Cres 2014: Blue Sky i Sagola pobjednici ORC Srednjeeuropskog jedriličarskog prvenstva

Nedjelja, 29. lipnja 2014. 17:00 Napisao/la  SC

Talijanski Blu Sky, vlasnika i kormilara Claudia Terrieria,  pobjedom u 6. jedrenju uz jedno odbacivanje najslabijeg rezultata osigurao je ukupno pobjedu, pa nije morao  jedriti zadni plov

Naslov najboljeg u Grupi A na ORC Srednjeeuropskom prvenstvu zasluženo je i očekivano pripao talijanskom Blu Sky vlasnika i kormilara Claudia Terrieria, koji je pobjedom u 6. jedrenju uz jedno odbacivanje najslabijeg rezultata osigurao ukupno pobjedu, te nije morao niti jedriti zadnji plov. Odluka o drugom mjestu tako je ostavljena za zadnje jedrenje u kojemu je hrvatski Yellowpad s Janom Winklerom pobijedio ispred talijanskog Walle G s Marcom Augelliem, što ipak nije bilo dovoljno za drugu mjesto u ukupnom poretku te je srebro s 0.2 boda prednosti pripalo talijanskoj posadi.

Završnica u Grupi B bila je još uzbudljivija. Talijanska Sagola, vlasnika i kormilara Fausta Pierobona, startala je među zadnjima u predzadnjem jedrenju, ali je vrlo dobrim jedrenjem uspjela sve nadoknaditi i pobijediti s 19 sekundi prednosti ispred Northern Lighta i posade Piernicole Paolettija, kojemu je stvarno nedostajalo sportske sreće. Već u sljedećem jedrenju odmah nakon starta pukao im je podigač glavnog jedra. Morali su ga spustiti, na jarbol se popeo član posade i jedro je ponovno osposobljeno, ali uz značajan gubitak vremena koji ih je koštao boljeg plasmana. Unatoč problemima završili su zadnje jedrenje kao drugi iza Sagole, koja je potvrdila ukupnu pobjedu, dok je Northern Light završio na trećem mjestu s 0.8 bodova zaostatka iza Our Calypsa i Andree Micallia.

Zadnji dan ORC Srednjeeuropskog prvenstva zaokružio je raspon vjetrova i uvjeta, koji su jedriličari imali tijekom četiri natjecateljska dana. Nakon bonace i laganih vjetrova na navigacijskom jedrenju prvoga dana, drugoga dana jedrilo se po buri, levantu i tramontani. Sljedeći dan pružio je dobro poznati maestral između Cresa i Istre, da bi zadnji dan ponudio oštro od 10 – 12 čvorova uz nešto više valove nego prethodnih dana.
 


Potpuni rezultati dostupni su na web stranicama regate
 
Web stranice SCOR-a: www.scor.hr
Web stranice ORC Srednjeeuropskog prvenstva: www.scor.hr/regate/2014/orccec.htm

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.