Škrljevo blizu kvalifikacija za ostanak, tanka linija između Lige za prvaka i ispadanja iz lige

Srijeda, 27. travnja 2016. 15:11 Napisao  Patrik Mršnik

Iako su mu trenutno šanse vrlo male, Škrljevo mora razmišljati o nadoknađivanju minusa iz međusobnih omjera s Osijekom i Zabokom, kao i o nužnoj pobjedi u Kašteli.

Tko je jednom gledao četvrtu četvrtinu neke utakmice Škrljeva na gostovanju, može reći da ih je pogledao gotovo sve. Osim u rijetkim izuzecima (Kaštel Sućurac, Gripe, Zamet), momčad Aramisa Naglića u zadnjih bi deset minuta uredno prosipala stečenu prednost do ulaska u 'čarobni' dio ogleda. Ništa se suprotno nije dogodilo ni ovoga utorka u Šibeniku gdje su od Jollyja izgubili s devet poena zaostatka, iako su u 29. minuti imali - plus devet!

Dok ovo pišemo, šanse Škrljeva za izbjegavanje pretposljednjeg mjesta na ljestvici lige za ostanak, koje vodi u dokvalifikacije, postoje, ali ih valja uzeti s određenom dozom rezerve. Pobijedi li u srijedu Alkar na svom terenu Osijeka, tada će Osijek i Zabok ostati s devet ostvarenih slavlja.

U tom slučaju, Škrljevo bi osim dvije pobjede manjka, trebalo na Mavrincima protiv Osijeka u subotu nadoknaditi jedanaest koševa manjka, koliko je bilo u prvom susretu ovih dvaju momčadi u Ligi za ostanak (2. kolo, 80:69 u Gradskom vrtu). Bio bi to prvi preduvjet za ispunjenje od najmanje tri.

Škrljevo u pravilu više ne ovisi samo o sebi u potpunosti. Dobra je stvar što se s izravnim konkurentima za izbjegavanje pretposljednjeg mjesta susreće na Mavrincima gdje će i Zabok doći u zadnjem kolu. Nije loše ni to što na jedno od dva preostala gostovanja moraju već otpisanoj Kašteli, a pravi bi dobitak bio 'iščupati' nešto iz Sinja. Na pozitivnu stranu ide i međusobni duel Zaboka i Osijeka u Zaboku gdje će Škrljevo navijati za domaćine.

Osijeku Kaštela također dolazi kući nakon Mavrinaca, ali Slavonci onda moraju u Zabok ne bi li im kod kuće u zadnjem kolu stigao Jolly. Šibenčani bi mogli biti ključni za razvoj bitke koja kao cilj donosi evaziju trilera kroz dokvalifikacije.

Naime, uspije li Škrljevo izboriti pozitivan međusobni omjer i s Osijekom (pobjeda od +12) i Zabokom (pobjeda od +5), onda bi od vitalnog značenja mogle biti eventualne pobjede Jollyja nad Zabokom (doma) i Osijekom (vani) u njihovim međusobnim duelima.

To bi značilo da bi, vezano s eventualnim porazima od Alkara (srijeda) i Škrljeva (subota) Osječani upisali četiri poraza u pet susreta pa im ni eventualno domaće slavlje protiv Kaštele ne bi pomoglo u izbjegavanju pretposljednje pozicije.

Postoji opet niz varijanti i kombinacija oko borbe za ostanak u ligi bez dodatnih kvalifikacija. Iako su mu trenutno šanse vrlo male, Škrljevo mora razmišljati o nadoknađivanju minusa iz međusobnih omjera s Osijekom i Zabokom, kao i o nužnoj pobjedi u Kašteli. Tada ostanak u ligi postaje realnost, posebice ako se poklope i porazi Osijeka. U slučaju da se ovo zadnje ne dogodi, na Mavrincima će opet crtati trokute...

Tanka je linija između lige za prvaka koju je Škrljevo imalo u 38. minuti utakmice Gorice i Zagreba i crtanja novih trokuta, koji ga potencijalno mogu izbaciti u dokvalifikacije!