ENRICO MAROTTI

Želim obraniti naslov svjetskog prvaka

Srijeda, 06. veljače 2019. 21:24 Napisao/la  V. P.

Snalazim se, imam sponzore za koje jedrim, to su tvornica jedara i tvornica daske, oni mi dosta pomažu. Borim se, zna biti jako teško, ali nema kukanja, radim ono što volim i u tome uživam, kaže jedriličar na dasci

Enrico Marotti sa trenerom sportskim psihologom Petrom Nikolićem
Enrico Marotti sa trenerom sportskim psihologom Petrom Nikolićem Foto: Valentina Prokić

Enrico Marotti najuspješniji je sportaš Primorsko-goranske županije za prošlu godinu.

- Ova nagrada mi puno znači. Zahvalan sam što su me izabrali u tako velikoj konkurenciji uspješnih sportaša. Stvarno je lijepo vidjeti da netko prati tvoj rad, da ga cijeni, da se skupa s tobom veseli i onda na kraju budeš nagrađen. Osjećaj je jako lijep, ali to je poticaj i motiv  da opravdam ovu nagradu te da se i dalje trudim jedriti i trenirati kvalitetno i opet ponoviti dobre rezultate, počeo je svoju priču jedriličar na dasci Enrico Marotti.

Marotti je član Društva sportova na moru Volosko, a županijsku nagradu donio mu je naslov svjetskog prvaka u jedrenju na dasci osvojen u Danskoj.

- Imao sam veliku sreću u Danskoj, jer sam pred regatu znao da će puhati  raznoliko, vjetar od 10 do 50 čvorova i znao sam da sam spreman za to. Nemam neku usku specijalnost šta mi odgovara, a što ne, mogu jedriti po svemu i takvi jedriličari dolaze do izražaja u regatama u kojima se jedri po raznolikim uvjetima. Znao sam da će more biti jako "ravno" jer se vozilo u zatvorenom zaljevu, a ja cijeli život treniram na Preluci gdje je "ravno",  pa sam znao da ću imati prednost. Oprema me slušala jako dobro, dobro sam sa trenerom Petrom Nikolićem pripremio regatu i stvarno sam bio spreman u glavi, znao sam što me čeka. Bilo je jako teško, međutim zadnji dan nisam ni trebao jedriti jer sam uspio osigurati predzadnji dan naslov svjetskog prvaka što je bilo dosta dominantno. Konkurencija je bila velika i jaka, 90 jedriličara, ali otvorio sam regatu s dva prva mjesta. Kad netko to napravi, nisam to tada ni shvaćao, ali poslije sam shvatio, svi su bježali od mene na startu i to je bila velika prednost. Nitko nije htio biti blizu mene u samoj regati što mi je išlo na ruku, prisjetio se ključnog trenutka Marotti.

Enrico Marotti je profesionalni jedriličar:

- Bavim se samo time, jedrim Svjetski kup, jedrim svjetska prvenstva, razvijam opremu koju voze drugi natjecaelji ili druge mušterije koje žele kupiti opremu, radim na razvoju opreme s kojom se voze natjecanja. Jednostavno, cijeli svoj život sam posvetio jedrenju na dasci, odnosno windsurfingu. Što se financiranja tiče ja se uvijek borim i pokušavam namaknuti sredstva na razne načine, jer nije lako. Da živim, na primjer, u Njemačkoj, bilo bi puno lakše jer tamo ima puno više sponzora van industrije jedrenja. Imam sponzore za koje jedrim to su tvornica jedara i tvornica daske, oni mi dosta pomažu, imam neke sponzore van jedrenja kao što je Jotun. Borim se, zna biti jako teško, ali nema kukanja, radim ono što volim i u tome uživam, prenosi mladi jedriličar.

Što se treninga i priprema tiče, Preluk ima dobre uvjete, ali nedostaje kvalitetnih jedriličara.

- Mi imamo jako dobre uvjete, ali da bih bio na najvišem nivou trebam jedriti sa kvalitetnim jedriličarima na dasci, ali kod nas to nije slučaj, nema toliko puno jedriličara na dasci na visokom nivou tako da sam primoran ići van kako bi održao visoku razinu kvalitetnog treninga. Kod nas su uvjeti jako dobri, imam prijatelje koji dolaze kod mene trenirati dosta često. Jedini naš problem je što je u prosincu, siječnju i veljači hladno i onda je u toj zimi teško zadržati kvalitetu treninga. Sve ostale mjesece kod nas je stvarno jako dobro i uvjeti su vrhunski. Za drugačije uvjete koje traži Svjetski kup idem okolo po raznim lokacijama, na primjer na Kanarske otoke, Havaje.. to su neke od lokacija gdje boravim zimi i pokušavam se što bolje pripremiti za sezonu, pojašnjava Marotti.

U ovoj godini mladi jedriličar ima vrlo zgusnut raspored. Već je otputovao u Hong Kong na sedam dana zbog testiranja.

- 15. veljače putujem na Tenerife na pripreme mjesec i pol dana. Nakon toga počinje Svjetski kup, prva regata je u Francuskoj, onda Japan, Koreja, zatim se vraćam doma pa idem na Costa Bravu. Slijedi sjever Njemačke, pa Portugal nakon kojeg sam mjesec dana doma. Opet Španjolska, Turska, Danska i Nova Kaledonija na kraju, dao je pregled svog rasporeda Marotti.

Cilj je obraniti naslov svjetskog prvaka, što je i središnji događaj godine.

- Velika mi je želja da uspijem obraniti naslov, jer ne znam kada je to netko zadnji put uspio obraniti. Dugo je prošlo. Svjetski kup se češće brani, ali Svjetsko prvenstvo je teško obraniti jer je samo jedna regata u kojoj moraš biti pravi. Želim jedriti kvalitetno i u Svjetskom kupu, gdje nas se natječe 64, pa ćemo vidjeti šta bude. Bitno mi je samo da nisam koncentriran na rezultat, nego da sam koncentriran na sebe, na ono što ja mogu kontrolirati i da jedrim što kvalitetnije mogu te da ostanem u zlatnoj zoni, zaključio je Enrico Marotti.

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.