Lea Vukoja: Uvijek ima prostora za napredak, 2023. godina služi nam kao dodatna motivacija

Nedjelja, 24. prosinca 2023. 15:06 Napisao/la  Boris Kirinčić

Dolazak u Champion uistinu se pokazao kao pun pogodak,  jako sam  zadovoljna uvjetima i pristupom trenera, kaže riječka karatistica

Lea Vukoja: Uvijek ima prostora za napredak,  2023. godina služi nam kao dodatna motivacija

Tijekom blagdana sportska borilišta miruju, sagledavaju se rezultati ove godine.

Lea Vukoja, 22-godišnja studentica treće godine psihologije na Filozofskom fakultetu u Rijeci, članica Karate kluba Champion iz Rijeke, ostvarila je super uspješnu godinu tijekom karijere ispunjene vrhunskim rezultatima.

Još 2017. godine postala je europska kadetska prvakinja (Sofija), kao mlađa seniorka osvojila je broncu na Europskog prvenstvu 2020. godine (Budimpešta), da bi u 2021. godini postala europska prvakinja (Tampere).

Iste godine osvojila je s reprezentacijom ekipnu seniorsku broncu na Europskom prvenstvu u Poreču, zlato je osvojila 2022. godine na Europskom prvenstvu u Turskoj.

Ove godine osvajala je bronce na prestižnim turnirima K1 serije A u Kanadi i Portugalu te zlato na Sveučilišnom ekipnom europskom prvenstvu.

S hrvatskom reprezentacijom ostvarila je sjajan uspjeh, u ekipnom dijelu osvojio je srebro u Guadalajari, treću uzastopnu europsku medalju, te svjetsku broncu u Budimpešti.

Prema izboru Hrvatskog olimpijskog odbora, ženska karate reprezentacija proglašena je treću godinu zaredom najboljom ekipom u Hrvatskoj (fotografija ispod teksta).

Godina na izmaku bila je više nego uspješna?

- Itekako, ovu godinu započela sam osvajanjem brončanog odličja na svjetskoj seriji A u Kanadi, nakon toga osvajanje ekipnog srebra na Europskom prvenstvu u Španjolskoj, osvajanje sveučilišnog ekipnog europskog zlata uz pomoć klupskih kolegica Lucije Battaia i Eme Sgardelli, osvajanje svjetske ekipne bronce u Budimpešti te naposlijetku i osvajanje brončanog odličja na Seriji A u Portugalu. Definitivno je jako uspješna godina iza mene i mojih trenera, puno rada i odricanja rezultiralo je odličjima. Naravno, uvijek ima prostora za napredak, svi tome težimo stoga nam 2023. godina služi i kao dodatna motivacija za izazove koji nas očekuju u 2024. godini, kaže Vukoja.

Standardna ste članica hrvatske reprezentacije, u ekipnom dijelu s vama u sastavu medalja je zajamčena?

- Hvala vam! Od EP u Poreču na kojem smo osvojile brončano odličje, zatim europsko zlato u Gaziantepu, europsko srebro u Guadalajari i naposlijetku i svjetsku broncu u Budimpešti pokazujemo određeni kontinuitet koji traje već neko vrijeme. Smatram kako je ovo samo početak, nadam se da ću i u budućnosti moći pridonositi ovoj ekipi i da ćemo se još puno puta penjati na pobjedničko postolje.

Očito je da se u klubu dobro radi?

- Dolazak u Champion uistinu se pokazao kao pun pogodak. Mogu potvrditi da sam jako zadovoljna uvjetima kao i pristupom trenera prema sportašima. Smatram kako sustav koji je ustanovljen i način funkcioniranja u klubu sigurno ne može biti kratkoročan, samo je pitanje vremena kada će se idući uspjeh ostvariti.

S vama su u klubu Lucia Battaia i Ema Sgardelli, djevojke koje također ostvaruju vrhunske rezultate?

- Osvajanjem europskog sveučilišnog zlata stvarno smo pokazale kako smo kvalitetna ekipa. Na stranu sam rezultat, na treninzima međusobno jako dobro funkcioniramo, trudimo se i guramo jedna drugu, stoga je i sam rezultat bio neupitan.

Za ove rezultate potrebna su velika odricanja?

- Istina, pogotovo uz pohađanje fakulteta. Smatram da je nužno puno odricanja jer je teško uskladiti i izbalansirati sve obaveze, te nažalost nešto mora patiti... Smatram da je uz dobru organizaciju vremena i naravno konstanto pridržavanje plan, sve moguće ostvariti.

Želje za 2024. godinu?

- Već na samom početku godine čekaju nas bitni turniri poput Serije A u Ateni sredinom siječnja, a naposlijetku i Serija A u Cipru u veljači, stoga nećemo imati baš previše vremena za odmor u blagdanskom periodu. Nakon toga kreće izborni proces za nadolazeće Europsko prvenstvo u Zadru uoči kojega nas čeka dug i naporan pripremni period. Htjela bih se kvalificirati i u pojedinačnoj konkurenciji... 2024. godina sigurno će biti naporna, ali radujem se budućim izazovima.


Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.