ZLATNA LOPTA

Lionel Messi četvrti put zaredom laureat

Ponedjeljak, 07. siječnja 2013. 20:48 Napisao/la  SC

Vincente Del Bosque najbolji trener. U idealnoj momčadi 11 igrača iz španjolske Primere!

Prema najavama i prognozama dobitnik Zlatne lopte za 2012. je Argentinac Lionel Messi. Čarobnjak iz Rosarija i ofenzivni veznjak Barcelone doživio je ovacije prepunog Kongresnog centra u Zurichu. Nagradu mu je uručio Fabio Cannavaro a Messi se okupljenima obratio riječima:

- Iskreno govoreći ovo je zaista nevjerovatno. Četvrta nagrada koju sam dobio jednostavno je prelijepa za riječi. Želio bih odati priznanje svojim suigračima iz Barcelone ali jednome posebno. Predivan je osjećaj kada igrate i trenirate pored Inieste. Također želim odati priznanje i svojim prijateljima iz reprezentacije Argentine. Hvala svima koji su radili samnom, trenerima i osoblju, obitelji i mojim prijateljima, supruzi i sinu. Hvala vam, rekao je Messi koji se šestu godinu zaredom našao među trojicom odabranih, okončavši 2012. s nevjerojatnim učinkom od 91 postignutog gola.

Svečanu ceremoniju i ove su godine vodili Kay Murray i Ruud Gullit.

- Učiti na pogreškama znači moći prepoznati te pogreške. Nogomet u stvarnosti povezuje ljude, nije to reklamni slogan ali moram se osvrnuti i na događaj od prije nekoliko dana kada je nogometaš Milana Kevin Prince Boateng oldučio napustiti travnjak zbog rasističkog vrijeđanja. To nije dugoročno riješenje, ali moramo pronaći načina da spriječimo rasizam. Nogomet mora ujedinjavati ljude, rekao je u uvodu predsjednik FIFA-e Joseph S Blatter.

Najboljih 11 
Vratar: Iker Casillas 
Braniči: Dani Alves, Gerard Pique, Sergio Ramos, Marcelo 
Veznjaci: Xabi Alonso, Xavi Hernandez, Andres Iniesta 
Napadači: Lionel Messi, Radomel Falcao, Cristiano Ronaldo

Najboljim trenerom u ženskom nogometu proglašena je aktualna izbornica švedske reprezentacije Pia Sundhage. No, nagradu je zaslužila kao izbornica SAD-a s kojima je osvojila zlatnu olimpijsku medalju u Londonu. Gospođa Sundhage otpjevala je zahvalu američkim igračicama među kojima su i dvije nominirane za zlatnu lopte Abby Wambach i Alex Morgan. Najboljim trenerom prema prognozama i očekivanjima proglašen je izbornik Španjolske Vicente Del Bosque koji je sa Furijom prvak svijeta i dvostruki europski prvak.

- Velika je privilegija surađivati sa Španjolskim nogometnim savezom, tehničkim osobljem i trenerima. Želim se ovom prigodom prisjetiti svih trenera koji su bili dijelom moje edukacije. Svi mi treneri pozvani smo da zaštitimo nogomet i njegovu reputaciju, zaključio je Del Bosque.

Predsjedničku nagradu dobio je Kaiser Franz Beckenbauer, a prije no što mu je uručio nagradu Blatter je rekao:

- Postoje razni načini da date izniman doprinos nogometu. On je svoje srce darovao nogometu. Njegovo veliko znanje u kombinaciji sa njegovim izravnim i šarmantnim manirima učinili su od njega nogometnog eksperta kojega izuzetno poštuju diljem svijeta. Osobno kažem da uživam raditi sa njim i radujem se što ću raditi s njim u budućnosti, rekao je Blatter.

Kaiser Franz, koji je osvojio Svjetsko prvenstvo i kao igrač i kao trener, po primitku ovoga priznanja je rekao:

- Tijekom svih ovih godina dobio sam razne nagrade kao igrač i trener. Dobiti nagradu predsjednika FIFA-e zaista je nešto posebno i drugačije. Zahvaljujem se i jako sam ushićen što sam dobio ovo priznanje. Nadam se da ćete svi ostati zdravi u 2013, zaključio je Beckenbauer.

Potom je dopredsjednik FIFA-e Ali Bin Al Hussein dodijelio nagradu za Fair play Uzbekistanskom nogometnom savezu. Nakon toga došao je red na nagradu Puskas za najbolji gol 2012. a ona je pripala Slovaku Miroslavu Stochu. Po primitku nagrade iz ruku legendarnog Kolumbijca Carlosa Valderrame Stoch je rekao:

- Želim se zahvaliti svima, obitelji, prijateljima, suigračima, reprezentaciji, klubu. Hvala svima.

Drugo mjesto u poretku za nagradu Puskas pripalo je Radamelu Falcau a treći je bio Neymar. Za nogometašicu 2012. proglašena je Amerikanka Abby Wambach koja je za američku reprezentaciju ostvarila neviđenu statistiku od 152 pogotka u 198 nastupa.