KK CRIKVENICA Dokumentarnim filmom svečano obilježena 40. obljetnica kluba

Ponedjeljak, 21. prosinca 2015. 21:04 Napisao/la  Stjepan Lončarić

Od  prve odigrane utakmice (20. travnja 1975. godine) na Škrljevu, u 40 minuta dokumetarnog filma govorili su osnivači, treneri, predsjednici, igrači...


Košarkaši Crikvenice svečanom sjednicom obilježili su 40. rođendan kluba. Umjesto izvještaja o uspješnom radu kluba kroz godine, uslijedilo je veliko iznenađenje – (pred)premijera dokumetarnog filma o prvih 40 godina KK-a Crikvenica.

Od početka i prve odigrane utakmice (20. travnja 1975. godine) na Škrljevu, u 40 minuta dokumetarnog filma govorili su osnivači, treneri, predsjednici, igrači... Minuta po godini možda je i (pre)malo za sažimanje svih trenutaka radosti i velike tuge gubitkom svojih članova, Josipa Miškovića (Domovinski rat), Zlatka Tusa (saobraćajna nesreća) i Marina Pađena (mučko ubojstvo).

Generacije mladića Crikvenice i okolice, njih preko tisuću zaigralo je svoju omiljenu igru ispod koševa. Igru koju su velikom ljubavlju prvih dana prenosili na svoje učenike profesori Slobodan Gračaković, Matija Hodak, Rudolf Novinić, kasnije Baretić, Rogović, Rosić, Prtorić, pa do posljednjih desetak godina kada su struku Crikvenice vodila najeminentnija imena naše košarke - ponovno Prtorić, Rajković, Bačić, Pilepić, Komadina, Mavrić, Bošković, Naglić, Čekada, Gračaković, Poljak, Mance, Oštrić...

Uz velikane koji su kroz sve to vrijeme vodili klub iz sjene, brinuli se za milijun sitnica, slagali veliki mozaik crikveničke košarke. A svečana rođendanska proslava bio je sat košarke ne samo Crikvenice, Vinodola, PGŽ već i cijele Hrvatske košarke.

Veze KK Crikvenice i HKS-a duge su i neraskidive, istaknuo je to i izaslanik HKS-a na rođendanskom slavlju (Anzulović). Crikvenica je niz godina baza priprema svih naših selekcija, brojne eminentne reprezentacije svijeta igrale su pod Kotorom.

EP u košarci U-20 za muške održalo se u kolovozu 2010. godine, a sjajan rad košarkaških volontera iz Crikvenice prepoznala je FIBA odavši visoko priznanje za sjajan uradak grada i kluba.

Posljednjih deset godina Crikvenica je čak četiri puta kuckala na vrata A-1 lige, ali nijanse su odlučivale - vrata se još nisu otvorila.

Kirci su posebno ponosni na svoje mlade naraštaje, koji u pravilu uspješno sudjeluju na završnicama HKS-a, pa Crikvenica nikada nema problema sa igračima "zaštićenog" godišta, naprotiv.

Fran Pilepić, Mauro Veljačić, Dino Branko Cvitković (zlatne), Matija Šamanić, Marin Komadina, Marko Benić, Predrag Jeličić (sa 20 godina najdugovječniji igrač kluba), Radovan Bačić, Petar Gračaković, Marijan Mance, Damir Avdagić, Predrag Petrović, Dario Štrljić, Ivica Šubat, Ivica Malatestinić, Dino Mandžuka i Aleksandar Tomas.

Posebno priznanje dobio je Grad Crikvenica kao pouzdani partner i garant stabilnosti u klubu. Posebne zahvalnice dobilo je još 15 institucija i pojedinaca.