REGIONALNA KOŠARKA

Kvarner zauzima hrvatsko mjesto u ABA ligi?

Ponedjeljak, 10. ožujka 2014. 18:16 Napisao  Patrik Mršnik

Metodom eliminacije vrlo je lako izračunati tko će popuniti upražnjeno hrvatsko mjesto

Ponovno se u riječkoj košarci priča o regionalnom nivou. Ovako ili onako, projekt povezanosti Kvarnera 2010 s ABA Ligom zvuči vrlo atraktivno, a što je još važnije - i vrlo realno. Pobjeda riječkih košarkaša u subotnjem duelu protiv šibenskog Jollyja ima puno šire konotacije od upisana dva boda, koja pomažu u borbi za plasman u Ligu za prvaka. Dva kola prije kraja regularnog dijela Kvarner se nalazi na petom mjestu A-1 lige s realnim izgledima za plasman među četiri. Gostvoanje kod fenjeraša Slavonskog Broda, odnosno domaći ogled protiv Darde u posljednjem kolu dat će odgovor na pitanje hoće li se i u drugoj godini uzastopce Kvarner plasirati u doigravanje za prvaka države, ponovno s najmlađom momčadi u cijelom prvoligaškom društvu.

Plasmanom u Ligu za prvaka već bi bio ostvaren onaj viši cilj kojem se u klubu stremi. Podsjećamo, osnovni je cilj afirmacija mladih igrača i oslanjanje na vlastiti, samoodrživi kadar. No, između Lige za prvaka i mogućeg nastupa u ABA Ligi vrlo je tanka linija, koju bi Kvarner organizacijski i tehnički vrlo lako mogao prijeći.

Generacije koje dolaze
Kvarner 2010 na sličan način funkcionirat će nekoliko idućih godina:
- Nakon ove generacije na red dolazi ona koju već pripremamo. To su igrači godišta '97-'99, koji već polako kucaju na vrata prve momčadi i na njih u budućnosti najozbiljnije računamo. Nakon njih dolaze oni od 2002. godišta na ovamo. To je put kojim idemo, a ako se dogodi da ove sezone ne uđemo u ABA Ligu, to nipošto neće predstavljati smak svijeta, kaže Šamanić.

Košarkaši Zadra tri kola prije kraja regularnog dijela ABA Lige drže posljednje mjesto u karavani te je vrlo izvjesno da bi iz iste mogli ispasti, što otvara dodatno mjesto za hrvatskog predstavnika iz domaćeg prvenstva. Metodom eliminacije vrlo je lako izračunati tko će popuniti upražnjeno mjesto.

Zagreb nema interesa ponovno se uključiti u regionalnu ligu, vrlo je neizvjesno i kako Mravi iz Trnskog stoje financijski. Split je klub koji se nakon avanture prošle sezone počeo gasiti, preživljava ovu sezonu na aparatima. Šibenski klubovi teško će među sobom pronaći projekt koji ima logičan slijed, pa odabir pada na Riječane.

Obol ovoj tezi dao je sportski direktor Kvarnera Marko Šamanić:

- Klub ima svoj cilj, a to je ulazak u Ligu za prvaka na koju ćemo se u narednom kratkoročnom periodu koncentrirati. Ispred nas su dva kola u kojima je pred nama ulog da ponovno s najmlađom momčadi dovedemo Ligu za prvaka u Rijeku. Valja nam se tada koncentrirati na svaku utakmicu kako bismo izvukli rezultate, koji će na kraju donijeti novu porciju radosti. Mi se najprije moramo stabilizirati kao klub koji će na svim razinama funkcionirati bez prevelike ovisnosti o nekoj trećoj strani. ABA Liga je klupski cilj za neko buduće vrijeme, jasno je da bi tada kvaliteta košarke i funkcioniranja kluba bila na višoj razini. Priliku nećemo propustiti ako se ukaže! Nije bitno ostvariti plasman u ABA Ligu da bi igrali epizodnu ulogu. Bitan je put kojima treba ići u smislu kvalitetnog funkcioniranja kluba. Nastojimo biti realni, a realnost je Liga za prvaka. Kratkoročno smo usredotočeni na taj cilj, kaže Šamanić.

Košarkaši 'starog' Kvarnera, tada poznatijeg kao Triglav osiguranje, u premijernoj sezoni Goodyear lige nastupali su prije dvanaest godina. Iduće sezone moguć je novi regionalni iskorak. No, valja ići stepenicu po stepenicu.