Hrvatski vaterpolisti u nedjelju igraju prvu utakmicu na olimpijskom turniru

Petak, 26. srpnja 2024. 16:14 Napisao/la  SC
Hrvatski vaterpolisti u nedjelju igraju prvu utakmicu na olimpijskom turniru
Foto: HVS

HVS je objavio sljedeću najavu:

Olimpijski se plamen u Parizu pali večeras (petak, 26. srpnja), prva natjecanja kreću dan kasnije odnosno to je ono što se u olimpijskom odbrojavanju za današnji dan zove – 01 dan do otvaranja i početka olimpijskog spektakla.

No, što se vaterpola tiče, do početka nadmetanja nas dijele dva dana, barem kada govorimo o muškarcima. Pariz u pogledu vaterpola na Igrama ima posebno mjesto. Naime, upravo je u ovom gradu prije 124 godine, na tadašnjim 2. Olimpijskim igrama, vaterpolo prvi put i uvršten u olimpijski program. Vaterpolo i nogomet, prvi iz obitelji loptačkih kolektivnih sportova. Od tada do danas je tako, nikada nije vaterpolo i bio upitan glede olimpijskog statusa. Vaterpolistice su se pak prvi put pojavile na Igrama u Sydneyu 2000. godine.

Što se naše reprezentacije tiče, Barakude su već ‘stari i iskusni’ Parižani. Petak im je treći dan boravka u ovom gradu, odavna su se uredno smjestili u Olimpijskom selu, redovito imaju po dva treninga dnevno, a osobito bitno je da je sve zasad u redu i s našim kapetanom, vratarom Markom Bijačem koji je imao problema s leđima tijekom prošlog tjedna još.

Hrvatska vaterpolska reprezentacija svoj olimpijski plov po Parizu počinje u nedjelju, 28. srpnja u 16.35 sati kada će nam suparnici biti južni susjedi, momčad Crne Gore.

Podsjetimo na skupine olimpijskog turnira:
Skupina A – Hrvatska, Italija, Grčka, Rumunjska, SAD i Crna Gora
Skupina B – Australija, Francuska, Mađarska, Španjolska, Japan i Srbija

Četiri prvoplasirane iz skupina će se plasirati u četvrtfinale i ‘križati’ temeljem poretka (A1-B4, A2-B3, B1-A3 i B2-A4).

Raspored hrvatskih utakmica:
1. kolo, 28. srpnja: Hrvatska – Crna Gora (16.35) Aquatic Centre
2. kolo, 30. srpnja Hrvatska – Italija (12.05) Aquatic Centre
3. kolo: 1. kolovoza Rumunjska – Hrvatska (19.30) Aquatic Centre
4. kolo, 3. kolovoza Hrvatska – Grčka (20.05) Aquatic Centre
5. kolo, 5. kolovoza Hrvatska – SAD (18.30) La Defence Arena