Pleter vratio Rijeku na žensku košarkašku kartu Hrvatske

Subota, 07. travnja 2012. 12:01 Napisao  Luka Variola

Iako im ostali riječki klubovi (Riječanka, Mlakasport) spočitavaju slab rad omladinskog pogona i manjak domaćih igračica, činjenica ostaje da je Pleter samo popunio rupu nastalu neambicioznošću drugih riječkih klubova

U veljači 2008. godine KK Pleter prvi je puta okupio žensku selekciju. Nešto više od četiri godine kasnije ekipa Pletera na korak je od ulaska u polufinale doigravanja Prvenstva Hrvatske.  I to u premijernoj sezoni u elitnom razredu hrvatske ženske košarke! Iako je zbog financijskih problema Prvenstvo Hrvatske u proteklih nekoliko godina doživjelo osjetni pad kvalitete i većina klubova (osim Gospića) balansira na granici poluamaterizma, to ne umanjuje veliki uspjeh košarkašica Pletera, koje su Rijeku nakon 16 godina ponovo vratile na košarkašku kartu Hrvatske.

Zvonko Čapko i njegovi suradnici su u proljeće 2006. godine ambiciozno krenuli u košarkaški projekt, osnovavši novi riječki klub. Tijekom prve dvije godine naglasak je bio na muškom pogonu. Početkom 2008. godine paralelno se kreće i sa ženskim sastavom. Sezona 2009./10. bila je prijelomna za daljnji razvoj Kluba. Muški sastav ispada B-1 ligu, a vodstvo kluba se okreće ženskoj ekipi, koja je programirana da popuni prazninu u riječkoj ženskoj košarci. Trenerom postaje Goran Šućurović, koji se dokazao u muškoj košarci i ekipa početkom svibnja prošle godine kroz kvalifikacije ostvaruje status A-1 ligaša. Zanimljiv spoj mladosti (igračice koje studiraju u Rijeci) i iskustva (Mrčela) na kraju se pokazao dobitnom kombinacijom.

Iako im ostali riječki klubovi (Riječanka, Mlakasport) spočitavaju slab rad omladinskog pogona i manjak domaćih igračica, činjenica ostaje da je Pleter samo popunio rupu nastalu neambicioznošću ostalih riječkih klubova. Čapko, inače profesor na Ekonomskom fakultetu u Rijeci, objasnio je kako se u ovaj projekt upustio vođen čistom računicom prema kojem je ženskom prvoligašu potrebna trećina godišnjeg budžeta muškog prvoligaša. U brojkama to bi bilo između 700 i 800 tisuća kuna. Budući da su Pleterice u svojoj prvoj A-1 sezoni stigle na korak do ulaska u polufinale, očito je da se Čapkova računica pokazala točnom.