A-1 KOŠARKAŠKA LIGA ZA PRVAKA

Kvarner 2010 razbio Zadrane na Zametu

Četvrtak, 07. travnja 2016. 20:10 Napisao  Patrik Mršnik

Susret 2. kola: Kvarner 2010 - Zadar 86:67 (26:8, 20:24, 20:16, 20:19)

A-1 košarkaška liga za prvaka - 2. kolo

KVARNER 2010 - ZADAR 86:67 (26:8, 20:24, 20:16, 20:19)

Centar Zamet. Gledatelja 600

Suci: Srđan Dožai (Zagreb), Alfred Jovović (Velika Gorica) i Denis Hadžić (Pula)

KVARNER 2010: Baković 2, Veljačić 6, Marić 18, Jambrović 2, Vucić 4 (2-2), Marinelli 23 (6-7), Kučan, Vidmar, Špralja 15 (0-2), Olivari 4 (2-2), Kalpić, Štemberger 12 (2-2)

ZADAR: Bašić 7, Jelenković, Kraljević 16 (7-8), Šango 7 (1-2), Delaš 2, Špaleta, Bošnjak 3, Marinković 17 (3-4), Barać 1 (1-2), I. Ramljak 14 (0-2)

Slobodna bacanja: Kvarner 2010 12-15, Zadar 12-18.

Trice: Kvarner 2010 10-22, Zadar 7-26

Skokovi: Kvarner 2010 27, Zadar 25.

Izgubljene lopte: Kvarner 2010 10, Zadar 17

Možda nije najznačajnija, ali ovo je jedna od najvećih pobjeda košarkaša Kvarnera 2010 u povijesti kluba dugoj sedam godina. Riječani su ponovili prošlosezonski uspjeh iz Lige za prvaka i ponovo svladali ekipu Zadra, ovoga puta mnogo uvjerljivije, kako rezultatski (86:67), tako i izvedbeno.

Način na kojeg je domaći sastav otvorio utakmicu potpuno odudara od gotovo svih njegovih ovosezonskih početaka. Ni po čemu ne bi se reklo da je Zadar hrvatski predstavnik u ABA ligi, posebice ne po zabijenim poenima sastava Ante Nazora u prvoj četvrtini. Prvi koš iz igre gosti su zabili u sedmoj minuti.

Ivan Ramljak, brat ozlijeđenog Marka (kojeg  nije bilo u sastavu) nije krenuo u prvoj petorci, već je nedugo uoči svog koša ušao na parket. Do tada, Kvarner je vodio 12:4. Kapetan Štemberger svom je bivšem klubu zabio pet početnih poena, svojih pet u istom ritmu (trica+dvica) dodao je Špralja, a na prve Marićeve ubačaje opet se nadovezao Štemberger slobodnim bacanjima.

Primijetili ste da u prethodnom paragrafu uopće nismo spomenuli Paola Marinellija. Riječki je talisman u igru ušao u osmoj minuti i u narednih dvanaest do poluvremena zabio nevjerojatan 21 poen! Gađao je četiri trice, a pogodio tri, pogodio šest slobodnih bacanja i tri šuta iz reketa. Nestvarno!

Zadar je već do ulaska Marinellija imao problema s organizacijom napada, a do poluvremena se njihova brojka izgubljenih lopti podigla na čak 13. Nerijetko se događalo da bi Bašićev pas završavao izravno u rukama Kvarnerovih igrača, ali bi se isto tako nerijetko događao i kojekakav sudački previd. U barem tri situacije kroz prvo poluvrijeme sudačka se pištaljka morala oglasiti, a nije, na štetu Kvarnera.

Podatak koji fascinira je sljedeći: od ulaska Marinellija u igru pa do posljednjeg zvuka sirene u prvoj četvrtini Kvarner je napravio seriju 10:0 na koju se tricom spojio i Marić za 29:8 nakon jedanaest minuta igre. Zadrani su u posljednjih četrdeset sekundi prvog perioda primili čak deset poena, prodali dvije lopte i doveli se u probleme s prekršajima (treći faul Ante Delaša).

Kvarner je zbog prekršaja također dosta rano morao Špralju posjesti na klupu, a po tri prekršaja su na veliki odmor također ponijeli Marinelli i Baković.

Spomenutu seriju 13:0 prekida Kraljević (također tri prekršaja na poluvremenu!) s ukupno sedam poena u svega dvije minute, ali ga tricama stiže poništiti Marinelli pa će rezultat u 13. minuti biti 32:14 za domaće košarkaše.

Marinelli nastavlja zabijati pa pogađa jednom iz prodora, odnosno stavlja slobodna bacanja na što Zadrani preko Kraljevića i Šanga uzvraćaju tricama i dolaze 38:27 što primorava trenera Mancea na pozivanje minute predaha nakon koje Marinelli stavlja novih pet poena.i vraća na ugodnih 43:27, a onda Nazor zove timeout i daje oduška glasnicama...

Drugo poluvrijeme - ista priča za Zadar. U osamdeset i jednoj sekundi igre gosti su napravili četiri osobne pogreške (Marinković, Bašić, Kraljević i Šango po jednu), izgubili dvije lopte i došli na njih ukupno petnaest, a Kvarner je na tom valu napravio seriju od 8:0 i došao na prednost od 54:32. Nazor se opet samo mogao derati na svoje pulene, ali od deranja nije puno dobio.

Veljačićeva, odnosno Marićeva trica i slobodna bacanja Olivarija stavljaju Kvarner u dotad najvećih plus 26 (62:36). Svaki prekršaj gostiju od tada je značio slobodna bacanja Riječana, a s četiri prekršaja 'visjeli' su visoki igrači - Kraljević i Marinković.

Zadru sredinom trećeg perioda doslovce ništa osim Marinkovićevih zakucavanja nije ulazilo, čak niti Ramljakova slobodna bacanja. Njihov je kapetan i prvi razigravač Lovre Bašić prve poene zabio tek u 27. minuti.

Gosti se ipak do kraja trećeg perioda primiču na minus od osamnaest poena, posao su uglavnom Kraljević i Marinković odrađivali ispod koša, a prvi je s pet osobnih 'izletio' domaćin Baković.

Utakmicu je trebalo privesti kraju, a za to su bili zaduženi udarni Kvarnerovi prvotimci. Krenuli su Špralja (horuk) , Štemberger (duga dvojka) te Marić (jedna trica), a uz njih dva Veljačić i Marinelli) pa su u prve dvije minute posljednjeg perioda napravili novih 7:0.

Trener Mance ništa nije prepuštao slučaju pa je nakon dva Marinkovićeva zakucavanja (73:52) pozvao minutu predaha. Nakon nje uslijedila je Veljačićeva trica, ali i razdoblje od nekoliko desetaka sekundi praznog hoda što je kod plusa od 24 koša domaćinu izuzetno odgovaralo.

Ramljakovu tricu s dva je polaganja anulirao Špralja, a Marinelli je nakon toga simbolično zakucao za 82:55, novu najveću Kvarnerovu prednost na ulasku u posljednje četiri minute. Zadrani će do kraja napraviti svojih 2:9 i stići na dvadeset poena Šangovom tricom, ali Kvarner je gostima već odavno bio otišao predaleko.

Riječani su opet visoko, samopouzdanje će opet porasti. Nedjelja u podne donosi novi obračun protiv Zagreba. Protekla četiri poraza mogu se zaboraviti, ponavljanjem današnje prezentacije bodovi iz metropole se ne čine daleko.

Fotogalerija Niko Matejčić