na svečanom proglašenju nagradio je afirmirani riječki umjetnik Tihomir Ivančan koji je samo za ovu prigodu i jubilarnu 20. Fiumanku oslikao platno motivima riječke regate u želji da njegov rad bude nagrada i podsjetnik na dane druženja i jedrenja u riječkom zaljevu.

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.