ZADAR - KVARNER 2010 Mauro Veljačić: Njima gori pod petama, ključ je dobra obrana

Utorak, 26. travnja 2016. 16:15 Napisao  Patrik Mršnik

Svi se nadaju tom doigravanju koje nam ove sezone uopće nije daleko. Da bismo se uspjeli plasirati moramo pobjeđivati, počevši od Zadra, kaže Veljačić

Košarkaši Kvarnera 2010 i dalje ne odmaraju previše. Nakon gostovanja kod Cibone i domaćeg ogleda s Cedevitom slijedi još jedan dvoboj protiv kluba koji se ove sezone natjecao u ABA-ligi. Riječani u srijedu od 19 sati gostuju na Višnjiku kod Zadra kojeg su svladali na svom parketu prije dvadesetak dana. Zadrani su uoči ogleda protiv Kvarnera pobijedili Cibonu u svojoj dvorani, ali prethodno bilježe tri uzastopna poraza. Zvuči pomalo nestvarno, ali sastav Ante Nazora je nakon osam kola na istom omjeru pobjeda i poraza (3-5) kao i Kvarner.

- Znamo da je Zadar bio u lošem nizu, posebno ih je potresao domaći poraz od Gorice, ali vidjeli smo da su se protiv Cibone izvukli, što bi moglo značiti da su se vratili na stari ritam. Njima sigurno sada gori pod petama, ne smiju si dopustiti novi poraz od nas, kaže Mauro Veljačić, kreator igre u sastavu Marijana Mancea.

Kvarner je Zadrane na Zametu ostavio za čak devetnaest poena, bilo je 86:67. To znači da se Riječanima u Zadru tolerira sve, uključivo i poraz od osamnaest poena koji bi značio bolji međusobni omjer protiv Zadra u slučaju eventualnog istog broja pobjeda i poraza na kraju. Poslije devetog kola postoji idealan scenarij za Kvarner u smislu nastavka borbe za doigravanje, ali i onaj koji bi ga od istog gotovo posve udaljio.

Po idealnom raspletu, Gorica slavi u Splitu, kao i Kvarner u Zadru. To u praksi znači da se zatvara trokut momčadi s četiri pobjede u kojem Split ima dvije pobjede i poprilično dobru koš-razliku, ali i više šansi da se do kraja sezone negdje posklizne. S druge strane, Kvarner bi tako eventualnom pobjedom u Splitu došao nadomak doigravanja, posebice ako Cibona u subotu uzvrati Splitu za poraz u prvom dijelu Lige za prvaka.

Kada bi sve krenulo u onom manje idiličnom smjeru, Kvarner bi porazom u Zadru ostao na 3-6. Još kada bi Split slavio u Velikoj Gorici bilo bi gore, žuti bi otišli na dvije pobjede viška (5-4) i imali isti omjer sa Zagrebom koji će vrlo vjerojatno izgubiti od Cedevite. U tom slučaju bi Zagreb postao dohvatljiviji za Kvarner, tim više što dolazi na Zamet gdje će Kvarner lakše sustići četiri koša manjka iz prvog susreta. U slučaju poraza od Zadra i Splitove pobjede u Gorici, pod 'muss' dolazi i Kvarnerovo slavlje na Gripama.

- Svi se nadaju tom doigravanju koje nam ove sezone uopće nije daleko. Da bismo se uspjeli plasirati moramo pobjeđivati, počevši od Zadra. Ključ je u dobroj obrani, moramo ponoviti izvedbu iz naše dvorane u kojoj smo ih limitirali na manje od sedamdeset poena. Znamo da je to lakše kazati nego učiniti, ali na Višnjik idemo spremni znajući da iz te utakmice možemo samo profitirati, kaže Veljačić.