MUHAMMAD ALI (1942 - 2016)

Preminuo najveći boksač svih vremena

Subota, 04. lipnja 2016. 08:48 Napisao/la  SC

Alija  ugledni Sports Illustrated 1999. godine  proglasio sportašem stoljeća

Muhammad Ali preminuo je u 74. godini. Jedan od najboljih boksača svih vremena, po mnogima najbolji, prije dva dana završio je u bolnici zbog problema s disanjem. Nažalost, organizam iscpljen dugogodišnjom borbom protiv Parkinsonove bolest nije više izdržao..

Cassius Marcellus Clay Junior rođen je 1942. godine u Louisvilleu, u američkoj saveznoj državi Kentucky. Ime koje je postalo svjetski poznato, Muhammad Ali, uzeo je 1964., kada je odlučio prijeći na islam.

Olimpijski pobjednik u lakoteškoj kategoriji ostvario je briljantnu profesionalnu karijeru načinom zbog kojega je ugledni Sports Illustrated 1999. godine Alija proglasio sportašem stoljeća. Osebujni karakter i karizma zajamčili su mu pretežito vodeće mjesto u izborima za najboljeg sportaša u povijesti.

Ali je 1964. godine postao svjetski prvak u teškoj kategoriji pobjedom protiv Sonnyja Listona, a tri godine kasnije odbio je služiti američkoj vojsci u Vijetnamu. Zbog toga je bio osuđen, oduzete su mu titule, tri godine se nije borio. Vojnu odoru odbio je odjenuti zbog vjerskih razloga.

U velikoj karijeri u 61 meču upisao je 56 pobjeda (od čega 37 nokautom) i pet poraza, ostao je jedini boksač koji je tri puta zaredom bio svjetski prvak u teškoj kategoriji. Njegov ples na ringu uspoređivan je s baletom, fantastičan rad nogu i iznimna tehnika priskrbili su mu posebno mjesto u povijesti boksa.

Ali je zapravo bio jedna od najvećih medijskih zvijezda u povijesti sporta, njegovo rivalstvo s Joeom Frazierom postalo je mitsko. Nekoliko njihovih borbi smatraju se najboljim što boks može pružiti.