Matija Jurišić ostvario drugu pobjedu, mladi riječki automobilist postavio rekord

Utorak, 14. svibnja 2024. 16:05 Napisao/la  Miroslav Krpan

Jurišić je najmlađi vozač u eliti europskih asova, jedan je od tek trojice vozača koji su u dvije utrke ostvarili dvije pobjede

Matija Jurišić (AK  RI autosport)
Matija Jurišić (AK RI autosport) Foto: Miroslav Krpan

Druga utrka Prvenstva Europe na brdskim stazama FIA EHC – European Hill Climb Championshipa, vožena na sjeveru Španjolske, u mjestu Arriondas, pokrajine Asturias bila je uspješna za mladog 21-godišnjeg riječkog automobilistu Matiju Jurišića, člana Autokluba RI autosport.

U svojoj četvrtoj europskoj sezoni, Jurišić je poslije izvrsnog starta sezone u Austrije, prije nepuna dva tjedna (Rechberg), gdje je pobijedio, ostvario i drugu uzastopnu pobjedu na 52. utrci Subida Internacional Al Fito, na stazi dugoj 5.350 metara, uz gotovo šest postotni uspon.

Jurišić je ovog puta bio jedini hrvatski automobilist na ovoj utrci prvenstva Starog kontinenta, a iz vožnje u vožnju u Peugeotu 308 TCR 1.6, ostvarivao je sve bolja vremena, da bi nastup okončao vremenom 3:04,713 minuta, što je novi rekord FIA Grupe 4 na španjolskoj stazi.

- Nove postavke na automobilu bile su pun pogodak. Staza je bila izuzetno brza, zahtjevna, a uz to vlažna, pa je ostvarenje tim veće. Utrka se sastojala od tri vožnje, od kojih se dvije bolje računaju za konačni plasman, pa smo poslije druge i ovog izvrsnog vremena odlučili zaključiti španjolski nastup što nam je donijelo pobjedu. S obzirom da ostajemo na ovim prostorima u očekivanju novog nastupa krajem tjedna u Portugalu, time smo smanjili rizik mogućeg kvara ili nezgode, što bi logistički, za potrebu mogućeg popravka bilo izuzetno teško ostvariti, kazuje mladi Jurišić koji je sa svojim timom povezao dva vikenda europskih nastupa na krajnjem zapadu Europe.

Jurišić je najmlađi vozač u eliti europskih asova i s dvije pobjede lider je svoje FIA Grupe 4, a jedan je od tek trojice vozača koji su u dvije utrke ostvarili dvije pobjede, pa je i u Kategoriji I turističkih automobila, uoči novog nastupa u samom vrhu, dijeleći s maksimalnih 50 bodova prvo mjesto Kategorije I sa Talijanom Antoninom Migliuolom (Grupa 3) i Mađarom Norbertom Nagyjem (Grupa 5).

Ukupni pobjednik utrke, uz najbolje vrijeme dana 2:28,423 minuta i prosjekom 129,8 km/sat bio je Francuz Geoffrey Schatz u prototipu Nova Proto NP01 Kategorije II (formule i prototipovi).

Time je nanio već drugi poraz donedavno nepobjedivom i višestrukom europskom prvaku Talijanu Christianu Merliju (Osella FA30 Judd JRM), koji se uz zaostatak od 770 tisućinki sekunde u dvije vožnje morao zadovoljiti „tek“ drugim mjestom.

Pobjednik Kategorije I bio je još jedan Francuz Nicolas Werver (Porsche 997 GT3R), ujedno najbrži u FIA Grupi 2.

Pobjeda FIA Grupe 1 pripala je trostrukom europskom prvaku, Sjevernomakedoncu Igoru Stefanovskom, koji ove godine vozi Ferrari 488 Challenge Evo.

Kroz samo nekoliko dana u Portugalu se vozi nova, treća utrka Europskog prvenstva.

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.