ROBERT KRZNARIĆ

Preslabi smo da bismo mogli zadržati najbolje igračice

Utorak, 28. studenog 2023. 11:10 Napisao  I. V.

Dobro smo posloženi, ali sada treba čekati pet, šest godina da stvorimo novu generaciju, kaže član stručnog stožera ŽNK-a Rijeka

Robert Rubčić, Marijan Bjelanović, Zoran Škerjanc i Robert Krznarić
Robert Rubčić, Marijan Bjelanović, Zoran Škerjanc i Robert Krznarić

Izbornik Nenad Gračan objavio je popis igračica za utakmice Lige nacija protiv Slovačke (1. prosinca, Velika Gorica) i Rumunjske (5. prosinca, Bukurešt).

Na Gračanovu popisu nalaze se dvije reprezentativke koje imaju posredne veze s Rijekom: nogometašica LASK-a Tea Krznarić rođena je u Rijeci, ali u Rijeci nikada nije igrala nogomet, nogometašica Basela Ivana Rudelić rođena je njemačkom Wangen im Allgäu, otac je porijeklom s Grobinštine.

Od bivših igračica Martina Čop zadnja je reprezentativka ŽNK-a Rijeka, za A-reprezentaciju igrala je od 2010. do 2017. godine.

Od aktivnih riječkih igrača status povremene A-reprezentativke ima Helena Spajić (Dinamo), Petra Mikulica (Milan) je budućnost hrvatskog nogometa.

Evo razloga zbog kojega ŽNK Rijeka odavno nije imao A-reprezentativku:

- Nikada u Rijeci nismo imali jaku seniorsku ekipu. Donedavno su u reprezentaciji igrale samo igračice Osijeka i cure izvana, sada se to malo razvodnilo iako Osijek i dalje ima najviše reprezentativki. Jaku seniorsku ekipu imali samo na početku, 2009. godine igrali smo finale kupa, bio sam s tom ekipom. Naš je problem što smo preslabi da bismo mogli zadržati najbolje igračice. Zadnju generaciju koju smo stvorili bila je 2005. godišta, te su igračice postale hrvatske prvakinje u kadetskom uzrastu. Odmah smo s njima ušli u prvu ligu, bili smo četvrti u prvoj ligi, ali nismo ih mogli zadržati. S druge strane nemamo tako veliku bazu da bismo mogli stalno stvarati vrhunske igračice. Mislim da čak i dobro kotiramo u hrvatskom nogometu s obzirom na širinu baze, kaže Robert Krznarić, koji je u klubu radi više od 15 godina

Zajedno s Krznarićem u stručnom stožeru rade Robert Rubčić, Zoran Škerjanc i Marijan Bjelanović, redom poznata imena riječkog nogometa jamče kvalitetan stručni rad:

- Škerjanc vodi prvu ekipu, Rubčić vodi kadetkinje, ja vodim pionirke, Bjelanović vodi najmlađe curice. Bez seniorki u klubu radimo sa šezdesetak cura, ove smo godine dosegnuli najveći broj cura nakon što smo oformili najmlađu skupinu koju vodi Bjelanović. Dobro smo posloženi, ali sada treba čekati pet, šest godina da stvorimo novu generaciju, ističe Krznarić.

ŽNK Rijeka ispao je iz prve lige na kraju prošle sezone, nakon prvoga dijela sezone nalazi se u sredini drugoligaške ljestvice:

- Nadam se da ćemo se što prije vratiti u prvu ligu, ali najbitnije je da stvorimo svoju generaciju igračica. Trebalo bi se stabilizirati na vlastitoj bazi što je jako teško, jer nemamo široku bazu kao u muškom nogometu, govori Krznarić.

ŽNK Osijek postao je prvi hrvatski klub u kojemu su igračice mogle živjeti od nogometa:

- Kasnije se pojavio ŽNK Split, koji se pomalo gasi, sada se pojavio ŽNK Hajduk uz potporu HNK-a Hajduk, u Zagrebu je Dinamo... Ne znam može li se kod nas ženski nogomet opisati kao profesionalni, nisu to primanja za lagodni život. Ni vani se više ne plaća ne znam kako. Jedino su u engleskoj Premierligi igračice vrhunski plaćene u svim klubovima. U ostalim najboljim europskim ligama postoji po nekoliko jačih financijskih klubova, ostali su slabi, Bundesliga ima samo dvanaest klubova, igračice u mnogim njemačkih klubovima rade i igraju. A naše najbolje nogometašice ne igraju u najboljim europskim ligama, zaključuje Krznarić.

Druga HNLŽ, Skupina A,
poredak:
Neretva 16
Pregrada 12
Vrčevo 8
Rijeka 7
Siget 7
Sesvetski Kraljevec 5
Istra 1961 4

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.