Rijeka uskoro dobiva ABA-ligaša, Kvarner 2010 ponovo u regionalnom društvu

Utorak, 07. srpnja 2015. 19:43 Napisao/la  SC

Od sezone 2016/17 počinje natjecanje u drugoj ABA liga u kojoj bi   trebali igrati Kvarner 2010, Zagreb, Šibenik i Split 

Kada je Međunarodna košarkaška federacija (FIBA) u lipnju konačno priznala regionalno natjecanje poznatije kao ABA ligu, Rijeka je tada dobila novog predstavnika u tom nadmetanju. Bez obzira na plasman u sezoni 2015/16 košarkaši Kvarnera 2010 trebali bi sezonu kasnije, barem ako je suditi po plasmanima i regionalnoj sredini iz koje dolaze, zauzeti mjesto u drugoj razini ABA lige koja kreće od sezone 2016/17. Druga ABA liga trebala bi u svom sadržaju biti istovjetna prvoj osim što će se u njoj naći klubovi iz drugog jakosnog reda u košarkaškoj regiji.

To bi, ako je suditi prema ovosezonskim rezultatima, trebali biti Kvarner 2010, Zagreb i Šibenik, a nesumnjivo je kako će interes u tom natjecanju htjeti pronaći i klubovi poput Splita ili šibenskog Jollyja.

U drugoj ABA ligi također bi trebali sudjelovati klubovi iz Slovenije, Srbije te Bosne i Hercegovine uz mogućnost tzv. gostujućih momčadi (Budućnost, MZT, Levski, Szolnoki...). Još uvijek nije poznat ključ prema kojem će se određivati klubovi koji će popunjavati drugu razinu ABA lige, ali je nesumljivo da je to još jedan veliki korak ka unapređenju košarke na ovim prostorima.

Za mlade momčadi kao što je Kvarnerova druga bi ABA liga trebala predstavljati dodatan motiv za razvoj igrača, ali i odrediti novo mjesto klubu u regiji u odnosu na politiku održivosti.