U 74. godini života preminuo Božidar Peter, poznati rukometaš i novinar

Srijeda, 25. travnja 2012. 15:23 Napisao/la  SC

Božo je bio drugi trener koji je u Rijeku došao sa strane, prije njega je bio Romeo Frnčić. Dobro se sjećam njegovog dolaska, u klub je došao s izvanrednom reputacijom, kaže bivši Peterov igrač, a poslije proslavljeni trener Ivan Dundo Munitić 

Rukometni svijet izgubio je još jedno veliko ime, u 74. godini života preminuo je vrsni igrač, trener i novinar Božidar Peter. Kao igrač nastupao je za reprezentaciju Jugoslavije na Svjetskom prvenstvu 1958. godine u DR Njemačkoj i 1961. godine u SR Njemačkoj. Rukometom se počeo baviti 1955. godine u Bjelovaru s kojim je u nekoliko navrata osvajao prvenstvo i kup Jugoslavije. Preseljenjem u Rijeku zaposlio se kao novinar u Novom listu, a igračku karijeru završio je u riječkom Kvarneru gdje je ubrzo postao i trener.

- Božo je bio drugi trener koji je u Rijeku došao sa strane, prije njega je bio Romeo Frnčić. Dobro se sjećam njegovog dolaska, u klub je došao s izvanrednom reputacijom. Bile su to 1965/66 godine, u Kvarner je donio dosta toga što je u ono vrijeme krasilo njegov Bjelovar. Bio je tipični učenik profesora Seleša. Kada je došao u Rijeku bio je ispred svog vremena, mi smo u Rijeci živjeli u jednom čudnom svijetu pristupa prema igri i trenažnom procesu, kaže bivši Peterov igrač, a poslije proslavljeni trener Ivan Dundo Munitić.

- Njegov boravak u Rijeci obilježila je jedna konfliktna situacija, uprava se priklonila pobunjenicima – igračima, a Božo je nažalost morao otići. Poslije sam s njim vodio brojne diskusije te naučio da su igrači kvarna roba, a svi treneri spadaju u bjelogorično drveće: listovi padaju prije jeseni, objasnio je Munitić.

- Rado ga se sjećam, naši odnosi su uvijek bili dobri, a sada mogu reći da ne znam da li je bio bolji trener, igrač, novinar te iznad svega šarmer, zaključuje Munitić