Marat Žlibanović otišao u Istru 1961, Rijeka pustila punoljetnog juniora

Petak, 27. siječnja 2023. 14:53 Napisao  I. V.

Za punoljetne juniore na tržištu vrijede ista pravila kao za 37-godišnjega Cristiana Ronalda

Marat Žlibanović
Marat Žlibanović Foto: HNK Rijeka

Transferi mladih igrača uvijek su osjetljiva tema iako svjetski trendovi nameću sve veću medijsku eksponiranost transfera igrača tzv. razvojne kategorije.

Riječ je o igračima u koje se isplati ulagati vrijeme i novac!

Ovih dana dogodio se transfer između Rijeke i Istre 1961, Marat Žlibanović otišao je s Rujevice na Aldo Drosinu nekoliko dana nakon što je navršio 18 godina (7. siječnja).

Jasno da se u takvim situacijama odmah propituje sportska politika matičnih klubova.

Žlibanović nije darovit kao njegov vršnjak Ivano Srdoč, koji je u srpnju prošle godine iz Rijeke u Juventus otišao za milijun eura.

To ne znači da je Rijeka tako bogati klub da bi se olako rješavala mladih i perspektivnih igrača, Žlibanović je za razliku od Srdoča bio u početnoj postavi kadeta Rijeke, koji su u svibnju prošle godine osvojili kup pobjedom (4:1) protiv Dinama.

Žlibanović je bio U-17 reprezentativac, kada je na početku sezone postao junior ulaznog godišta.

Tijekom prvoga dijela sezone Žlibanović se nije uspio nametnuti treneru vodeće momčadi Prve HNL-a iako Goran Gajzler forsira juniore ulaznog godišta!

U standardnoj početnoj postavi igraju petorica Žlibanovićevih vršnjaka (2005.), petorica igrača 2004. godišta i samo jedan stariji igrač (Coupland, 2003.).

Za trenutačno najbolju juniorsku momčad u Hrvatskoj povremeno igra još jedan stariji igrač (Dujmović, 2003.) kojega je trener Sergej Jakirović priključio prvoj momčadi.

Ovdje treba naglasiti da je riječ pretežito o punoljetnim igračima za koje na tržištu vrijede ista pravila kao za 37-godišnjega Cristiana Ronalda!

Budući da je nezadovoljni Žlibanović u Istru 1961 otišao besplatno, riječka struka jasno je rekla što misli o njegovim razvojnim mogućnostima.

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.