Esimit Europa 2 dolazi u Rijeku, atraktivni maxi-krstaš predvodi jedriličarsku elitu na Regati tisuću otoka

Ponedjeljak, 15. rujna 2014. 14:14 Napisao/la  SC

Kormilar Esimit Europe 2 je  Jochen Schumann, osvajač tri zlatne i jedne srebrne olimpijske medalje i dvostruki pobjednik America's Cupa u timu Alinghija

Ispred Rijeke u nedjelju je zakazan start druge Regate tisuću otoka. Lista prijavljenih obuhvaća 21 jedrilicu iz Austrije, Crne Gore, Češke, Hrvatske, Irske, Litve, Mađarske, Nizozemske, Njemačke, Rusije, Slovačke, Slovenije, Švicarske i Velike Britanije. Potvrda je to koliko je ova regata u samo godinu dana i prvog izdanja na kojem je sudjelovalo 12 jedrilica postala pravi izazov ponajboljim svjetskim jedriličarima.

Razlog tome je nesumnjivo u jednom od najpoželjnijih kursova za navigacijske regate, kao i privlačnosti odredišta na oba kraja regate i srodnost njihovih težnji u razvoju nautičkog turizma za mega jahte. U riječkoj luci pripremaju se novi vezovi za mega jahte, dok se Porto Montenegro snažno razvija i trenutno je jedina marina na Jadranu prilagođena prihvatu najvećih jahti sa  servisom najvišeg mogućeg svjetskog standarda.

Regata se jedri u dvije etape. Prva starta u Rijeci i prolazi među više od 1000 jadranskih otoka pri čemu jedrilice moraju otoke Unije, Susak, Premudu, Dugi otok, Kornat, Vis, Lastovo i Sveti Andrija ostaviti desno da bi se došlo do cilja nakon 277 NM ispred prekrasne marine Porto Montenegro u Tivtu. Druga etapa jedri se na istom kursu u povratnom smjeru. U obje etape tako kurs zahtijeva  navigaciju među otocima bez izlaza na otvoreno more Jadrana. Izbor kursa u ododbalnom natjecanju izazov je i tajna pobjede. Umijeće je jedriti između pojedinih otoka, procijeniti gdje su najpovoljniji vjetrovi i struje i otkriti odlučujujuće čimbenike da se na cilj stigne prije ostalih. To ne mora biti najkraći kurs duljinom, samo treba biti najbrži.

Uz broj država sudionika impresivna je lista jedriličara i jedrilica, koji će se naći na startu u Rijeci u nedjelju, 21. 09., a koji će već od 18. 09. promjeniti sliku riječke luke. Najviše pažnje sigurno će privući 30-metarski Esimit Europa 2, koji je pod pokroviteljstvom Europske zajednice ostvario niz pobjeda na najvećim svjetskim regatama, te liniju cilja prvi presjekao na Rolex Capri Sailing Week-u, Rolex Fastnet Regati, Kiel Week-u, AF Offshore regati, Barcolani, Giraglia Rolex Cupu, Maxi Yacht Rolex Cup i Middle Sea Race-u.

Za kormilom je Jochen Schumann, osvajač tri zlatne i jedne srebrne olimpijske medalje i dvostruki pobjednik America's Cupa u timu Alinghija. Naš olimpijac Ivan Kljaković-Gašpić pridružit će mu se kao taktičar i vrsni poznavatelj lokalnih uvjeta. Esimit Europa 2 će nesumnjivo pokušati oboriti rekord koji od prvog izdanja regate drži mađarski Wild Joe s 28:41:06 sati u prvoj etapi i 46:02:37 sati u drugoj etapi. Wild Joe naravno dolazi i ove godine s vlasnikom Marton Josza za kormilom. Iako će 60-stopna jedrilica možda izgledati mala pored 100-stopnog Esimita njihove šanse za pobjedu po korigiranom vremenu su također izgledne .

Regata tisuću otoka jedri se prema ORC sustavu razvrstanja, tehnički najnaprednijem i jedinom kojem Međunarodni jedriličarski savez priznaje svjetska i europska prvenstva, te se konačni poredak određuje temeljem korigiranih vremena koja su rezultat korekcije realnih jedrenih vremena za faktor koji određuju značajke jedrilice i njihove teoretske mogućnosti u raznim vremenskim uvjetima.

Zato će posebno biti zanimljivo vidjeti litavsku posadu na jedrilici Hispaniola, koje je bila ORC Europski prvak 2011, ali i nizozemski Oz jedrilicu klase Open 60, koja je sudjelovala na Vendee Globe regati, čiji je prvi vlasnik bio Mike Golding, jedan od najpoznatijih oceanskih jedriličara. Od hrvatskih jedrilica svakako treba izdvojiti Damaco Berislava Vranića, prošlogodišnjeg viceprvaka Regate tisuću otoka, kao i Damira Čarga koji s Miljenkom Nikolićem dolazi s jedrilicom Waypoint posebno dizajnirnom za regate s dva člana posade. Prvi put na Regatu tisuću otoka dolazi posada JK Orsan na Duborvniku, novoj regatnoj jedrilici tipa Enavigo 38 proizvedenoj u Hrvatskoj.

Od ove godine je Regata tisuću otoka otvorena i za višetrupce te će se na startu naći i 4 trimarana, koji će se natjecati u zasebnoj kategoriji prema međunardnim MOCRA pravilima. Prva etapa starta u nedjelju, 21. rujna, iz Rijeke, i završava u novoj marini Porto Montenegro u Tivtu uz vremensko ograničenje od 72 sata nakon signala starta. Nakon dodjele nagrada za prvu etapu u Porto Montenegru u srijedu, 24. rujna, flota starta u četvrtak 25. rujna u obratnom smjeru prema Rijeci na istom kursu, a regata se zaključuje dodjelom nagrada u nedjelju 28. rujna u Rijeci. U Rijeci i u Tivtu prije starta svake etape planirane su i promotivne regate na kojima će na jedrilicama sudionicima moći sudjelovati novinari i drugi gosti.

Program regate:

Četvrtak, 18. rujna 10:00 - 20:00 Registracija i premjeravanje Rijeka

Petak, 19. rujna 10:00 - 20:00 Registracija i premjeravanje Rijeka

Subota, 20. rujna 09:00 Sastanak za pripremnu regatu Rijeka
12:00 Pripremna regata
18:00 Sastanak kormilara i sigurnosne upute
20:00 Večera za vlasnike jedrilica

Nedjelja, 21. rujna 09:00 Izvještaj o vremenu Rijeka
12:00 Start 1. etape: Rijeka – Tivat

Srijeda, 24. rujna 09:00 Sastanak za Regatu 1000 otoka + 2 Tivat
12:00 Vremensko ograničenje 1. etape
12:00 Regata 1000 otoka + 2 u zaljevu Boke
20:00 Dodjela nagrada za 1. etapu

Četvrtak, 25. rujna 09:00 Izvještaj o vremenu i sigurnosne upute Tivat
12:00 Start 2. etape: Tivat - Rijeka

Nedjelja, 28. rujna 12:00 Vremensko ograničenje 2. etape Rijeka
14:00 Dodjela nagrada za 2. etapu i ukupno Rijeka

Regata tisuću otoka održava se pod visokim pokroviteljstvom Predsjednika Republike Hrvatske dr. Ive Josipovića uz pokrovitelje: Primorsko-goransku županiju, Grad Rijeku, Lučku upravu Rijeka, Lučku kapetaniju Rijeke, Turističku zajednicu Kvarnera i Turističku zajednicu Grada Rijeke uz sponzore: Porto Montenegro, One Sails, Botel Marina, WRI International i Tiskaru Zambelli.

Regatu će biti moguće pratiti uživo na internetu putem tracking sustava gdje će se u realnom vremenu moći vidjeti pozicije jedrilica, trenutne brzine i kurs koje su odabarale od starta do cilja. Popis prijavljenih jedrilica, uz detaljan program i sve informacije o regati dostupni su na web stranicama:

Web stranice SCOR-a: www.scor.hr
Web stranice Regate tisuću otoka: www.thousandislandsrace.com

 

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.