BOŽIDAR MRAVIĆ

Mogu reći da je ova generacija igrača naš proizvod

Nedjelja, 18. travnja 2021. 11:03 Napisao  I. V.

Zamet  ostvario 11. uzastopnu pobjedu, momčad ostvarila prosjek od čak 4,6 postignutih golova po utakmici

NK Zamet 2020/21
NK Zamet 2020/21

Nogometaši Zameta u 12. kolu Druge županijske lige pobijedili su trećeplasirani Snježnik rezultatom 6:1!

Zamet je ostvario 11. uzastopnu pobjedu, uz gol-razliku +42 (51:9) drži prosjek od 4,6 postignutih golova po utakmici, momčad ne prima ni pogodak (0,7) po utakmici, najbolji strijelac kluba i lige je Luka Kocijan s 18 pogodaka...

Ukratko, Zamet je ove sezone daleko najuspješniji nogometni klub u županiji ako je mjerilo ligaški učinak, uvjerljivo vodi na ljestvici s praktično nedostižnom prednošću u Ligi 9,...

U čemu je tajna uspjeha?

- Dečki slušaju, rade, vrijedni su, dobro se ekipirali, momčad je na okupu tri, četiri sezone, okosnica momčadi je poniknula u klubu. Ova generacija igrača 2015. godine u dobi starijih pionira bila je prvak naše regije, igrali smo završnicu prvenstva Hrvatske s pet najboljih momčadi u državi. Ovo je rezultat dobrog rada u klubu, kliknuli smo. Došao nam je Bojan Perković iz Kraljevice, imamo dvojicu, trojicu iskusnijih igrača koji su uvijek potrebni. Igrači su željni rada, jače i bolje lige, to je tajna uspjeha, kaže trener Božidar Mravić.

Ova generacija opravdala je ulaganja u školu nogometa, NK Zamet je jedini županijski drugoligaš koji se u mlađim uzrastima ravnopravno u međužupanijskim ligama natječe s trećeligašima:

- Ovi su dečki počeli igrati u školi nogometa HNK Rijeka, nisu tamo mogli proći. Dok sam radio u Rijeci upoznao sam sve te dečke, povukao sam ih sa sobom kada sam počeo raditi u Zametu. Ostali su ovdje, ovdje su napredovali, pa mogu reći da je ova generacija igrača naš proizvod. Komadina ima 17 godina, Šepić ima 18 godina, guramo naše mlade igrače, to je klupski cilj. Sredina je jako dobra, dobro se radi, govori Mravić.

Najveći problema nižerazrednih klubova je kako zadržati najbolje igrače:

- Može ih zadržati jedino ako si korektan prema njima i ako ih momčad drži na okupu. Oni su prijatelji van terena, jedino ih tako možemo zadržati u ovom rangu. Uvijek kažem igračima da odu ako mogu u jače klubove, to su mladi ljudi, svatko želi igrati u višem rangu. Važno je da su između sebe kliknuli, što ih drži na okupu već tri, četiri godine, objašnjava Mravić.

Prosjek od čak 4,6 pogodaka po utakmci može ostvariti samo visokomotivirana momčad, momčad ne popušta iako je praktično već postala prvak:

- Nismo još prvaci! Stalno igračima ponavljam da je svaka utakmica novi izazov, matematički nismo prvi sve dok ne podignemo pehar. Često me pitaju kolege kako uspijevamo pobjeđivati s takvim rezultatima! To je motiv! Ne dam igračima da se poljuljaju! U utorak već u Labinu igramo prijateljsku utakmicu protiv Rudara, težim da igramo protiv jačih momčadi da vidimo gdje smo u ovom trenutku. Igrači su shvatili da se ne smijemo opuštati, jedan negativni rezultat odmah te može dovesti u neugodnu situaciju. Bez obzira što ova liga za nas nije jaka, da smo ušli "lako ćemo" u utakmicu protiv Snježnika, vjerujem da bi utakmica otišla u drugom smjeru. Svjesni smo toga! Pripremamo se za svaku utakmicu posebno, zato su igrači opušteni! Teško nam netko može parirati na našem igralištu, koje je ravno i veliko, svi znamo igrati. Ali kada igramo vani, gdje su igrališta manja i neravna, imamo problema kojih smo svjesni, zaključuje Božidar Mravić uz napomenu da u momčadi Zameta ima još jedan Mravić.

Božidarov sin Toni treća je generacija nogometaša u obitelji, djed Janko Mravić sedamdesetih godina igrao je Pomorcu.

Druga ŽNL - 12. kolo
ZAMET - SNJEŽNIK 6:1
Igralište Robert Komen. Bez gledatelja
Sudac: Mauro Mušković (Rijeka)
Strijelci: 1:0 Kocijan (5), 2:0 Kocijan (14), 3:0 Komadina (23), 4:0 Kocijan (45), 5:0 Grbić (60), 5:1 Turk (75-11m), 6:1 Perković (89)
ZAMET: Turkalj (85 Šokčević), Turk (54 Hušidić), Mravić, Kocijan, Komadina (54 Čandrl), Grbić (64 Matušan), Mandžukić, Perković, Ožanić (64 Kraljiček), Rupčić, Karlovčan
SNJEŽNIK: Divković, Škorić (57 Milošević), Stipčić, Skok (74 Crnković), Linić, Potočnik (74 Reljac), Kvesić (67 Žagar), Mrkić, Klić, Turk, Jukić
Poredak: Zamet 33, Gomirje 22 (10), Snježnik 17, ....