Za finale Umaga tri zvijezde i jedan od najvećih svjetskih talenata

Petak, 26. srpnja 2024. 08:06 Napisao/la  SC
 Lorenzo Musetti
Lorenzo Musetti

Prvi, drugi i četvrti nositelj, te jedan od najvećih talenata svjetskog tenisa – to su polufinalisti ovogodišnjeg Plava Laguna Croatia Opena. Andrej Rubljov, Lorenzo Musetti, Francisco Cerundolo i Jakub Menšik u petak će pokušati izboriti ulazak u finale 34. izdanja umaškog ATP turnira, a svi su osim Menšika pobjede ostvarili u tri seta. Rubljov je s 5:7, 6:3, 6:2 svladao Mađara Fabiana Marozsana. Sada je na dvije pobjede od drugog naslova u Umagu, jer je u Stella Marisu bio najbolji 2017. Dođe li do naslova, bit će mu to prvi put u karijeri da je na istoj lokaciji osvojio turnir više nego jednom, iako je do sada bio pobjednik čak 16 puta.

- Nakon prvog seta sam pomislio, 'ovo nije moj dan'. Bio sam na dnu, bez nade, nakon što sam propustio dosta prilika. I zato sam ponosan na sebe zbog ove pobjede, jer sam uspio napraviti preokret. Prije nekoliko mjeseci to se ne bi dogodilo, od preokreta ne bi bilo ništa, rekao je Rubljov.

U petak ga čeka 37. igrač svijeta Francisco Cerundolo, koji je nakon dva sata i 34 minute izvrsnog tenisa slomio otpor Talijana Lorenza Sonega.

Završilo je 6:4, 2:6, 7:6 (2), a Argentincu je za pobjedu bio dovoljan samo jedan break, do kojeg je stigao kod 5:4 u prvom setu.

U trećoj dionici obojica su bili toliko dominantni na početnom udarcu da nije bilo nijedne break lopte, no zato je u tie breaku Cerundolo odigrao nekoliko sjajnih reterna.

Ovo mu je drugi polufinale u sezoni, a istovremeno je postao prvi Argentinac u polufinalu Umaga otkako su to 2018. ostvarili Marco Trungelliti i Guido Pella.

Najlakše je do polufinala stigao 18-godišnji Čeh Jakub Menšik, jedna od najvećih nada svjetskog tenisa.

Protiv „sretnog gubitnika“ Chun-Hsina Tsenga krenuo je uraganski, povevši 6:0, 2:0, prije nego što se Tajvanac nakratko oporavio i osvojio tri gema u nizu.

Međutim, Menšik (81. na ATP listi) nije dopustio da dođe do preokreta.

Ovo mu je drugi ulazak u polufinale ove sezone (bio je polufinalist Dohe), također je prvi Čeh koji je u Umagu došao ovako daleko još od Jirija Novaka 2005., ali je ujedno četvrti najmlađi polufinalist Umaga otkako se turnir prvi put održao 1990.

Mlađi od njega u ovoj fazi natjecanja bili su Rafael Nadal 2003., Carlos Alcaraz 2021. i Goran Ivanišević 1990. Menšik će u polufinalu igrati protiv Lorenza Musettija, koji je izgubio prvi set Dušana Lajovića iz Srbije i dugo je tražio način kako da prođe pobjednika Umaga 2019. Ključni trenutak bio je kad je Talijan nakon vodstva 4:3 u drugom setu osvojio sedam gemova zaredom i na kraju slavio 5:7, 6:3, 6:0.