ARAMIS NAGLIĆ

Ni jedan hrvatski klub nije prošao u Alpe Adria Cupu

Petak, 31. prosinca 2021. 03:26 Napisao/la  KS

Maksimalno smo pomladili reprezentaciju, što i nije loše, ali bez igrača iz NBA lige i Eurolige  smo inferiorni, tvrdi najtrofejniji riječki košarkaš i trener vodeće momčadi austrijske Superlige

Aramis Naglić
Aramis Naglić Foto: GGMT Vienna/Facebook

Početkom siječnja 2021. godine Aramis Naglić preuzeo je momčad GGMT Vienne u austrijskoj Superligi, kada je postavljen za trenera momčad se nalazila na petom mjestu.

Na kraju godine Vienna je lider austrijskog košarkaškog prvenstva, a Aramis Naglić u Beču radno provodi novogodišnje blagdane.

Posljednju utakmicu u 2021. godini odigrali su u četvrtak u St. Poeltenu, Naglićevi izabranici na gostovanju su pobijedili drugoplasiranu momčad Superlige i ostali sami na ligaškom vrhu.

- Nadamo se da ćemo izgurati to prvo mjesto do kraja regularnog dijela kako bismo imali što bolju poziciju za doigravanje jer ove godine su ambicije puno veće. U svakom slučaju, pokušat ćemo napasti neki trofej. Do kraja prvog dijela još imamo za odraditi devet utakmica, a onda slijedi mini liga pa tek onda doigravanje. Austrijanci imaju malo komplicirani sustav, ima još dosta toga za igrati do kraja. Zadovoljan sam kako stvari funkcioniraju, ovu utakmicu smo uspjeli iščupati, a došla nam je u dosta lošem periodu jer smo u prosincu odigrali osam utakmica. Igramo praktički svaka tri dana, a za Viennu je to ogroman broj utakmica u tako kratkom vremenu, mnogi igrači ovdje nisu na taj ritam navikli, ipak su uglavnom igrali austrijsku ligu i nisu baš igrali na dva kolosjeka. Momčad nam je malo pri kraju snaga što se osjetilo i u ovoj utakmici, ali dobro je što imamo sada malo vremena za odmor i možemo se resetirati kroz mikro ciklus, naglašava Aramis Naglić, koji nije jedini Riječanin u klubu budući da mu ulogu prvog asistenta obnaša Hrvoje Radanović.

Naglić je dva slobodna dana uhvatio za Božić i nakratko došao do Rijeke, Novu godinu provest će u Beču, jer već 2. siječnja ima zakazan trening s momčadi koja uspješno gura na dva fronta.

Vienna je vodeća momčad austrijske Superlige, a osvojila je i prvo mjesto u svojoj skupini Alpe Adria Cupa.

- Pratim ABA ligu, pratim ponešto i Premijer ligu, ali ne previše. Rezultate uglavnom znam. Mislio sam da će nas možda u Alpe Adria Cupu zapasti Adria Oil Škrljevo, ali od toga ništa. Šteta što nitko od naših momčadi nije otišao dalje, ali pomalo mi je tragično da austrijska momčad bude prva u svojoj skupini, a od tri hrvatske momčadi niti jedna ne prođe u drugi krug. Reklo bi se da Alpe Adria nije neko natjecanje, a onda se pokaže da to baš i nije tako jednostavno igrati, nastavlja Aramis Naglić.

Uz Aramisa, najtrofejnijeg riječkog košarkaša, reprezentacija je nezaobilazna tema na isteku godine, a hrvatska košarkaška reprezentacija svoju je 2021. godinu zaključila dvama porazima u kvalifikacijama za SP.

- Ti windowsi i te kvalifikacije su nešto što ne volim niti komentirati. Način na koji se igraju kvalifikacije je katastrofalan, već smo razgovarali o našoj reprezentaciji i našim selekcijama i opet se vraćamo na isto. Maksimalno smo pomladili reprezentaciju, što i nije loše, ali bez igrača iz NBA lige i Eurolige  smo inferiorni, što se pokazalo i na ovim utakmicama. Sada nam dolazi u pitanje plasman na Svjetsko prvenstvo, trebat će biti jako pametan i imati dobre živce u drugom dijelu. Onog trenutka kada nemamo puni sastav reprezentacije mi definitivno ne pripadamo u gornji krug svjetskih reprezentacija. Nismo samo mi u tom problemu, vidim da i Srbija ima takve probleme, ali i druge velike reprezentacije. Sustav natjecanja je takav da ti windowsi nemaju nikakvog smisla. Čitao sam neki dan Obradovićev komentar, tvrdi da bi trebalo smanjiti broj utakmica i dovesti u red europsku košarku jer ovo ne vodi nigdje. Najveće ekipe više ne znaju gdje, kad i protiv koga igraju, onda još dolaze ti windowsi s reprezentacijama, svega je previše. Zbog toga pada interes za sportom, utakmice gube važnost, a o trošenju igrača ne treba niti govoriti. Windowse je trebalo smjestiti nakon liga u ljetne periode, smanjiti broj velikih natjecanja i onda bi to imalo nekakvog smisla, promišlja Naglić.

Košarkaška Hrvatska nedavno se oprostila od jednog bivšeg Naglićevog suigrača, u Splitu je iznenada preminuo Goran Sobin.

- Iznenadilo me. Iznenadna i prerana smrt. Živio je jedan poseban život, Goran Sobin je bio tipičan Dalmatinac, a atipičan košarkaški profesionalac. Odmah nakon karijere se nekako sklonio u svoj privatni život, ribarenje, vrtlarstvo, povrtlarstvo... Bio je u svom filmu. Nismo bili prečesto u kontaktu, nalazili bismo se kada bi se skupili veterani, ali bio je vrlo drag i simpatičan u svakom pogledu, zaključit će Naglić.