Sardinia Cup: Hrvatski vaterpolisti pobijedili Italiju, Španjolska osvojila turnir

Subota, 06. srpnja 2024. 22:26 Napisao/la  SC
Maro Joković
Maro Joković

HVS je objavio sljedeći izvještaj:

Sardinija kup smo otvorili utakmicom protiv Španjolske što je bila repriza finala EP u Zagrebu u siječnju. To smo izgubili minimalno kao i tada uz Savu. No, ovaj turnir smo okončali srazom s Italijom ili reprizom finala SP u Dohi i pobijedili kao i tada, u veljači. Istina, ovog puta bez raspucavanja peteraca.

Za sraz s domaćinom hrvatski je izbornik na tribini ostavio trećeg vratara Anića, te trojicu vanjskih igrača Kržića, Butića i Lazića odnosno centra Krapića. Tuckov pak kolega na suprotnoj strani nije računao na Alesianija, Cannellu, Cassia, Dolcea, Damontea, Massara i Marzialija. Toliko o postavama u bazenu odnosno onima kojih za ovu utakmicu nije bilo ‘u akciji’.

Prvi je pogodak odsjeo u talijanskoj mreži. U 2. minuti je Barakude u vodstvo doveo Marinić Kragić. U ovom je dijelu igre JMK jednostavno neumoljiv, ne sjećamo se kada je zadnji put pogriješio odnosno kada nije svladao suparničkog vratara. Neovisno tomu radi li se o utakmici kluba ili reprezentacije.

Sredinom prve četvrtine je Settebello preokrenuo u svoju korist. Prvo Presciutti s igračem više pa zatim iz peterca Francesco Di Fulvio, ‘pakleni igrač’, danas sigurno jedan od najboljih, ako ne i broj 1. No, nisu dugo Talijani bili u vodstvu budući da je dvije i pol minute do kraja prve dionice Konstantin Harkov pogodio s desne strane za 2:2.

Drugu su četvrtinu ponovo prvi pogotkom otvorile Barakude, konkretnije Loren Fatović. Gol za vodstvo 3:2. Talijani rezultatski ‘prate’ naše igrače, te preko Velotta poravnavaju iz napada s brojčanom prednošću. Na isti je način Hrvatska i ponovo došla do prednosti (4:3), preko iskusnog Mare Jokovića. No, na poluvrijeme se otišlo svejedno bez prednosti za ikoga. Naime, Iocchi Gratta je s igračem više poravnao na 4:4. Talijani su međutim tijekom ove četvrtine ostali bez Vincenza Renzutta koji je nažalost ozlijeđen.

Početkom treće četvrtine, talijanski izbornik Campagna je između vratnica domaćina odmijenio Di Lunga umjesto kojeg je do kraja branio Nicosia. No, upravo u tom razdoblju ubilježeno je i prvo vodstvo domaćina. Gianazza je pogodio za vodstvo Italije (4:5) koje je nakon minutu i pol ‘poništio’ Joković za 5:5. Pri ovom je rezultatu Italija imala i drugi peterac, no kazneni udarac Condemija sjajno je obranio Marko Bijač.

U sljedećem napadu Barakuda, izboren je izbačaj suparnika odnosno igrač više za Hrvatsku koji je u pogodak pretvorio Maro Joković (6:5). Manje od tri minute je trajalo naše vodstvo, sve do poravnanja Di Fulvija (6:6), ali jedan igrač je ove večeri na Sardiniji igrao sjajno! Maro Joković. Ubojita, zlatna ljevica hrvatskog vaterpola je malo više od minute prije kraja treće četvrtine postigao svoj već četvrti gol na utakmici, za novo vodstvo Barakuda.

S rezultatom 7:6 za Hrvatsku krenulo se u zadnjih osam minuta.

Sredinom zadnje četvrtine Loren Fatović je pogodio talijansku mrežu što je ujedno bilo prvo vodstvo nekog od suparnika s više od gola prednost – 8:6. Minutu i pol do kraja, Gianazza je smanjio (8:7), ali ekspresna je bila i naša reakcija. Na ulasku u zadnju minutu Marko Žuvela je pogotkom za 9:7 praktički osigurao pobjedu. Fondelli je naime smanjio na 9:8, ali bilo je to samo 33 sekunde prije kraja, te je Barakudama bilo bitno samo održati loptu do kraja.

U drugoj utakmici 3. kola Sardinija kupa, Španjolska je pobijedila Grčku 16:9.

Prvo je mjesto na turniru Sardinija kupa tako pripalo Španjolskoj koja je osvojila maksimalnih 9 bodova.

Druga je Hrvatska sa 6, Italija ima 3 boda, te Grčka bez boda.

Hrvatskim reprezentativcima sada slijedi po povratku u domovinu nekoliko dana odmora, ali sljedeće okupljanje je vrlo skoro.

Već 10. srpnja u Šibeniku gdje će trenirati do 19. ovog mjeseca, a ondje će im na sparing doći i reprezentacija SAD.

U konačnici, u šibenskoj Crnici će 19. srpnja Hrvatska protiv SAD odigrati i posljednju pripremnu utakmicu uoči odlaska u Pariz na Olimpijske igre.