PRIJELAZNI ROK U ENGLESKOJ

Manchester City zasad bez pojačanja

Nedjelja, 15. srpnja 2012. 19:24 Napisao/la  Patrik Mršnik

Arsenal doveo Podolskog  i Girouda, Manchester Utd. Kagawu, Chelsea Hazarda i Marina

U doba kada engleski klubovi bilježe enormne gubitke uzrokovane rastrošnosti proteklih sezona, ovoljetni prijelazni rok mogao bi biti jedan od najfrekventnijih u posljednjih nekoliko godina. Stvari se polagano "kuhaju", veliki igrači još su uvijek rezervirani, a novaca bez obzira na bankovna salda u klubova – uvijek ima. Po imenima koji su do sada stavili potpise na vjernost nekoj premierligaškoj ekipi vidi se upravo takva slika, zatišja pred buru koja bi mogla zatresti otok u kolovozu.

ARSENAL: U svojim dovođenjima novih akvizicija najkonkretniji je bio Arsenal. Topnici koji već godinama sanjaju trofeje odlučili su se ojačati konkurenciju u ofenzivi. Tome je tako dijelom i zbog nje same, ali i zbog mogućeg odlaska glavne uzdanice van Persieja. Kapetan je još uvijek na londonskoj adresi, a na nju su stigli i Kolnov Lukas Podolski (20 milijuna eura odštete) i Montpelierov Oliver Giroud  (13 milijuna eura). Dvadesetpetogodišnja špica odvela je bivši klub do naslova francuskog prvaka, a isto će pokušati i ove sezone.

MANCHESTER UNITED: Ništa manje atraktivno ne zvuči dovođenje polivalentnog veznjaka dortmundske Borussie, Shinjia Kagawe na Old Trafford. Američki vlasnici kluba bankovno su lakši za 22 milijuna eura, a Kagawa ima dva naslova njemačkog prvaka u dvije sezone. Uz Japanca, u Manchester je stigla mlada nada engleskog nogometa, 18-godišnji Nick Powell iz niželigaša Crewea. Ova polušpica ima 17 nastupa i 5 pogodaka za englesku vrstu U-17 te je u klubu označena kao veliki potencijal za budućnost.

MANCHESTER CITY: Gradski rival, šampion s arapskim predznakom još uvijek nije angažirao niti jedno igračko ime. Ekipa je ostala ista, nagađalo se o odlascima nekih imena (Džeko), no stanje je mirno na Etihadu, pitanje je do kada.

CHELSEA: Europski prvak mogao bi ovoga ljeta doživjeti brojne promjene u svome kadru. Na Stamford Bridge sletio je Eden Hazard (Lille), dragulj belgijskog nogometa. Abramović ga je uzeo iz ruku Arsenalu, a oko njega se vrtjela većina klubova. Visina odštete nije poznata, no ona je zasigurno bila veća od Hazardove tržišne vrijednosti (40 milijuna eura). U njegovoj sjeni, u zapadni se London smjestio i Marko Marin. 23-godišnji veznjak iz Bosanske Gradiške lani je imao velikih problema s ozljedama, pa se nije naigrao u Werderu.

OSTALI: Liverpool je ovoga tjedna doveo Romina napadača Fabia Borinija (9 milijuna eura), dok je Tottenham u svoje redove doveo Ajaxovog stopera Jana Vertonghena, te povučenu špicu islandske nacionalnosti, Gylfija Sigurdssona. Od ostalih zvučnijih prelazaka mogu se izdvojiti onaj Ji-Sung-Parka u QPR iz nizozemskog PSV-a, te Pavela Pogrebnjaka iz Fulhama u Reading.

ODLASCI: Neki su došli, a neki i otišli. Chelsea je između ostalih ostao bez Drogbe (Shangai Shenhua), Kaloua (Lille) i Bosingwe (slobodan igrač), dok su Manchester United napustili poljski reprezentativni vratar Kuszczak (Brighton), spomenuti Ji-Sung-Park (QPR), zvijezda U-19 EUEO-a Paul Pogba (Juventus), a legedarni Michael Owen postao je slobodan igrač. Jonathan Woodgate se iz Stokea ponovno vratio u Middlesbrough, a Tottenham je uz naš dvojac Ćorluka – Kranjčar ostao i bez Ryana Nelsena (QPR). Dirk Kuyt je iz Liverpoola otišao u Fenerbahče, a Fabio Aurelio u brazilski Gremio. Danny Murphy Fulham je zamjenio Blackburnom, a slobodni na tržištu su bivši Arsenalov golman Almunia, te nekad veliki Emile Heskey.

Sve u svemu, ono pravo se na engleskom tržištu tek treba dogoditi. Bit će velikih preokreta i priča oko svakog imalo zvučnijeg imena, u to ne treba sumnjati.   

 

Tablice omogućuje Sofascore