Nacionalna struktura bh. klubova: Jedino u Širokom Brijegu igraju samo Hrvati i dva Brazilca

Petak, 04. travnja 2014. 12:10 Napisao/la  SC

  U zadnjoj utakmici u prvom sastavu banjalučkog Borca bilo je više Bošnjaka nego u prvom sastavu Sarajeva, koji vodi Robert Jarni

„BH Telecom“ Premijer liga BiH odavno, a ove godine posebno pokazuje da je nogomet u Bosni i Hercegovini prevazišao nacionalne i entitetske podjele, pokazuje istraživanje bh. novinske agencije Patria (NAP). U većini bh. klubova prvotimci dolaze iz svih konstitutivnih naroda, a nerijetko igraju i stranci, piše sport.ba

Sastavi prvih 11 igrača u prošlotjednom susretu između FK Borca iz Banja Luke i FK Sarajevo iz Sarajeva 29. ožujka, bili su nezamislivi u vrijeme prije ozdravljenja bh. nogometa – u prvom sastavu banjalučkog Borca bilo je više Bošnjaka nego u prvom sastavu momčadi iz glavnog bh. grada.

U prvih 11 koje je trener Sarajeva Robert Jarni izveo protiv Borca, igrala su tri Hrvata, šest Srba, jedan Makedonac i jedan Bošnjak. Dva ključna igrača u Borcu su bila upravo Bošnjaci: golman Admir Avdukić i napadač Haris Handžić.

Bivši kapiten Sarajeva Muhamed Alaim kazao je u izjavi za bh. novinsku agenciju Patria (NAP) da ne može komentirati stanje u drugim klubovima, ali kada je riječ o Sarajevu, u ovom klubu se, kaže Alaim, igrači dijeli samo na one dobre i manje dobre. Mjesta za nacionalnu podjelu, kaže, nikada nije bilo.


Istovremeno, u FK Željezničar od 26 igrača, jedan je Makedonac, pet je Hrvata, dva Srbina i 18 Bošnjaka. Uz Želju i Sarajevo, barem kada je riječ o klubovima sa vrha ljestvice, i Zrinjski iz Mostara je multinacionalni. Među 26 prvotimaca trenera Branka Karačića ima mjesta za Bošnjake, Hrvate i Srbe…

Čini se da nacionalne tenzije nisu popustile još jedino u Širokom Brijegu. Prvi sastav ovog kluba čini se. još uvijek je rezerviran samo za etničke Hrvate, i tek dva brazilca: Hugu Souzu i Wagnera Lagoa.

Josip Bevanda, direktor NK Široki Brijeg i predsjednik Nogometnog saveza Zapadno-hercegovačkog kantona u izjavi za NAP kratko je rekao da u NK Široki Brijegu igraju samo igrači koji su najbolji u domovini BiH.

- Mi se vodimo time, i to se pokazalo ispravnim – rekao je Bevanda za NAP.

Ni ranije nije zabilježeno da je neki Srbin ili Bošnjak zaigrao u prvoj momčadi ovog prvoligaša.