Alpe Adria: Luka Bernardi odvezao najbolje vrijeme, izvrsnim utrkama nedostajali samo rekordi

Subota, 25. lipnja 2022. 22:23 Napisao/la  Miroslav Krpan

Utrkom dana može se proglasiti ona klase STK 600 u kojoj je do pobjede stigao matuljski vozač, Talijan Danilo di Giorgio

Luca Bernardi
Luca Bernardi Foto: Miroslav Krpan

Motociklisti na dva kotača češći su gosti Grobnika, a upravo su subotnjom utrkom naznačili tradciju najstarijeg kupa na europskom tlu – onog Alpe Adria koji je nastao upravo nakon prve poratne utrke u listopadu 1992.godine.

Ovog se vikenda vozi 79. utrka Alpe Adria International Motorcycle Championship, te tri u sustavu FIM Europe Cupa koje su izuzetno uspješno odrađrene.

DI GIORGIO DONIO POBJEDU MK MATULJI RACING

Vrijeme kvalifikacijskog treninga Talijana Danila Di Giorgija, vozača s licencom Motokluba Matulji racing, smjestilo je u drugi startni red, tek na četvrtu poziciju.

Za nijansu bolje vrijeme imali su Turčin Erbay, naš Majcan i Čeh Homola, koji je s pool position pozicije i poveo prvi krug. No, već u drugom Di Giorgio prelazi u vodstvo, drži ga dva kruga ispred Lorisa Majcana (ŠK 1.HMK Zagreb) koji na čelo zasjeda u četvrtom krugu. Već od starta izdvojena skupina petorice vozača vozi iz zavoja u zavoj, kotač na kotaču, sa stalnim izmjenama pozicija.

U petom ponovo Majcan prvi, Di Giorgio drugi, treći Čeh Vojtech Schwarz, dok Patrik Homola vreba svoju priliku. Nakon nova dva kruga vodstva Di Giorgija, na čelu se našao Homola, ali završnica pripada Talijanu koji posljednja tri kruga ne ispušta vodstvo i pobjeđuje u izvrsnoj, najboljoj subotnjoj utrci na Grobniku s 174 tisućinke prednosti ispred Homole, Schwarz najboljim vremenom kruga ove utrke 1:31,918 minuta (prosjek 163,241 km/sat) tri kruga prije kraja prestiže našeg Majcana, koji pada na četvrto mjesto, dok je unutar iste sekunde s pobjednikom kao peti završio i Austrijanac Lennart Ulbel. Svi su vozili na identičnim Yamahama R6. Majcan je ovim rezultatom ostvario pobjedu u poretku za PH.

Španjolka Neila Beatriz Santos (Yamaha R3) u prvom utrci FIM European Women Cupa nije dozvolila iznenađenje.

Praktično se u startu odvojila od prateće skupine tri konkurentkinje koje su do posljednjeg metra vodile ujednačenu borbu za pobjedničko postolje. Tako je s 3,089 sekundi sporijim vremenom druga završila Švicarka Isis Carreno, a treća Španjolka Sara Sanchez, samo 14 tisućinki sporija, obje na Kawasakiju. Bez postolja je usprkos izvrsnom troboju i samo 70 tisućinki više ostala Talijanka Josephine Bruno (Yamaha R3).

FILLA I PRASEK BEZ POBJEDE I REKORDA

Očekivana utrka Superbike u kojoj smo se nadali novom rekordu bila je kvalitetna, ali bez onog završnog, bez rekorda, štoviše favoriti Česi Michal Filla, nekadašnji i sadašnji rekorder Michal Prašek nisu mogli bolje od drugog i trećeg mjesta. Za gotovo osam, odnosno deset sekundi tijekom 13 krugova za sobom ih je ostavio pobjednik utrke Luka Bernardi iz Republike San Marino, na Ducatiju. Odvezao je i najbolje vrijeme 1;27,207 minuta, ali sporije od rekordnog.

Najbrojnija klasa STK 1000, sa 28 motociklista, bila je užitak za ljubitelje brzina jer se u svakoj izdvojenoj skupini vodila borba za svaku poziciju, tim više jer su razvrstavani u različite sustave bodovanja. Na kraju zaslužena, i očekivana, pobjeda Talijana Luce Tomassinija ispred Srbina Davida Božića za 2,286 sekundi.

Obojica voze za MK Spart iz Srbije na identičnim motociklima BMW S1000RR, a Tomassini je imao i najbolji krug klase. U ovoj klasi do petog je mjesta stigao hrvatski vozač Renato Novosel (MK Križevci), ujedno pobjednik za Prvenstvo Hrvatske.

Još jedna utrka FIM European Cupa, ona klase SSP 300, završila je pobjedom Slovenca Gašpara Hudovernika (Yamaha R3) koji je konkurente ostavio za 24 i više sekundi tijekom deset krugova. Treći je bio naš Davide Di Lenardo (MK Križevci).

Klasa hrvatskog prvenstva 125 SP iznjedrila je pobjednikom Mirka Zidarića iz MK Križevci, s prednošći većom od 51 sekunde ispred klupskih kolega Danijela Koprića i Valentina Knapića, a svi su vozili Aprilije.

Nedjeljni program počinje jutarnjim warm up slobodnim treninzima od 9 sati, a prva bodovna utrka je FIM Women Cupa u 11,10.

Drugu utrku ovog vikenda najbolji svjetski prikoličari startaju u 11,50 sati, a poslije njih sve do 16,30 na rasporedu su utrke Alpe Adria i FIM European Cupa.

Organizatori utrka su Motociklistički klub Kvarner i Automotodrom Grobnik d.o.o.

Fotogalerija Miroslav Krpan

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.